Ignaz Semmelweis Kimdir? Temizliğin Önemini Kavrayan İlk Doktor

0
Advertisement

Ignaz Semmelweis Kimdir? Temizliğin önemini kavrayan ilk doktorun hayatı, biyografisi, çalışmaları ve bu çalışmaları için verdiği çaba hakkında bilgi.

Ignaz Semmelweis

Ignaz Semmelweis

Ignaz Semmelweis, operasyon sonrası ölümlerin hastane koğuşundaki zehirli havanın neden olduğu inancını çürüten bir Macar kadın doğum uzmanıydı. Semmelweis tarafından yapılan çalışma, lohusa ateşini çalıştığı doğum birimlerinde önledi. Meslektaşları ve amirleri, hayatta iken onun çalışmalarını engelledi. Ancak çalışmalarının sonucunda ortaya çıkan antiseptik cerrahi, operasyon sonrası ölümleri büyük ölçüde azalttı.

Hayatı

Ignaz Semmelweis, 1 Temmuz 1818’de Budapeşte yakınlarında doğdu. Babası zengin bir toptancıydı. 1837’de 1838’de Tıp okumadan önce Viyana Üniversitesi’nde Hukuk okudu. 1844’te Semmelweis Tıp alanında doktora aldı. Eğitiminin sonunda Semmelweis kadın hastalıkları konusunda uzmanlaşmaya karar verdi. İlk tıbbi pozisyonu 1846’da Viyana Genel Hastanesi’nde bir doğum servisinde asistan olarak atandığında geldi.

Çalışmaları

Doğumdan sonra koğuşta ölen genç annelerin sayısı derhal Semmelweis’in dikkatini çekti. 1 Nolu Annelik Koğuşunda çalıştığı ilk ayda 208 kadından 36’sı öldü. Bu % 17’lik bir ölüm oranıydı. Semmelweis, kadınların 1 Nolu Koğuşa kabul edilmek yerine hastane çevresindeki sokaklarda doğum yapmayı tercih ettiklerini ve hayatta kalma şanslarının daha yüksek olduğunu öğrendi.

Koğuşta deneyimli işçiler tarafından kendisine yapılan açıklama, kadınların koğuşa giren bir ‘zehirli gazın’ kurbanı olmalarıydı. Bu çok yaygın ve yıllardır var olan bir inançtı.

Advertisement

Semmelweis böyle bir inancı kabul etmeye hazır değildi ve konuyu araştırmak için zaman harcadı. 1846’da doğumdan sonra 1 Nolu Annelik Koğuşunda 451 kadının öldüğünü, ancak 2 Nolu Annelik Koğuşunda sadece 90 kadının öldüğünü buldu. Semmelweis, bu ölümlerin başka bir neden olması gerektiğine inanıyordu.

Semmelweis, 1 Nolu Koğuşta bu kadar çok ölümün sebebinin ölüm sonrası otopsi yapılan oda olduğuna inanıyordu. Semmelweis, ölüm sonrası odada yapılan çalışma ile 1 Nolu Koğuşa gelen doğum uzmanları arasında bir bağlantı olması gerektiğine inanıyordu. Bir yandan hastanede ölüm sonrası bir odanın yanında ve doğum sonrası bir doğumhane vardı doğum ölümleri yüksekti. Öte yandan, hastanede, ölüm sonrası odasına girmeyen ebeler tarafından çalışan bir doğum servisi daha vardı ve bu serviste doğum sonrası ölümler çok daha düşüktü.

1847’de Semmelweis meslektaşı Jakob Kolletschka septisemiden öldü. Otopsi sırasında neşter ile kesilmişti. Semmelweis meslektaşının otopsisine katıldı ve vücudundaki lezyonların 1 Nolu Koğuşta ölen kadınların çoğuna çok benzediğini fark etti.

Semmelweis, 1 Nolu Koğuştaki tüm sağlık personelinin bir hastayı ziyaret etmeden önce ellerini klorlu kireçle yıkaması ve koğuşun kendisinin kalsiyum klorür ile temizlenmesi gerektiğini emretti. 1 Nolu Koğuştaki ölüm oranı önemli ölçüde düştü ve meslektaşı Kolletschka’nın ölümünden sadece 2 yıl sonra, 1849’a kadar, bu ölümler tamamen kayboldu.

Ignaz Semmelweis

Çalışmaları Karşılık Bulmadı

Semmelweis kanıtlarını Viyana’da sundu. Temizliğin ‘zehirli havayı’ yenmenin bir yolu olduğunu belirtti ve bunu topladığı istatistiklerle destekledi. Görüşleri dönemin genel tıbbi inançlarının bir parçası değildi ve çoğu üst düzey tıbbi figür tarafından hemen saldırıya uğradı – üçü onu destekledi, ancak hiçbirinin obstetrikte bir geçmişi yoktu. Semmelweis, Viyana Krankenhaus’taki görevinden uzaklaştırıldı ve Budapeşte’de yaşamaya gitti.

Advertisement

1 Nolu Koğuşta, doktorlar eski yollarına döndüler ve ölüm oranları hemen 1847 öncesi seviyelerine yükseldi.

Semmelweis, Budapeşte’deki St. Rochus Hastanesi’nde iş buldu ve bulgularını orada uyguladı. Oradaki doğum birimlerindeki ölüm oranı önemli ölçüde düştü.

Semmelweis, 1861’de “Die Aetiologie, der Begrif und die Profilaksi des Kindbettfiebers” i (Childbed Ateşinin Etiyolojisi, Kavramı ve Profilaksisi) – “tıp tarihi çağının kitaplarından biri olarak” yayınladı. (Tıp Tarihi Roberto Margotta tarafından)

Eser bir dizi istatistikle doluydu ve okunması zor oldu. Tıp mesleği tarafından düşmanlıkla karşılandı ve birçoğu bulgularla alay etti. Bulgularının evrensel olarak kabul edilmesi yirmi yıl daha sürdü.

Tıpta meslektaşları tarafından reddedilen yıllar Semmelseis’e zarar verdi. Şiddetli depresyondan muzdaripti ve çok düşüncesiz hale geldiğinde ve erken demanstan muzdarip olabilir. 1861’in lohusalık ateşi üzerindeki çalışmasının etkili bir şekilde reddedilmesinden sonra, ana eleştirmenlerine açıkça “cahil katiller” adını verdiği bir dizi ‘Açık Mektup’ yazdı.

1865’te bir akıl hastanesine gönderildi ve iki hafta sonra öldü.

Ignaz Semmelweis 1865’te öldü. Viyana’ya gömüldü. Cenazesine çok az insan katıldı. 1891’de cesedi Budapeşte’ye transfer edildi. 1894’te ölümününden yaklaşık otuz yıl sonra heykeli dikildi.


Leave A Reply