İnsanlık Tarihi Boyunca Yaşanan 10 Korkunç Kıtlık, Nedenleri Sonuçları

0
Advertisement

İnsanlık tarihi boyunca doğa ve yanlış politikaların sonucu olarak ortaya çıkmış korkunç kıtlıklar ve ölümler. Tarihin en ölümcül 10 kıtlığı.

Kıtlık genellikle Dünya’daki en kötü doğal afetlerden biri olarak kabul edilir. Etkileri yaygındır ve bir kıtlığın neden olduğu hasar, yıllar olmasa bile aylarca sürebilir. Diğer doğal afetlerin neden olduğu zamanlar, tüm köyleri yok edebilir ve toplu göçlere neden olabilir. Açlık ve yetersiz beslenme nedeniyle ölüm yavaş ve ağrılıdır ve çoğu zaman en genç ve yaşlılara en sert vurur. Ne yazık ki, bazen siyasi yetersizlikle ortaya çıkar ve başkalarına karşı zulüm durumu daha da kötüleştirebilir. Aşağıda insanlık tarihi boyunca yaşanan 10 korkunç kıtlık vardır.

10 – Büyük kıtlık İrlanda (1,5 milyon ölü, 2 milyon göç)

İrlanda Kıtlık

Tarihin en ünlü kıtlıklarından biri olan Büyük Kıtlık, yıkıcı bir patates hastalığından kaynaklandı. İrlanda nüfusunun % 33’ü geçimi patatese dayanıyordu ve 1845’te hastalığın başlangıcı 1853’e kadar süren kitlesel açlıkları tetikledi. Büyük Katolik nüfusu İngiliz yönetimi tarafından baskı altında tutuldu, arazi sahibi olmaları, arazi kiralayıp meslek edinmelerine izin verilmesi. Felaket baş gösterdiğinde ise, İngiliz gemileri diğer ulusların yiyecek yardımı yapmasını engelledi. İrlanda, çoğu Amerika Birleşik Devletleri’ne giden 2 milyondan fazla insanın ülkeden kaçtığı kitlesel bir göç yaşadı. 1853’teki sonucuna göre 1.5 milyon İrlandalı öldü ve 2 milyon kişi göç etmişti.

9 – 1945 Vietnam Kıtlığı

1945 Vietnam Kıtlığı

Fransa’nın himayesinde Vietnam, II. Dünya Savaşı’nın çoğunda sömürge yönetimi altındaydı. Çinhindi, II. Dünya Savaşı döneminde Japonya’nın hâkimiyeti altına girmiştir. Tarımsal odaklanma gıdadan savaş malzemelerine, özellikle kauçuğa kaymıştır. Japonlar, küçük ürün çiftliklerinin kalanlarından yararlandılar ve istilacı güçler bu ürünlerin çoğunu komuta etti. Bu, dayanılmaz bir kuraklık ve ardından sel baskınıyla birlikte, Kuzey Vietnam’ın çoğunda kitlesel açlığa neden oldu. Ortaya çıkan kıtlık, 2 milyon Vietnamlıyı öldürdü.

Advertisement

8 – Kuzey Kore Kıtlığı 3 milyon ölü

Kuzey Kore Kıtlığı

Bu listedeki en yeni kıtlık olan Kuzey Kore, yanlış yönlendirilmiş liderlik ve büyük ölçekli selin bir kombinasyonunun getirdiği 1994’ten 1998’e kadar muazzam bir kıtlık çekti. 1995’teki şiddetli yağmurlar tarım bölgelerini sular altında bıraktı ve 1,5 milyon ton tahıl rezervini yok etti. Siyasi olarak, Kim Jung Il, ordunun ihtiyaçlarını sıradan insanların ihtiyaçlarına, gıda rasyonlarına dahil eden bir “Askeri İlk” politikası uygulamaya koydu. Yalıtılmış ulus durgun bir ekonomiden muzdaripti ve yiyecek ithal edemiyordu. Bu nedenle, çocukluk ölüm oranı 1000 çocuğun 93’üne, hamile kadınların ölüm oranı 1000 annenin 41’ine yükselmiştir. 4 yıllık bir süre boyunca, yetersiz beslenme ve açlıktan dolayı yaklaşık 2.5-3 milyon insan öldü.

7 – 1921 Rus Kıtlığı 5 milyon ölü

1921 Rus Kıtlığı

20. yüzyılın başları, I. Dünya Savaşı’nda milyonları kaybettikleri, 1917’de şiddetli bir devrim yaşadıkları ve birden fazla İç Savaştan muzdarip oldukları için Ruslar için çalkantılı bir zamandı. Savaşlar boyunca, Bolşevik askerler çoğunlukla köylüleri yiyeceklerini vermeye zorladılar, karşılığında çok az şey yaptılar. Bu nedenle, birçok köylü ekimlerini yiyemedikleri için ekin yetiştirmeyi bıraktı. Bu büyük miktarda yiyecek ve tohum kıtlığına neden oldu. Birçok köylü, yetiştirdikleri hiçbir ürünü yiyemeyeceklerini bildikleri için tohum yemeye yönelmişlerdi. 1921’de 5 milyon Rus öldü.

