Hodgkin Lenfoma Hastalığı Nedir?

0
Advertisement

Çocuklarda hodgkin lenfoma hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Hodgkin hastalığı teşhis ve tedavisi hakkında bilgi.

HODGKİN HASTALIĞI

Bir kanser biçimi olan Hodgkin hastalığı, küçük çocuklar arasında ender görülmesine karşılık, ergenlik ve genç erişkinlik dönemlerindekileri etkileyebilir. Ciddi bir hastalıktır; ama erken teşhis durumunda, tam tedavi edilme olasılığı vardır.

Hastalık lenf sistemindeki (“lenf” ya da “akkan” adı verilen maddeyi bedenin her yanına taşıyan damarlar ağındaki) bezleri etkiler. Lenf damarlarının belirli bazı noktalarında bulunan lenf bezleri (ya da lenf düğümleri), bakterileri süzer ve bedenin hastalıklara karşı savunmasına katkıda bulunurlar. Lenf bezlerinin en çok tanınanları, çocuklarda bir enfeksiyon geçirdikleri sırada şişen kulaklarının arkasındaki ve boyunlarının önündeki küçük bezlerdir. Hodgkin hastalığında, lenf bezlerinden birinin hücreleri çoğalarak yayılır.

BELİRTİLER

Hodgkin hastalığına tutulan lenf düğümleri, kan akyuvarlarından biri olan lenfositlerin anormal biçimde çoğalması sonucu büyürler. Genellikle önce boyun, kasık ve koltuk altlarındaki lenf bezleri etkilenir ve hastalık, bir lenf bezleri öbeğinden öbürüne, aşamalı biçimde yayılır; teşhis koyularak tedaviye geçilmemesi durumunda, bütün lenf sistemini kaplar.

Advertisement

Lenf bezi şişkinliği ilk olarak, çocuğun boğazının ağrıması ya da daha başka önemsiz bir hastalık geçirmesi sırasında fark edilebilir. Bu bezlerin şişmesi, enfeksiyonlarda yaygın rastlanan bir olaydır; ama Hodgkin hastalığı durumunda, çocuktaki hastalığın geçmesine karşın, bezler normal büyüklüklerine inmez.

Bazen (ama her zaman değil), özellikle gece terlemeleri, kilo yitimi ve genel yorgunluğun yanı sıra, ateş yükselmesi gibi ek belirtiler de buluaur.

NEDENLER

Hodgkin hastalığına neyin yol açtığı henüz bilinmemekle birlikte, uzmanların bir bölümü, hastalığın kimliği henüz saptanamamış bir virüsten kaynaklandığını düşünmektedirler. Hastalık, genellikle ileri yaşlardaki çocuklarda ve gençlerde görülmektedir.

TEŞHİS

Yaklaşık iki haftadan uzun süre şişmiş durumda kalmış, anormal biçimde irileşmiş lenf bezleri bulunan her çocuk ya da gencin, doktor muayenesinden geçmesi gerekir. Lenf bezlerinin büyümesi belirli bir nedene bağlı değilse, büyük bir olasılıkla, bu duruma bulaşıcı mononükleoz gibi bir hastalığın yol açıp açmadığını ortaya çıkarmak için, kan incelemeleri uygulanacaktır: Çocukta ya da gençte Hodgkin hastalığı varsa, bulaşıcı mononükleoza özgü niteleyici belirtiler bulunmayacaktır.

Bu durumda doktor, sorunun Hodgkin hastalığından kaynaklanmış olabileceğinden kuşkulanarak, biyopsi yapılmasını isteyecektir. Biyopside, büyüyen bezlerin birinden uyuşturma altında doku örneği alınır ve bir patoloji laboratuvarında mikroskop altında incelenir. Alınan sonuçlar Hodgkin hastalığının bulunup bulunmadığına ilişkin kesin teşhisin koyulmasını sağlar.

Advertisement

TEDAVİ

Lenf bezlerinin şişmesine Hodgkin hastalığının yol açmış olduğu anlaşılırsa, hastalığın ne kadar ilerlemiş olduğunu anlamak için, başka incelemeler yapılır: Bütün lenf bezlerinin fiziksel muayenesi; röntgen incelemesi; büyük bir olasılıkla da bedenin içindeki yumuşak dokuların ayrıntılı resimlerini çıkarabilen bilgisayarlı röntgen taraması. Ayrıca, karın boşluğu içindeki lenf bezlerinin de etkilenip etkilenmediklerini anlamak için, uyuşturma altında, bu bezlerden de örnekler alınması gerekli olabilir.

Ardından, genellikle, anormal hücreleri öldürmek için, bedenin etkilenen bölümlerine X-ışınları tedavisi uygulanır. Hastalığın çok ilerlemiş olduğu saptanmışsa, büyük bir olasılıkla, anormal biçimde bölünmekte olan hücreleri öldürmek için, her seferinde sayıları dörde kadar varan çeşitli ilaçlar birarada kullanılarak, bir ilaç tedavisi (kemoterapi) uygulanır.


Leave A Reply