İnandık Vazosu Nedir? Nerede Bulunmuştur? Özellikleri ve Tarihi

0
Advertisement

İnandık Vazosu nedir? İnandık Vazosu nerede bulunmuştur, nasıl kullanılmıştır, özellikleri, tarihi önemi nedir, hakkında bilgi.

İnandık vazosu

İnandık Vazosu Nedir? Hakkında Bilgi

İnandık Vazosu; Çankırı’nın güneyinde, Ankara-Çankırı karayolunun 109. km’sinde bulunan İnandık Tepesinin üstündeki Hitit tapınağında ortaya çıkartılmış Eski Hitit döneminden (İÖ 1650-1450) kalma pişmiş toprak vazodur.

Özellikleri

Yüksekliği 82 cm, çapı 43 cm’dir. Çarkta yapılmış, koyu kırmızı renkte astarlanıp perdahlanmıştır. Düz tipli oval gövdesinin üstünde yükselen içbükey biçimli boynu dışarıya doğru genişleyen yuvarlak bir ağızla biter. Omuz bölümünde simetrik yerleştirilmiş dört tane kulp vardır. Ağzın kenarını, yuvarlak kesitli, dışa doğru şişkin bir kanal dolanır. Bu kanalın üstünde, kabın içine bakar durumda, ağızları delik dört tane boğa başı vardır; daha yukarıdaki dikdörtgen biçimli üstü açık hazneye boşaltılan sıvı, boğaların ağzından vazonun içine akar. Bu özel doldurma donanımı nedeniyle vazonun bir kutsal içki sunma kabı olduğu sanılmaktadır.

inandik-vazosu

İnandık Vazosu’nun başka bir özelliği de, boynunun ve gövdesinin kabartma figürlerle bezeli olmasıdır. Kabartma şeritlerle birbirinden ayrılmış altı friz içinde yer alan ve bazı yerleri bej renkli olan bu figürler büyük bir olasılıkla kalıpla yapıldıktan sonra vazoya tutturulmuştur.

Advertisement

Alttan ikinci ve dördüncü frizler ensizdir ve geometrik örgelerle bezenmiştir. Öbür frizlerde, perspektif göz önünde tutulmadan ve yer yer oransız boyutlarda tanrı ve tanrıçalar, kutsal hayvanlar, kutsal içki sunan ve kurban kesen rahipler, arp, lir, saz, çalpara çalan, akrobasi hareketleri yapan insanlar, ayrıca tapınak, sunak, kap kaçak gibi figürler sıralanmıştır. Bunlar, Hitit geleneklerine göre düzenlenmiş bir “kutsal evlilik” törenini alttan yukarı doğru ve bağımsız bölümler halinde betimlemektedir. Törenin son bölümünde “gerdekteki kutsal birleşme” canlandırılmıştır.

Döneminin giysilerini, çalgılarını gösteren, çanak çömleğin işlevlerinin aydınlatılmasına yardımcı olan İnandık Vazosu, hem Hitit kültürünün bir başyapıtı, hem de Anadolu resim sanatının canlı bir örneğidir.


Leave A Reply