Hubert Ogunde Kimdir?

0
Advertisement

Hubert Ogunde kimdir ve ne yapmıştır? Hubert Ogunde hayatı, biyografisi, tiyatro kariyeri ve oyunları hakkında bilgi.

Hubert Ogunde

Hubert Ogunde

Hubert Ogunde Kimdir?

Hubert Ogunde; (d. 1916, Ososa, Ijebu-Ode yakınları, Nijerya – ö. 4 Nisan 1990, Londra, Birleşik Krallık), birçoklarınca Nijerya tiyatrosunun kurucusu sayılan oyun yazarı, oyuncu, tiyatro yöneticisi ve müzikçidir. Müzik ve dansın önemli bir yer tuttuğu Nijerya halk operasının öncülerinden biri ve Nijerya’nın ilk profesyonel tiyatro topluluğu olan Ogunde Konser Topluluğu’nun kurucusudur (1945).

İlk halk operası The Garden of Eden (Cennet Bahçesi) 1944’te sahnelendi. Bir Afrika Protestan mezhebinin desteğiyle gerçekleştirilen opera, Kitabı Mukaddes’ ten alınma temalarla Yoruba dans-tiyatro geleneklerini kaynaştırıyordu. Ardından, 1945 genel grevini konu alan oyunu Strike and Hunger (Grev ve Açlık) Ogunde’nin bütün Nijerya’da tanınmasını sağladı. Ogunde’nin topluluğunun adı 1946’da Afrika Müzik Araştırma Topluluğu, 1947’de de Ogunde Tiyatro Topluluğu olarak değişti. Ogunde’nin zeki siyasal ve toplumsal yergilerle alışılmış müzikhol teknikleri ve güldürü öğelerini özenle kaynaştıran oyunları, Yoruba tiyatrosunun dindışı bir nitelik kazanmasında önemli rol oynadı.

Ogunde’nin 1964’te sahnelenen en ünlü oyunu Yoruba Ronu (Yorubalar Düşünün!) Batı Nijerya başbakanını sert bir dille eleştirdiği için, topluluğun etkinlikleri yasaklandı. Bu yasak 1966’da yeni askeri yönetim tarafından kaldırıldı ve aynı yıl Ogunde Dans Topluluğu kuruldu. 1965’te sahnelenen O Tito Koro’ da (Gerçek Acıdır) Batı Nijerya’daki siyasal olaylar yeriliyordu. Ogunde’nin 1946’da sahnelenen ilk yapıtlarından The Tiger’s Empire (Kaplanın imparatorluğu) kadınların profesyonel oyuncu olarak sahneye çıktıkları ilk Yoruba oyunu olması bakımından önemlidir.

Ogunde operalarını hazırlarken temel durum ve olay örgüsünü ana hatlarıyla belirlemekle yetiniyor, yalnızca şarkıları yazıp prova ediyordu. Diyaloglar doğaçlama yoluyla oluşuyordu; böylece oyuncular seyirciyle daha yakın bir ilişki kurabiliyorlardı. Bu operalarda genellikle günün siyasal iklimi yansıtılıyor, iktidardakilerin amaçlarına ve önemli sorunlara ilişkin yorumlar getiriliyordu. Ogunde’nin sonraki operalarından çoğu, güncel yergiyle caz ritimlerini ve günün moda danslarının figürlerini birleştiren popüler müzikallerdi. Bu yapıtlar 1960’larda ve 1970’lerde Batı Afrika kentlerinde ortaya çıkan popüler kültürün önemli bir parçasını oluşturdu.

Advertisement

Leave A Reply