Homojen ve Heterojen Karışım Nedir? Örnekler

0
Advertisement

Homojen ve heterojen karışım nedir, özellikleri nelerdir? Homojen ve heterojen karışımın farkları nelerdir, örneklerle anlatımı

Homojen ve Heterojen Karışım Nedir? Örnekler

Karışımlar, elementler ve bileşikler gibi saf maddelerden farklıdır, çünkü karışımlar fiziksel olarak bir araya getirilen ancak kimyasal olarak birleşmemiş farklı maddeleri içerir. Bir karışımdaki münferit bileşenler kimliklerini korurlar.

Karışımlar iki tiptir: Homojen ve heterojen. Homojen bir karışım, muntazam bir bileşim ve görünüşe sahiptir. Homojen bir karışım oluşturan bireysel maddeler görsel olarak ayırt edilemez. Öte yandan heterojen bir karışım, belirgin olarak gözlemlenebilen ve hatta nispeten kolaylıkla ayrılabilen iki veya daha fazla madde içerir.

Fiziksel özellikler

Tüm karışımlar iki veya daha fazla saf madde (elementler veya bileşikler) içerir. Bir karışım ve bir bileşik arasındaki fark, elementlerin veya maddelerin bunları oluşturmak için nasıl birleştiğidir. Bileşikler saf maddelerdir, çünkü sadece bir tür molekül içerirler. Moleküller birbirine bağlanmış atomlardan oluşur. Fakat bir karışımda, elementler ve bileşikler, kimyasal olarak değil, fiziksel olarak karışmış bulunurlar – karışımı oluşturan saf maddeler arasında atomik bağlar oluşmaz.

Ancak atomik bağlara bakılmaksızın, karışımlar çok uyumlu olabilir. Yaygın olarak adlandırılan çözeltiler, homojen karışımlar, maddelerin birbirinden farklı ve farklı bir biçimde ayrı ayrı görülemeyecek kadar iyi karıştığı karışımlardır. Görünümleri ve içerikleri karışımın her yerinde aynıdır.

Advertisement

Tersine, heterojen bir karışım, bileşen maddelerin tekdüze olarak dağılmadığı bir karışımdır. Genellikle görsel olarak birbirlerinden ayrı olarak söylenebilir ve hatta nispeten kolay bir şekilde ayrılabilirler, ancak homojen çözümlerin ayrılması için birçok yöntem vardır.

Homojen ve Heterojen Karışımlara Örnekler

Heterojen karışımların örnekleri, sodada buz küpleri (erimeden önce), sütte yulaf ezmesi, bir pizzada çeşitli soslar, dondurulmuş yoğurtta topaklar, çeşitli fındıklardan oluşan bir kutu olacaktır. Bir yağ ve su karışımı bile heterojendir, çünkü su ve yağın yoğunluğu farklıdır, bu da karışımda eşit dağılımını önler.

Homojen karışımların örnekleri, tuzlu su, kahve içinde çözünmüş şeker, su içinde alkol ve çelik gibi alaşımlardır. Atmosferimizdeki hava bile, çeşitli gazların homojen bir karışımıdır. Tuz ve şeker gibi birçok madde, homojen karışımlar oluşturmak için suda çözülür.


Leave A Reply