İmpala Nasıl Bir Hayvandır? Özellikleri Beslenme, Üreme, Habitat ve Davranışları

0

İmpalalar nasıl hayvanlardır? Nerelerde yaşarlar, nasıl beslenirler? İmpalaların özellikleri, üremesi ve haklarındaki ilginç gerçekler.

impala

Kaynak: pixabay.com

İmpalalar

Impalalar, keçi ve geyik karışımı gibi görünen orta boy antiloplardır. Uzun bacakları, boyunları ve siyah, bükülmüş boynuzları vardır. Bovidae ailesinin üyeleri olarak keçiler, sığırlar ve koyunlarla ilişkilidirler.

Advertisement

Boyutları

Impalalar, 88 ila 165 lbs arasında büyük bir köpekle aynı miktarda ağırlığındadır. (40 ila 75 kilogram). National Geographic’e göre, yetişkinliğe kadar 33 ila 39 inç (84 ila 99 santimetre) uzunluğa kadar büyürler ve tipik olarak ortalama büyüklükte bir yetişkin erkeğin göğsüne kadar gelirler. Erkeğin boynuzları 18 ila 37 inç (46 ila 94 cm) uzunluğa kadar uzar.

impala

Kaynak: pixabay.com

Yetişme ortamı

İmpala Afrika’ya özgüdür ve Angola, Namibya’dan kuzeydoğu Güney Afrika’ya ve Botsvana, Zimbabve, Mozambik, Zambiya, Tanzanya ve Kenya’ya kadar uzanır. Michigan Üniversitesi Hayvan Çeşitliliği Web’e (ADW) göre, az çalılık ve düşük ila orta yüksek otlaklı ormanlık alanlarda yaşarlar. Ayrıca savanlarda yaşıyorlar.

Genç impala grupları, gençler için anaokulları gibidir ve birlikte oynarlar ve birbirlerini tımar ederler.

Beslenme

İmpalalar otoburdur, yani sadece bitki örtüsünü yerler. Diyetleri ağaç kabuğu, yapraklar, odun ve saplardan oluşur.

Advertisement

Üreme

Doğum yapmadan önce dişi sürüyü terk eder. Altı ila yedi aylık bir gebelik döneminden sonra, genellikle bir seferde yalnızca bir yavru doğurur. Bebek impalalarına buzağı denir. Bir veya iki gün sonra anne impala yavrusunu sürüye geri getirecektir.

Buzağılar dört ila yedi ayda sütten kesilir ve 12 ila 18 aylıkken buzağı kendi yavrularına sahip olacak kadar olgunlaşır. Impalalar genellikle vahşi doğada yaklaşık 13 yıl yaşar.

impala

Kaynak: pixabay.com

Koruma durumu

Uluslararası Doğa Koruma Birliği’ne (IUCN) göre, impalalar tehlikede değil. Şu anda, nüfusun neredeyse 2 milyon olduğu tahmin ediliyor. Nüfusun yüzde ellisi özel arazide bulunuyor ve nüfusun diğer yüzde 25’i korunan alanlarda yaşıyor. Sonuç olarak, çoğunlukla nüfus sabit veya artıyor.

Diğer gerçekler

İmpalalar çok iyi sıçrayıcılardır. National Geographic’e göre, 33 fit (10 metre) ve 10 fit (3 metre) yüksekliğe kadar sıçrayabilirler. Eğer impalalar avcılardan kaçıyorsa, etraflarından dolaşmak yerine yollarına çıkan büyük çalılar veya kütükler gibi engellerin üzerinden atladıkları bilinmektedir.

İmpalaların çenenin alt tarafında, kulakların içinde, göbek ve dudaklarda, gözlerin üzerinde ve kuyrukta beyaz kürklü kırmızımsı kahverengi saçları vardır.

Advertisement

Ayrıca alın, kuyruk, uyluk ve kulak uçlarında siyah çizgiler vardır. Bazı bilim adamları, Michigan Üniversitesi’ne göre bu siyah çizgileri birbirlerini tanımlamak için kullandıklarını düşünüyor.


Leave A Reply