İnteraktif Grup Motivasyon Oyunlarının İş Yerlerine Katkıları Nelerdir?

0
Advertisement

Sanayi tarzı üretim modelinden bilgiye dayalı üretim modeline, bir başka deyişle enformasyon toplumuna geçiş, bu sürece ayak uydurmanın zorunlu koşulu olarak, yeni eğitim ve yönetim geliştirme yöntemleri ortaya çıkardı.

Kurumsal açık alan eğitimleri de denen interaktif grup motivasyon oyunları da işte bu yeni yöntemlerden biri.

Grup motivasyon oyunları, açık havada düzenlenen, yöntem olarak da interaktif fiziksel aktivitelerin kullanıldığı bir eğitim programı. Bu programlar sonuçta bir tür kurumsal eğitim ama bildik eğitim yöntemlerinden farklı olarak son derece eğlenceli ve motive edici oyunlardan oluşuyor.

Motivasyon Oyunları

Eğitimin açık alanda yapılmasının temel mantığı, doğanın insanlara, yaşamaya alıştıkları rahat ve konforlu ortamdan daha farklı öğrenme olanakları sunması. İnsanların algı düzeyi, alışık olmadıkları, bilinmeyen ortamlarda yükseldiği için, şehir kurallarıyla yaşamaya alışmış insanlar, doğada öğrenmeye daha açık bir hale geliyorlar, böylece eğitim sonucunda sağlanan değişim daha kalıcı oluyor.

Motivasyon oyunlarından oluşan kurumsal eğitim süreci kabaca üç aşamadan oluşuyor. İlk aşama, oyunları oynatacak olan kurumun, eğitime katılacak olanlarla yaptığı ön görüşmeler. Oyunların oynanacağı tarihin en az on beş gün öncesinden başlayan bu görüşmelerde, kurumdaki eksiklikler karşılıklı olarak saptanıyor ve bu eksikliklere yönelik oyunlar belirleniyor.

Advertisement
İkinci aşama programdaki oyunların oynanması; bu aşama çoğu zaman bir gün sürüyor, ancak bir veya iki gecelik konaklamalı kamplar da düzenlenebiliyor.

Üçüncü ve son aşama ise kazanılan deneyimlerin paylaşılması ve iş ortamına ne kadar aktarıldığının değerlendirilmesi. Bu son aşama, oyunlardan yaklaşık bir ay sonra katılımcıların, düzenlenen toplantılarda karşılıklı olarak deneyimlerini paylaşması veya oyunları oynatan şirkete bireysel geri bildirimlerde bulunması şeklinde oluyor. Eğitim programının her üç aşamasına da, çoğu zaman alanında uzman akademisyenler veya psikologlar da eşlik ediyor.

yol ok

Kaynak: pixabay.com

Grup motivasyon oyunları, iletişim, problem çözme, karar verme, liderlik, takım rolleri, çalışma yöntemi, motivasyon gibi konuların çevresinde tasarlanmış bir dizi etkinlik. Bireyler, bu etkinliklerin tamamında aktif olarak yer alarak, öğrenme sürecine aktif olarak katılmış oluyorlar. Katılımcılar önceden belirlenmiş gruplara bölünüyorlar ve önlerine bir oyun şeklinde konulan problemi çözmeye çalışıyorlar. Oyunların konuları, herkesin gözleri bağlı olduğu halde uzun bir ipi kare haline getirmek, basılması yasaklanan birkaç bölüm arasından bir yumurtayı kırmadan çıkarmak, odunlarla tripot kurarak bir salı nehirden karşıya geçirmek gibi çeşitli sorunlar olabiliyor.

Bu oyunlar, fiziksel güçten ziyade zihinsel bir çalışmaya dayanıyor. Bir oyunun başarıyla tamamlanabilmesi için, grup üyelerinin problemi tanımlaması, hareket planı oluşturması, zamanı iyi değerlendirmesi ve bireysel farklılıkları göz önünde bulundurarak işbölümü yapması gerekiyor. Katılımcılar bütün oyunlarda sorunlar üzerine birlikte tartışıyorlar, durumu değerlendiriyorlar, daha etkili ve daha uyumlu çalışmak için kullanacakları yöntemleri gözden geçiriyorlar. Bu süreçte birbirlerinin de değişik özelliklerini öğreniyorlar ve bu değişik özelliklere uyan özgün takım çalışması stratejileri geliştiriyorlar.

Bu noktada interaktif grup motivasyon oyunları programının genel amaçları şöyle özetlenebilir;
  • Katılımcıların kendilerine duydukları güveni arttırmak, onlara risk alabilme yeteneğini kazandırmak
  • Başarılı takımların özellikleri ve başarılarını etkileyen faktörler hakkında oluşacak ortak görüşe göre grup içinde karşılıklı destek ve yardımlaşmayı arttırmak
  • Katılımcıların birbirleriyle ilişkilerini geliştirerek üstlendikleri rollerin kurumun amaçlarıyla ilişkisini anlamalarını sağlamak
  • Katılımcıların fiziksel koordinasyonlarını arttırmak
  • Program süresince öğrenilenlerin kurum içinde uygulamaya geçirilebilmesi için stratejiler ve hareket planları geliştirmek
  • Katılımcıların çalışma arkadaşlarıyla zevk aldıkları eğlenceli bir ortamı paylaşmalarını sağlamak
Lider
Grup motivasyon oyunları İstanbul’da ağırlıklı olarak Kemerburgaz, Polonezköy gibi şehir merkezinin dışındaki bölgelerde oynanıyor.

Burada amaçlanan, katılımcıları şehir yaşamının bildik kurallarından uzaklaştırmak olduğu kadar, oyunları da gürültü, kalabalık, seyirci gibi motivasyon bozucu etkenlerden izole etmek. İstanbul’da Spot Paintball, Doğa Sporları Merkezi, Adre-x gibi firmalar interaktif grup motivasyonu oyunları oynatan şirketlerin başında geliyorlar. Grup motivasyon oyunlarından oluşan eğitim programları için ortalama bir fiyat vermek pek kolay değil. Çünkü program fiyatları, katılımcı veya oyun sayısına, oyunların türüne, oyunların oynanacağı yere vs. göre değişiyor.

Özellikle yurtdışındaki örneklerinde kurumlara yönelik açık alan eğitimleri kategorisine kaya tırmanışı, rafting gibi doğa sporları da giriyor. Bu sporlar, kurumsal eğitim konusunda tecrübeli sporcular yönetiminde yapıldığında grup motivasyon oyunlarından alınan sonuçlara benzer sonuçlar alınabiliyor.

İnteraktif grup motivasyon oyunları, bir kurumsal eğitim yöntemi olarak ülkemizde de giderek daha fazla sayıda şirket tarafından benimsenmeye başlandı. Volkswagen, Coca Cola, IBM, Pfizer gibi seçkin firmalar, çok sayıda banka şubesi ve sigorta, yatırım, inşaat gibi alanlarda faaliyet gösteren birçok şirket, çalışanlarını grup motivasyon oyunlarıyla tanıştırdı bile. Bu oyunlar sayesinde çalışanlar, kurumsal bir eğitimden geçmektedir. Ayrıca mesai arkadaşlarıyla takım çalışmasını öğrendikleri son derece eğlenceli ve keyifli bir günü de paylaşmış oluyorlar.

Advertisement


Leave A Reply