İntermetalik Bileşikler Nelerdir? Tanımı, Özellikleri ve Haklarında Temel Bilgiler

0
Advertisement

Intermetalik Bileşikler nelerdir? Intermetalik Bileşiklerin özellikleri, tanımı ve haklarındaki temel bilgilerin yer aldığı sayfamız.

Bileşik

Kaynak: pixy.org

İntermetalik Bileşikler; Sıvı haldeki iki veya daha fazla metalik element bir kimyasal denge durumuna gelinceye kadar karıştırıldığında ve daha sonra katı hale soğutulduğunda, ortaya çıkan sistem şu şekilde sınıflandırılabilir:

  1. Katı bir çözelti;
  2. Karışmayan fazlar; veya
  3. İntermetalik bir bileşik.

İkili bir sistemde, örneğin, iki metalin atomları, gümüş ve altın durumunda olduğu gibi, fiziksel ve kimyasal olarak çok benzer olduğunda, iki metal katı bir çözelti oluşturabilir. İki metalin atomları, gümüş ve nikel durumunda olduğu gibi, oldukça farklı veya kimyasal olarak uyumsuz olduğunda, iki metal, benzin ve suya benzer şekilde, karışmaz iki faza ayrılabilir. Magnezyum ve nikel durumunda olduğu gibi, iki metalin atomları birbirleri için belirgin bir çekiciliğe sahip olduğunda, iki metal bir veya daha fazla intermetalik bileşik oluşturabilir.

Bazı durumlarda, intermetalik bileşik, sodyum klorürde oluşan iyonik bağa benzer elektron transferi yoluyla ortaya çıkar. Bununla birlikte, tipik bir metal atomunun dış kabuğunda genellikle birkaç elektron bulunur; sonuç olarak, bileşiğin atomlarından hiçbiri iyonik veya kovalent bağda olduğu gibi tamamlanmış bir dış elektron kabuğuna ulaşamaz. Nikel alüminid (NiAl), iyon değişiminin kısmen sağlandığı bir durum olarak gösterilebilir; bu, iletkenlik, parlaklık ve süneklik gibi tipik metalik özelliklerin eksikliği ile kanıtlanır. Ayrıca, nikel alüminidin erime noktası 1,638°C’dir (2.980°F), bu da nikelden 185°C (365°F) ve alüminyumdan 978°C (1,752°F) daha yüksektir. Nikel alüminid, vücut merkezli kübik yapıda kristalleşir,

İki metalik element arasında oluşabilen intermetalik bileşiklerin sayısı, iki metalin kimyasal özelliklerine bağlıdır ve sıfırdan sekize veya daha fazlasına kadar değişebilir. Metal elementlerin stokiyometrik oranı, iyonik veya kovalent bağlı malzemelerde olduğu gibi nadiren sabittir ve gelişigüzel bir şekilde değişebilir.

Özellikler ve Uygulamaları

Metaller arası bileşikler oda sıcaklığında genellikle kırılgandır ve yüksek erime noktalarına sahiptir. Bölünme veya taneler arası kırılma modları, plastik deformasyon için gerekli olan sınırlı bağımsız kayma sistemleri nedeniyle metaller arası tipiktir. Bununla birlikte, Nb–15Al–40Ti gibi sünek kırılma modlarına sahip bazı intermetalik örnekleri vardır. Diğer intermetalikler, tane sınırı kohezyonunu arttırmak için diğer elementlerle alaşım yaparak gelişmiş süneklik sergileyebilir. Tane sınırı kohezyonunu iyileştirmek için bor gibi diğer malzemelerin alaşımlanması, birçok intermetalikte sünekliği iyileştirebilir.

Advertisement

Sertlik ve/veya yüksek sıcaklıklara direnç, bazı tokluklardan fedakarlık edecek kadar önemli olduğunda, genellikle seramik ve metalik özellikler arasında bir uzlaşma sunarlar. Ayrıca sırasıyla güçlü iç düzenleri ve karışık ( metalik ve kovalent / iyonik ) bağları nedeniyle istenen manyetik , süper iletken ve kimyasal özellikleri gösterebilirler . İntermetalikler, çeşitli yeni malzeme gelişmelerine yol açmıştır. Bazı örnekler , nikel metal hidrit pillerdeki alnico ve hidrojen depolama malzemelerini içerir. Bilinen nikel bazlı süper alaşımlardaki sertleşme aşaması olan Ni 3 Al ve çeşitli titanyum alüminitler de türbin kanadı için ilgi çekmiştir.sonuncusu titanyum alaşımlarının tane inceltilmesi için çok küçük miktarlarda kullanılırken . Silisitler , inter-metalik silikon içeren, mikroelektronikte bariyer ve temas katmanları olarak kullanılır .


Leave A Reply