Hayvan Konakçılarını Zombiye Dönüştüren 5 Paraziti Keşfedin

0
Advertisement

Bazı parazitler konakçılarını zombiye dönüştürerek, onları akılsız davranışlar yapmaya yönlendirir. Hatta bazılarının zararları insanlara kadar bile ulaşır.

Bazı parazitler, konakçılarının beynini değiştirebilir ve konağın davranışını kontrol edebilir. Zombiler gibi, bu enfekte hayvanlar da, parazit sinir sistemlerini kontrol altına aldığından ve gerçekten korkutucu hayvanlar olduklarından akılsız davranışlar sergilerler. Hayvan konukçularını zombiye dönüştürebilecek 5 paraziti keşfedin. Zombi karıncalarından zombi hamamböceği yapan zümrüt hamamböceği eşekarısına kadar sonuçlar oldukça korkutucu olabilir.

Özet;

    • Bazı parazitler hayvanları enfekte edebilir ve onları tekliflerini yapan zombilere dönüştürerek davranışlarını büyük ölçüde değiştirebilir.
    • Zombi karınca mantarları, enfekte olan karıncaların davranışını önemli ölçüde değiştirebilir. Karınca mantarı, karıncanın yaprağın alt tarafını ısırmasını sağlayarak mantarın başarılı bir şekilde çoğalmasını sağlar.
    • Parazitik yaban arıları, örümceklerin, eşek arısı larvalarını daha iyi desteklemeye yardımcı olmak için ağlarını nasıl yaptıklarını değiştirir.
    • Saç kurdu olan Spinochordodes tellinii, çekirge ve cırcır böceklerine bulaşan tatlı suda yaşayan bir parazittir. Çekirge enfeksiyon kaptıktan sonra boğulacak kadar su aramaya zorlanır ve kıl kurdu çoğalmaya devam edebilir.
    • Tek hücreli bir parazit olan Toxoplasma gondii, sıçanlar ve fareler gibi kemirgenleri enfekte ettikten sonra kedi korkularını kaybetmelerine neden olur. Bu kemirgenlerin av olarak yenme olasılığı daha yüksektir.

Zombi Karınca Mantarı

zombi karınca

Ophiocordyceps mantar türleri, karıncaların ve diğer böceklerin davranışını değiştirdikleri için zombi karınca mantarları olarak bilinir. Parazit tarafından enfekte olan karıncalar, rastgele dolaşmak ve yere düşmek gibi anormal davranışlar sergilerler. Parazitik mantar karıncanın vücudunda ve beyninde gelişerek kas hareketlerini ve merkezi sinir sistemi işlevini etkiler. Mantar, karıncanın serin, nemli bir yer aramasına ve bir yaprağın alt tarafını ısırmasına neden olur. Bu ortam, mantarın üremesi için idealdir. Karınca, yaprak damarını ısırdığında bırakamaz, çünkü mantar karıncanın çene kaslarının kilitlenmesine neden olur. Mantar enfeksiyonu karıncayı öldürür ve mantar karıncanın kafasından büyür. Büyüyen fungal stroma, spor üreten üreme yapılarına sahiptir. Mantar sporları salındıktan sonra yayılır ve diğer karıncalar tarafından alınır.

Bu tür bir enfeksiyon, potansiyel olarak tüm karınca kolonisini yok edebilir. Bununla birlikte, zombi karınca mantarı, hiperparazitik mantar adı verilen başka bir mantar tarafından kontrol altında tutulur. Hiperparazitik mantar, zombi karınca mantarına saldırarak enfekte karıncaların spor yaymasını engeller. Daha az spor olgunlaştığı için, daha az karınca zombi karınca mantarı tarafından enfekte olur.

Yaban arısı, Zombi Örümcekleri Üretir

zombi eşek arısı

Advertisement

Ichneumonidae ailesinin parazitik yaban arıları, örümcekleri ağlarını inşa ediş şekillerini değiştiren zombilere dönüştürür. Ağlar, yaban arısı larvalarını daha iyi desteklemek için inşa edilirler. Bazı ichneumon yaban arıları (Hymenoepimecis argyraphaga), Plesiometa argyra türünün küre ören örümceklerine saldırarak onları iğneleriyle geçici olarak felç eder. Hareketsiz hale getirildikten sonra, yaban arısı örümceklerin karnına bir yumurta bırakır. Örümcek iyileştiğinde, yumurtanın bağlı olduğunu fark etmeden normal bir şekilde devam eder. Yumurta çatladıktan sonra, gelişen larva örümceğe yapışır ve ondan beslenir. Yaban arısı larvası bir yetişkine geçmeye hazır olduğunda, örümceğin sinir sistemini etkileyen kimyasallar üretir. Sonuç olarak, zombi örümceği ağını nasıl ördüğünü değiştirir. Modifiye edilmiş ağ daha dayanıklıdır ve kozasında geliştikçe larva için güvenli bir platform görevi görür. Ağ tamamlandığında, örümcek ağın ortasına yerleşir. Larva sonunda örümceği sularını emerek öldürür ve ardından ağın ortasından sarkan bir koza oluşturur. Bir haftadan biraz daha uzun bir süre içinde kozadan yetişkin bir yaban arısı çıkar.

