Hücre Dışı Sıvı Nedir? Nerelerde Bulunur? Görevleri ve Çeşitleri Nelerdir?

0
Advertisement

Hücre Dışı Sıvı nedir, nerede bulunur? Hücre dışı sıvıların özellikleri, çeşitleri ve görevleri nelerdir? Hücre dışı sıvı hakkında bilgi.

Hücre Dışı Sıvı

Hücre Dışı Sıvı

Hücre dışı sıvı, bir organizmada, organizma hücrelerinin dışında bulunan, ancak vücut boşlukları ve damarları içinde kalmış birçok sıvı için kullanılan terimdir. Dolaşım sisteminde dolaşan hücre dışı sıvı, kanın sıvı bileşeni olan kan plazmasıdır. Kandaki oksijen ve besinler kılcal damarlardaki kandan aktarılırken, bu moleküller vücuttaki tek tek hücreleri çevreleyen başka bir hücre dışı sıvıya doğru yol alırlar. Bu, İnterstisyel Sıvı olarak bilinir ve vücuttaki hücrelerin çoğunu çevreler. Bu hücre dışı sıvı, hücrelerin sağlanan besinleri ve oksijeni kullanarak işlemleri gerçekleştirmesine ve atıkları kana geri taşımasına izin verir. Son hücre dışı sıvı, sıvının moleküllerin değişimi için değil yapısal destek olarak kullanıldığı birçok alanda bulunan Transselüler Sıvıdır. Bu hücre dışı sıvılar gözde, eklemlerde ve beyin omurilik sıvısında bulunabilir.

Hücresel Sıvı İçeriği

Toplam hacim açısından, hücre dışı sıvı aslında bir vücudun her hücresinde bulunan hücre içi sıvıdan çok daha küçük bir toplam vücut suyunu oluşturur.  Toplamda, hücre dışı sıvı, vücuttaki toplam sıvıların yalnızca yaklaşık üçte birini oluşturur. Bu insanlarda tipiktir, ancak oran, farklı dolaşım modlarına sahip diğer organizmalarda değişebilir.

İlgili Biyoloji Terimleri

  • Hücre İçi Sıvı – Hücrelerdeki sıvı, sitozol olarak da adlandırılır.
  • Transselüler Sıvı – Dolaşımı almayan, kullanılan alanlarda bulunan ve destek veya koruma sağlayan sıvı.
  • İnterstisyel Sıvı – Organizmaların dokularındaki hücreleri yıkayan sıvı.
  • İntravasküler Sıvı – Kan plazması olarak da bilinen bu terim, kan damarlarındaki kan hücrelerini çevreleyen sıvıdır
Örnek Soru

1. Hayvanlarda, oksijen, mitokondri tarafından kullanılabilmesi için akciğerlerden, dokudaki hücrelerin içine girecek bir yol izlemelidir. Oksijen molekülü aşağıdaki sıvılardan hangisinden GEÇMEZ?

A. Transselüler Sıvı
B. Hücre Dışı Sıvı
C. Hücre İçi Sıvı

Advertisement
Cevap:

A şıkkı doğrudur. Oksijen, her hücreye giderken Transselüler Sıvı dışındaki tüm hücre dışı sıvı türlerinden geçecektir. Ayrıca, oksijen, akciğer hücrelerindeki hücre içi sıvının içinden, kan damarlarının hücrelerinden ve son olarak da hücrenin sitozolüne geçmelidir.


Leave A Reply