İbiş Kuşu (Aynak) nasıl bir kuştur? İbiş kuşunun yaşam alanları, beslenmesi, özellikleri, üremesi, hakkında gerçekler.
İbis Kuşu (Aynak)
İbis Kuşu; İbisgiller familyasından bir kuştur. Batı Avrupa’dan Japonya’ya ve Sibirya’dan Somali’ye uzanan alanda yaşar. 60-70 cm yüksekliğinde olup, leyleğe benzer. Gagası düz, geniş ve kaşık biçimindedir. Çıplak ve siyah başı belirgin özelliğidir. Vücudunun geri kalan bölümü siyah kenarlı kanatlar ve siyah tüylerle kaplıdır. Kuyruğu beyazdır. Balık, yumuşakçalar, öteki amfibiyumlar ve böceklerle beslenir. Aile biçiminde bir yaşamı vardır.
İbiş (Aynak) Kuşu Hakkında Gerçekler
- İbiş, 18 ila 41 inç yüksekliğe ve 0,6 ila 4 pound ağırlığa ulaşabilir. En küçük ibiş türü benekli göğüslü ibiş ve en büyük dev ibiş’tir. Erkekler kadınlardan biraz daha büyüktür.
- Aynak, tür, habitat ve beslenme türüne bağlı olarak beyaz, siyah, kahverengi, gri, turuncu-kırmızı veya pembe tüylerle kaplanabilir.
- Tüylerin turuncu-kırmızı rengi, karotenoid pigmentler (pigment türleri) açısından zengin bir kaynak olan alg ve küçük kabuklulara dayalı diyetin sonucudur.
- Vücudun belirli kısımları (genellikle yüz ve boğaz) tüysüzdür. Çıplak deri parçaları, üreme mevsimi boyunca koyu kırmızı renk alır.
- İbiş, büyük, aşağı kıvrımlı, sivri gagalı uzun boyunlu, yuvarlak gövdeli ve kısmen perdeli ayaklı uzun bacaklara sahiptir.
- İbiş gün boyunca (günlük) aktiftir. Gece boyunca ağaçlarda ve çalılıklarda tüner.
- İbiş omnivordur (bitki ve et yer). Diyeti çoğunlukla balık, kurbağa, kabuklu deniz ürünleri, yengeçler, küçük sürüngenler, solucanlar, böcekler ve küçük memeliler gibi çeşitli hayvanlara dayanır.
- Uzun, kıvrımlı gaga, yiyeceklerin çamurdan çıkarılmasını kolaylaştırır. Burun delikleri gaganın dibinde bulunur. Bu özellik sayesinde ibiş, gagası suya daldırıldığında bile nefes alabilir.
- İbiş, zararlı böcekleri bahçelerden ve tarım alanlarından eleme kabiliyeti nedeniyle dünyanın birçok yerinde takdir edilmektedir.
- İbiş, yüzlerce veya binlerce kuştan oluşan kolonilerde yaşayan, beslenen, tüneyen ve yuva yapan girişken bir kuştur. Gruptaki yaşam, avcılara karşı koruma sağlar.
- İbişlerin doğal düşmanları tilkiler, kediler, yılanlar ve büyük yırtıcı kuşlardır.
- İbişler, üreme mevsimi boyunca çeşitli hırıltı ve gıcırtı sesleri çıkardıkları dışında çok sesli kuşlar değildir.
- Dişi ağaçlarda, çalılıklarda veya uçurumlarda yuvaya 3 yumurta bırakır. Her iki ebeveyn de 20 ila 30 gün süren yumurtaların inkübasyonuna katılır.
- Yavrular siyah, kahverengi veya gri tüylerle kaplıdır. Düz gaga ile doğarlar. Genç ibişler, yumurtadan çıktıktan 28 ila 56 gün sonra yuvayı terk eder. Bağımsız yaşam için gerekli tüm numaraları öğrenene kadar ebeveynlerinin yanında kalırlar.
- İbiş, vahşi doğada 8 ila 15 yıl ve esaret altında 25 yıla kadar yaşayabilir.
İbisgiller, (Lat. İbidae ya da Threskiornithidae)
Leyleksiler takımından 25 türü kapsayan büyük kuşlardır. Avrupa, Asya, Afrika, Avustralya ve Amerika’da yaşarlar. Aşağı doğru uzanan geniş eğri gagasıyla leyleklerden ayrılır. Çıplak siyah başı ve boynu belirgin özellikleridir. Eskiden Nil Vadisi’nde yaşayan kutsal ibis yeniden dirilmenin simgesi sayılır ve tapınılırdı. İbisler suda yürüyen uzun bacaklarının yardımıyla havalanıp yavaş süzülerek uçan kuşlardır. Genellikle başlıca besinleri balık, yumuşakça, böceklerdir. Koloniler halinde ve düzenli bir yaşamları vardır. Yuvalarını ırmak kenarlarındaki ağaçlara ya da bataklık çevresindeki çalılıklara yapar. En bilinen türleri beyaz ibis, gül rengi ibis, sarı bacaklı ibis, küçük ibis ve kırmızı ibistir.