Herodot Kimdir?

0
Advertisement

Tarihin babası olarak bilinen Herodot (Herodotes) kimdir? herodot hakkında bilgi ve eserlerinden kısa bir örnek

Bodrum Sualtı Müzesinde yer alan Heredot Heykeli

Bodrum Sualtı Müzesinde yer alan Heredot Heykeli

M.Ö.484 ile M.Ö. 424 arasında yaşadığı varsayılan Eski Yunanistan’ın en ünlü tarihçilerindendir. Eserleri, kronoloji sırasına uygun olarak yazılmış ilk tarih kitaplarıdır. Romalı hatip Cicero, onu, “Tarihin Babası” diye anar.

Herodotos en çok Pers İmparatorluğu’nun kuruluşu, M.Ö. 490’da ve M.Ö.480′ de Persler’in Yunanistan’ı istilası, Yunanlıların bu istilalara kahramanca karşı koymaları ve sonunda elde ettikleri zafer hakkında yazdığı dokuz kitapla tanınmıştır.

Herodotos’un yazış tarzı çok canlı ve hareketlidir. Eserlerine, kendisinin bile inanmadığı birçok hikayeler katmış, bunların herkes tarafından sevilerek, heyecanla okunmasını sağlamıştır. Anlaşılması kolay bir dille yazdığından kitaplar yazıldığı çağda olduğu kadar bugün de okunmaktadır.

Herodotos, Ege kıyılarında Halikarnas (bugünkü Bodrum)da doğdu. Gençliğinde, Yunanistan, Orta Doğu, Kuzey Afrika ülkeleri gibi çeşitli yerleri gezdi, dolaştığı her yerde insanların yaşayışı, gelenekleri, dini inançları, ülkelerinin tarihleri hakkında incelemeler yaparak geniş bilgi edindi. Sonradan kaleme aldığı değerli eserlerinin özünü, yolculukları sırasında elde ettiği bilgiler, dinlediği hikayeler meydana getirmiştir.

M.Ö. 447 yılı sıralarında Herodot Atina’ya gitti. Üç yıl sonra Thur’a yerleşti. Ondan sonraki hayatı, daha kaç yıl yaşadığı hakkında kesin bir şey bilinmiyor. Yalnız orada öldüğü aynı yerde gömülü bulunduğu tahmin edilmektedir.

Advertisement

HERODOT’TAN BİR PARÇA

Herodotos’un tarihi kelimenin şimdiki anlamı ile tam bir tarih değildir. Coğrafya tasvirleri, tabiat bilgileri, efsaneler, ahlaki hikayeler, söylentiler tamamiyle birbirine karışmıştır. Bu yüzden de Herodot mübalağacılıkla itham edilir. Fakat yazarın tarihe hikaye karıştırmaktaki maksadı, o devrin şartlarına göre yazılarının halk arasında ilgi uyandırmasını sağlamaktı.

Burası timsahın tabiatı hakkındadır. Yılın en soğuk dört ayında hiçbir şey yemez. Dört bacağı olmakla beraber yarı suda, yarı karada yaşayan hayvanlardandır. Karada yumurtlayarak orada yavrularını çıkarır. Günün en büyük kısmını karada geçirdiği halde geceleri daima sudadır. Çünkü su gecenin serin, nemli havasından daha sıcaktır.

Timsah çoğu zaman suda yaşadığı için ağzının içi sülüklerle dolar. Bütün hayvanlar ondan kaçarlar yalnız troçilus denilen bir kuşla barış halindedir. Çünkü bu kuştan faydalanır. Timsah sudan karaya çıkarak, çok defa batıya doğru ağzını açınca, bu kuş onun ağzına girerek içindeki sülükleri yutar. Timsah yapılan bu iyilikten öyle hoşnut kalır ki hiçbir zaman bu kuşları incitmez.


Yorum yapılmamış

  1. Çok güzel açıklamış ya bu hayatta bilim adami daha doğrusu bilim insanı olmak var ama biz niye olmayalım ben kendime güveniyorum biliyorsunuz ki güvenmek basarinin yarisidir

  2. melek önder on

    ya alsinda ben bir yorum daha yapacam bu herodot heykelini yapan sadece tahmin olarakmi yapmış sonuçta adam 400 lu yillarda yaşamış nasil oluyor da onun heykelini yapiyorlar .arkadaslar bunun cevabini bilenler lutfen yorumda yazsinlar .

Leave A Reply