6 – 1943 Bengal Kıtlığı 7 milyon ölü

1943 Bengal Kıtlığı

1943 Bengal Kıtlığı, felaketler bir kasırga ile başladı. II. Dünya Savaşı öfkesi ve Japon emperyalizmi büyürken, Bengal, Burma’daki en büyük ticaret partnerini kaybetti. Bengallerin tükettiği yiyeceklerin çoğu Burma’dan ithal edilirdi, ancak Japonlar ticareti askıya aldı. 1942’de Bengal’e bir siklon ve üç ayrı gelgit dalgası çarptı. Ardından gelen seller, 3200 kilometrekarelik canlı tarım arazilerini yok etti. Öngörülemeyen bir mantar, bölgedeki tüm pirinç mahsullerinin % 90’ını yok etti, sonra mahsulleri vurdu. Bu arada, Burma’dan kaçan mültecilerle bölgeye milyonlarca kişi girerek gıda ihtiyacını artırdı. Aralık 1943’e kadar 7 milyon Bengalli ve Birmanya mülteci açlıktan öldü.

Advertisement

5 – 1770 Bengal Kıtlığı 10 milyon ölü

1770 Bengal Kıtlığı

Bengal’deki bir başka kıtlık. Bu korkunç olay nüfusun üçte birini öldürdü. Büyük ölçüde İngiliz mülkiyetindeki East India Company tarafından yönetildi, şiddetli kuraklık ve ürün sıkıntısı raporları göz ardı edildi ve şirket bölgedeki vergileri artırmaya devam etti. Çiftçiler ekin yetiştiremediler ve satın alınabilecek yiyecekler açlık çeken Bengalliler için çok pahalıydı. Şirket ayrıca ucuz pirinçten çok daha karlı oldukları için çiftçileri çivit ve afyon yetiştirmeye zorladı. Büyük pirinç stokları olmadan, insanlar yiyecek rezervi olmadan kaldılar ve ardından gelen kıtlık 10 milyon Bengalliyi öldürdü.

4 – 1932-1933 Sovyet Kıtlığı 10 milyon ölü

Sovyet Kıtlığı

İnanılmaz bir şekilde, bu kıtlığın şiddeti, 1990’larda SSCB’nin çöküşüne kadar Batı’da tam olarak bilinmiyordu. Ana sebep Josef Stalin tarafından yönetilen kolektivizasyon politikasıydı. Kolektifleştirmede, büyük toprak alanları, hepsi köylüler tarafından muhafaza edilen kollektif çiftliklere dönüştürülecekti. Stalin, köylüleri mevcut çiftlik, mahsul ve canlı hayvanı yok ederek ve zorla topraklarını alarak uygulamaya başladı. Bireysel tüketim için mahsulleri saklayan köylülerin raporları geniş çaplı arama partilerine yol açtı ve bulunan gizli mahsuller yok edildi. Gerçekte, bu mahsullerin birçoğu kısa sürede dikilecek tohumlardı. Bu tohumların yok edilmesi ve toprağın zorla kolektifleştirilmesi kitlesel açlığa neden oldu ve tahmini 10 milyon insanı öldürdü.

3 – Chalisa kıtlığı 11 milyon ölü

Chalisa Kıtlığı

Chalisa kıtlığı, Kuzey Hindistan’da kullanılan Vikram Samvat takvimindeki yılı ifade eder. 1783’te ortaya çıkan bölge, El Nino hava sistemindeki bir değişiklik bölgeye önemli ölçüde daha az yağmur getirdiğinden, alışılmadık derecede kuru bir yıldan muzdaripti. Geniş ürün alanları solup öldü ve yiyecek ve içme suyu eksikliği nedeniyle hayvancılık öldü. Çalkantılı yıl 11 milyon Kızılderili öldürdü.

2 – 1907 Çin Kıtlığı 25 milyon ölü

Çin Kıtlığı

Ölüm oranı açısından ikinci sırada yer alan 1907 Çin Kıtlığı, yaklaşık 25 milyon insanın hayatını alan kısa ömürlü bir olaydı. Doğu-Orta Çin, devasa bir fırtına 40.000 mil karelik yemyeşil tarım bölgesine su bastığında, bölgedeki ürünlerin % 100’ünü yok ettiğinde ortaya çıktı. Gıda isyanları günlük olarak gerçekleşti ve genellikle ölümcül güç kullanılarak bastırıldı. İyi bir günde, açlık yüzünden sadece 5.000 kişinin öldüğü tahmin edilmektedir. Ne yazık ki Çinliler için bu onların son büyük kıtlığı değildi.

1 – Büyük Çin Kıtlığı 43 milyon ölü

Büyük Çin Kıtlığı

1932-1933 Sovyet Kıtlığı’na benzer şekilde, Büyük Çin Kıtlığı, isteksiz bir nüfus üzerinde değişimi zorlamaya çalışan Komünist liderlerden kaynaklandı. “Büyük İleri Atılım” ın bir parçası olarak, özel arazilerin mülkiyeti 1958’de Çin’de yasadışı ilan edildi. Ortak tarım, mahsul üretimini arttırmak amacıyla uygulandı. Ancak daha da önemlisi, Komünist Rejimin demir-çelik üretimine verdiği önemdi. Milyonlarca tarım işçisi, zorla tarlalarından çıkarıldı ve metal oluşturmak için fabrikalara gönderildi. Büyüme ve verimliliği en üst düzeye çıkarmak için tohumlar toprağın 3-5 metre altına, birbirine çok yakın ekilecekti. Uygulamada, filizlenen küçük tohumlar aşırı kalabalık nedeniyle büyümede ciddi şekilde bodur kalmıştı. 1959’da bir sel ve 1960’da yaşanan bir kuraklıkla bir araya gelen bu başarısız politikalar, Çin ulusunun tamamını etkiledi. Büyük İleri Atılım’ın 1962’de sona ermesine kadar, kıtlıktan 43 milyon Çinli öldü.

Advertisement


Leave A Reply