Zümrüt Hamamböceği Yaban Arısı, Hamamböceklerini Zombileştiriyor

zümrüt hamamböceği

Zümrüt hamamböceği yaban arısı (Ampulex kompresa) veya mücevher yaban arısı böcekleri, özellikle hamamböceklerini parazite eder ve yumurtalarını bırakmadan önce onları zombiye dönüştürür. Dişi mücevher yaban arısı bir hamamböceği arar ve onu geçici olarak felç etmek için beynine zehir enjekte etmek için onu sokar. Zehir, karmaşık hareketlerin başlamasını engellemeye hizmet eden nörotoksinlerden oluşur. Zehir etkisini gösterdikten sonra, eşek arısı hamamböceğinin antenini kırar ve kanını içer. Kendi hareketlerini kontrol edemeyen eşekarısı, zombileştirilmiş hamamböceğini antenleriyle etrafta yönlendirebilir. Yaban arısı, hamamböceğini, hamamböceğinin karnına yumurta bıraktığı hazırlanmış bir yuvaya götürür. Larva yumurtadan çıktığında hamamböceğiyle beslenir ve vücudunun içinde bir koza oluşturur. Sonunda kozadan yetişkin bir yaban arısı çıkar ve döngüye yeniden başlamak için ölü konağı terk eder. Bir kez zombileştikten sonra, hamam böceği etrafta dolaşırken ya da larva tarafından yenildiğinde kaçmaya çalışmaz.

Kurtçuk Çekirgeleri Zombiye Çeviriyor

zombi çekirge

Saç kurdu (Spinochordodes tellinii), tatlı suda yaşayan bir parazittir. Çekirge ve cırcır böcekleri dahil olmak üzere çeşitli su hayvanlarını ve böcekleri enfekte eder. Bir çekirge enfekte olduğunda, saç kurdu büyür ve iç vücut kısımlarıyla beslenir. Solucan olgunluğa erişmeye başladığında, konağın beynine enjekte ettiği iki özel protein üretir. Bu proteinler böceğin sinir sistemini kontrol eder ve enfekte olmuş çekirgeyi su aramaya zorlar. Saç kurdunun kontrolü altında, zombileşmiş çekirge suya dalar. Saç kurdu ev sahibini terk eder ve çekirge bu süreçte boğulur. Saç kurdu suya girdikten sonra üreme döngüsüne devam edecek bir eş arar.

Protozoan, Zombi Fareleri Yaratır

Protozoan

Advertisement

Tek hücreli parazit Toxoplasma gondii, hayvan hücrelerini enfekte eder ve enfekte kemirgenlerin olağandışı davranışlar sergilemesine neden olur. Sıçanlar, fareler ve diğer küçük memeliler, kedilere karşı korkularını yitirir ve av olma olasılıkları daha yüksektir. Enfekte kemirgenler yalnızca kedi korkularını kaybetmekle kalmaz, aynı zamanda idrarlarının kokusundan da etkilenirler. T. gondii, farenin beynini değiştirerek, kedi idrarının kokusu karşısında cinsel olarak heyecanlanmasına neden olur. Zombi kemirgen aslında bir kedi arayacak ve sonuç olarak yenecektir. Sıçanı yiyen kedi tarafından tüketilen T. gondii, kediyi enfekte eder ve bağırsaklarında çoğalır. T. gondii, kedilerde sık görülen toksoplazmoz hastalığına neden olur. Toksoplazmoz, kedilerden insanlara da bulaşabilir. İnsanlarda, T. gondii genellikle iskelet kası, kalp kası, gözler ve beyin gibi vücut dokularını enfekte eder. Toksoplazmozlu kişiler bazen şizofreni, depresyon, bipolar bozukluk ve anksiyete sendromu gibi akıl hastalıkları yaşarlar.


Leave A Reply