İnsan Vücudunun Bileşimi, Vücudumuzu Oluşturan Bileşenler, Nasıl Büyürüz?

0
Advertisement

İnsan vücudunun bileşiminde ne vardır? İnsan vücudunun kimyasal bileşenler nelerdir? Organik ve inorganik maddeler hangileridir?

İnsan Vücudu

Kaynak : pixabay.com

SU

İnsan vücudunun yapısında suyun büyük yeri vardır. Vücut ağırlığının en büyük kısmı sudur. Her organda su oranı insandan insana biraz değişir, yaşlılıkta azalır. Yeni doğmuş bir çocuğun vücut ağırlığının yaklaşık olarak %90’ını, yetişkinde ise ortalama % 70’ini su meydana getirir.

Çeşitli organlardaki su miktarı şöyledir: Kas % 74, deri % 64, kan % 85, karaciğer % 71, böbrek % 83, kemik % 13-44.

ORGANİK MADDELER

Her hücrede, dokuda birtakım organik maddeler vardır. Bunların bir kısmı erimiş tuzlar şeklindedir. Bir kısmı da kemiklerin yapısında bulunur.

• Vücudumuzda yanarak bize ısı, kalori veren maddelere «organik maddeler» denir.

İNORGANİK MADDELER

Organik olmayan bu maddeler, organik maddelerin tersine, yanmadıklarından, (oksitlenmediklerinden) enerji veremezler; yalnız, hayat için çok gereklidirler. Vücudumuzda bulunan, hayat için gerekli inorganik maddeler şunlardır: Hidrojen, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, manganez, bakır, çinko, klor, iyot, oksijen, kükürt, azot, fosfor.

Advertisement

Organik maddeler vücudumuzun % 30-40’ını meydana getirir. Bunun en büyük kısmı proteinler’dir. Proteinler organik maddelerin % 90’mı meydana getirir; karbonhidratlar (şekerli maddeler) ise ancak % l’i kadardır. Karbonhidratların yanma olayında büyük yeri vardır. Organik maddelerin üçüncüsü de yağlar’dır. Vücutta yağ miktarı insandan insana çok değişir. Yağlar aşırı beslenmede çoğalan, açlıkta azalan bir yedek depo gibidir. Bu üç organik madde vücuda enerji sağlamakta esastır.

insan vucudu

Kaynak : pixabay.com

NASIL BÜYÜRÜZ?

Vücut, doğuştan başlayarak belirli bir çağa kadar, hücrelerin çoğalması, hücreler arası maddelerin artmasıyla büyür. Büyüme vücut ağırlığının artmasıyla, boy uzamasıyla belli olur. Büyümede alman besinin önemi çoktur. Ayrıca hormonlar’ın, vitaminler’in de bu işte büyük payı vardır.

• İç salgı bezlerinden kana geçen, organların işlemesini düzenleyen uyarıcı maddelere «hormon» denir.

• Vitaminler taze besinlerde bulunan, yokluğu birtakım bozukluklara yol açan maddelerdir.

Çocuk doğduğu zaman, ortalama 50 cm. boyundadır. Birinci yaşta 20, ikinci yaşta 10 santimetre kadar bir boy uzaması olur. 6 yaşma kadar uzama hızla gider. 6-12 yaşlar arasında biraz yavaşladıktan sonra 12 yaşında tekrar hızlanır, 17’de yavaşlamaya başlar, 25 yaşında kesin halini alır. Boy 50 yaşma kadar değişmez; yaşlılıkta bir miktar kısalır.

Çocuk, ortalama 3.250 gr. olarak dünyaya gelir. Normal beslenmeyle ağırlık beşinci ayda iki, birinci yaş sonunda üç katını bulur. Boyla birlikte artan ağırlık, boy en yükseğe eriştiği zaman da artmakta devam eder.

Advertisement


Leave A Reply