Havlu Püskülü Çiçeğinin Özellikleri, Bakımı, Yetiştirilmesi Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Havlu püskülü çiçeğinin özellikleri nelerdir, nasıl toprak, su ve güneş ister? Havlu püskülü çiçeğinin bakımı ve yetiştirilmesi.

havlu püskülü

Kaynak: commons.wikimedia.org

Havlu Püskülü Çiçeği Bakımı

Zıt, basit yaprakları ve ince, kavisli gövdeleri olan yaprak döken bir çalıdır. 1,5 metre yüksekliğe kadar geniş, dik, gür ve ince dallı bir çalıdır. Çiçek taşıyan dallar kahverengi, 5 ila 17 santimetre uzunluğunda, tüysüz ve genellikle dört yapraklıdır. Yaprakların 2 ila 4 milimetre uzunluğunda bir sapı vardır. Yaprak bıçağı açık yeşil, basit, mızrak şeklinde, oval-mızrak şeklinde veya geniş oval-mızrak şeklinde, 3 ila 4,5 inç uzunluğunda ve 1 ila 1,2 inç genişliğinde, sivri uçlu, kama şeklinde bir tabana ve ince tırtıklı kenara sahiptir.

Üç veya dört çift sinir oluşur. Yaprağın üst tarafı üç veya dört köşeli yıldız kıllarıyla, alt tarafı dört veya beş, nadiren altı köşeli yıldız kıllarıyla kaplıdır.

Çiçek Salkımları

Çiçekler beyaz, ilkbahar ve yaz aylarında doğar.

Çiçek salkımları 8 ila 12 santimetre uzunluğunda, dik salkım veya 12 ila 25 çiçekten oluşan dar salkımlardır ve çıplak bir çiçeklenme mili vardır. Çiçek sapı ince ve 5 ila 10 milimetre uzunluğundadır. Çiçek kabı 2,5 ila 3 milimetre uzunluğunda ve yaklaşık 2,5 milimetre çapındadır. Kaliks lobları 1,5 santimetre uzunluğunda, oval ila ovat-üçgen, tüysüz veya gevşek tüylüdür. Yapraklar çatı kiremitleri gibi üst üste biner, beyazdır, 10 ila 12 milimetre uzunluğunda ve 4 ila 6 milimetre genişliğinde, dikdörtgen ila dikdörtgen-mızrak şeklindedir. Dış organlarındakiler, iki dişli veya bız ve deliksiz organlarındaki ve saplı, yumurta şeklindeki anterlerle birlikte 5 ila 6 milimetre uzunluğundadır. Tüm iç organlarındaki çift dişlidir. Üç stil, dış organlarındakilerle aynı uzunlukta veya biraz daha uzundur.

Kapsül meyveleri yarım küre şeklinde ve yaklaşık 5 milimetre çapındadır.

Advertisement

Kısaca Bakımı ve Yetiştirilmesi

İlkbaharda, dalları sarar beyaz çiçekleri. Yaz boyunca çiçek çiçektir. Yumuşacık bir görüntüsü vardır. İsmini de bu özelliğinden dolayı almıştır.

Toprak: Geçirgen ve gübreli toprak tercih eder: Kireçli ve kumlu topraklarda gelişim gösterir.

Bakım: Güneş ya da yarı gölge bir yer onun için idealdir. Bakımı oldukça kolay 80-100 santimetreye kadar boylanabilir, kışın yapraklarını döken bir çalıdır. Çiçeklendikten hemen sonra budanmalıdır. Böyle çiçekleri de daha fazla coşar.

Üretim: Haziran ayında bitkiden aldığınız çelikle üretebilirsiniz. Fide şeklinde alıp dikmek en kolay yöntemidir. Hibrit Deutzia × rosea  adından da anlaşılacağı gibi pembe çiçeklere sahiptir.

Çiçekler: Yapraklarını döken gözalıcı çiçekleri vardır. Çiçek renkleri beyazdır. Sadece bir türünün çiçekleri pembe tonlarındadır. Çiçeklenmesi mayıs, haziran dönemindedir. Yaprakları, tüylü, yeşil ve düzensiz dişli yapıdadır.

Advertisement


Leave A Reply