İbrahim Etem Ulagay Kimdir? Hayatı ve Yerli İlaç Üretiminde Katkıları

0
Advertisement

İbrahim Etem Ulagay kimdir ve ne yapmıştır? İbrahim Etem Ulagay’ın ilaç üretiminde çalışmaları, hayatı, başarıları nelerdir, hakkında bilgi.

İbrahim Etem Ulagay

İbrahim Etem Ulagay (1880-1943)

Cumhuriyet dönemi eczacılarından olup, eczacılığın bir sektör olmasında etkin olmuştur. İstanbul’da doğmuş olan İbrahim Ethem, Tıp Okulu’nu bitirdikten sonra, Gülhane Tıp Okulu’nda Dr. Dyke’nin asistanı olmuştur.

Dr. İbrahim Ulagay çeşitli hastanelerde kimya uzmanı olarak görev yapmıştır. Dr. Akil Muhtar’ın asistanı olarak Fen-i Tesir-i Edviye derslerini vermiştir. Bu arada Darphane’de çalışmaya başlamış ve altın ve gümüşün ayarını belirlemekle görevlendirilmiştir.

Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra, Darphane’deki görevinden ayrılarak laboratuvar açmış; galenik preparatlar hazırlamaya başlamıştır. Zaman içinde bu laboratuvarın yetersiz kaldığını fark etmiş ve enjeksiyon çözeltileri (Huile camphree, östrogerun, postuitrin) üretmiştir. Bunların yanı sıra bazı tıbbi müztahzarlai (pentazol, digilanat gibi) da hazırlamıştır.

Bu laboratuvarın özellikle İkinci Dünya Savaşı sırasında büyük hizmetleri olmuştur. 1941’de vitamin ampulleri ve karaciğer ekstreleri hazırlamıştır. Bu laboratuvarın en önemli özelliği üretim için kullandığı ham maddeleri de Türkiye’den temin etmiş olmasıdır.

Advertisement

1943 yılında İbrahim Ethem ölmüştür. Babalarının sağlığında onunla çalışmaya başlayan çocukları Rasin Ulagay, Nezih Ulagay ve kimyager Suat Ulagay babalarının ölümü ile de işi devralmışlardır.

İbrahim Etem Ulagay ilk Türk kodeksinin hazırlanmasını sağlamıştır. Bu çalışmalarıyla o yerli ürünlerle ilaçların Türkiye’de yapılabileceğini göstermiştir.

İbrahim Etem Ulagay

Atatürk’ün Tahlillerini İbrahim Ethem Yapmıştır

1913’te Darphane kimyagerliğine atanan Dr. İbrahim Etem, bu laboratuvarı baştan aşağı yenileyerek ünlü Reşat Altını’nı üretmeyi başardı. 1938 yılında, hasta olan Atatürk’ün de tahlilleri İbrahim Etem Ulagay tarafından yapıldı.

Firmasının adını 1924 yılında “Doktor İbrahim Etem Kimya Evi” olarak değiştiren İbrahim Etem Ulagay, 1943 yılında hayata veda ettiğinde geride bıraktığı ruhsatlı ilaç sayısı 19’du.

Advertisement


Leave A Reply