James Cook Kimdir? İngiliz Ünlü Kaşif ve Denizcinin Seferleri ve Keşifleri

0
Advertisement

James Cook kimdir? James Cook hayatı, biyografisi, gezileri, keşifleri ile ilgili olarak genel bilgilerin yer aldığı yazımız.

  • Meslek: Denizci ve Kaşif
  • Doğum: 27 Ekim 1728, Marton, İngiltere
  • Ölüm: 14 Şubat 1779’da Hawai Adaları’ndaki yerliler tarafından öldürüldü
  • En çok bilinen: Güney Pasifik’i keşfetmek

James Cook, Güney Pasifik’in çoğunu seyreden ve haritalandıran bir İngiliz gezgin ve kaşifti. James Cook, 27 Ekim 1728’de İngiltere’nin Marton kentinde doğdu. Babası bir çiftçiydi, ama James büyüdükçe denizin cazibesini hissetmeye başladı. 18 yaşlarında tüccar denizci olarak çıraklık eğitimi aldı. İyi iş yapmasına ve ticaret donanmasında ilerlemesine rağmen, Cook Yedi Yıl Savaşı’nın başlangıcında Kraliyet Donanması’na katılmaya karar verdi.

James Cook

James Cook

Yedi Yıl Savaşı sırasında James, harita yapımında ustalaştı. Araştırma, gezinme ve büyük doğru haritalar oluşturma yeteneği, Donanma’da yüksek mevkide yer alanlar tarafından fark edildi.

The Endeavour

James Cook, İngiltere Kraliyet Cemiyeti tarafından The Endeavour gemisine kaptan olarak atandı. Gemi, tipik olarak kömür taşımak için kullanılan bir gemiydi. Hızlı değildi, ama dayanıklıydı ve birçok malzeme taşıyabilirdi.

Kaptan Cook, ekibini sağlıklı ve güvenli tutmak için bazı katı ve yenilikçi kurallar getirdi. Adamlarının her gün yıkanmasını, geminin çok temiz tutulmasını ve yatakların haftada iki kez temizlenmesini istedi. Ayrıca adamlarının iskorbütleşmesini önlemek için çok sayıda taze meyve getirdi. Bu kurallar ve planlama, adamlarının önümüzdeki uzun yolculuklar boyunca sağlıklı kalmasına yardımcı oldu.

İlk Sefer

James Cook, 26 Ağustos 1768’de ilk yolculuğuna çıktı. Ana hedefi, Dünya ile Güneş arasında geçerken Venüs gezegenini gözlemlemekti. Bu, gökbilimcilerin Güneş’in Dünya’dan uzaklığını hesaplamasına yardımcı olur. Ayrıca efsanevi güney kıtasını bulmayı umuyordu.

Advertisement
Cook'un ilk yolculuğunun animasyonlu bir rotası

Cook’un ilk yolculuğunun animasyonlu bir rotası.

Bu yolculuk sırasında Tahiti’yi (Venüs’ün gözlemlerini yaptığı yer), Sosyete Adaları’nı ve Yeni Zelanda’yı keşfetti. Yeni Zelanda’nın iki ana adasının çoğunu haritaladı, ancak yerel Maori kabilesi ile savaşmaya başladı.

Yolculuğun bir sonraki durağı Avustralya’nın doğu kıyısındaydı. Burada James ve ekibi kanguru da dahil olmak üzere her türlü ilginç hayvan ve bitki buldular. Ne yazık ki, gemi bazı mercanlarda hasar gördü ve onarım yapmak için bir süre durmak zorunda kaldılar. Mürettebatın çoğu bu durak sırasında sivrisineklerden sıtma aldı ve mürettebatın 30’dan fazlası hastalıktan öldü.

Sonunda, ayrıldıklarından yaklaşık üç yıl sonra, Temmuz 1771’de eve döndüler.

İkinci Sefer

Kaptan Cook’un ikinci seferi 1772-1775 arasında gerçekleşti. Bu sefer iki gemi aldı: The Adventure ve The Resolution. Amacı ya güney kıtasını keşfetmek ya da var olmadığını kanıtlamaktı. 70 derece enlemin altına indi. Bu, herhangi bir Avrupalı’nın keşfettiği en uzak güneydi. Ayrıca Paskalya Adası’nı da keşfetti.

James Cook'un İkinci Seferinin Animasyonlu Haritası

James Cook’un İkinci Seferinin Animasyonlu Haritası

Son Yolculuk

James Cook’un son seferi 1776’dan 1779’a kadar sürdü. Bu yolculuğun amacı Kuzey Amerika’dan Asya’ya kuzeybatıdan bir geçit bulmaktı. Alaska kıyılarını boşuna aradı. Ancak Hawai Adaları’nı buldu (o zamanlar Sandviç Adaları olarak adlandırıldı).

İlk başta Kaptan Cook ve adamları, Hawaii Adaları yerlileri ile iyi anlaştılar. Ancak, yerliler bir yelkenli çaldığında işler kötüye gitti. James Cook, şefi onu tekne için fidye olarak tutmak için kaçırmaya çalıştı. Girişimde bir kavga çıktı ve yerliler tarafından öldürüldü.

Advertisement

Captain Cook Hakkında Eğlenceli Gerçekler

  • Avustralya’nın doğu kıyısında ayak basan ilk Avrupalı ​​Cook’un yeğeni Isaac Smith’ti.
  • Endeavour’da ayrıca botanikçi Joseph Banks dahil olmak üzere bilim adamları vardı. Yolculukları boyunca çok sayıda bitki ve hayvan topladılar ve kaydettiler.
  • Tahiti çok güzeldi ve yerliler o kadar samimiydi ki Cook’un ekibinden bazıları orada kalmak istediler.
  • Yeni Zelanda’daki Maori savaşçıları yüzlerinde dövmeler yapmışlardı. Bunu gören Endeavour’un denizcilerinden bazıları kollarında dövmeler yaptı ve bugün de devam eden bir gelenek başlattılar.

Kaynak – 2

James Cook; İngiliz gezginidir (Yorkshire/Marton 1728 – Hawaii/Kealakekua 1779). Küçük yaşta ticaret gemilerinde çalıştı. 1755’te Krallık Donanması’na katıldı. Quebec için yapılan savaşa katıldı ve St. Laurence halicinin deniz haritasını çıkardı. 1763-1767 arasında Newfoundland ve Labrador kıyılarının haritalarının çıkarılmasıyla görevlendirildi. Burada deneyimlerini artırarak 1768’de Venüs’ün dünyayla güneş arasına girmesiyle oluşan tutulmayı incelemek amacıyla Tahiti’ye gönderildi.

“Endeavour” adlı gemiyle yanına birçok bilim adamını alarak yola çıktı. Ocak 1769’da ulaştığı Tahiti’de gözlemlerini bitirdikten sonra Batı’ya yönelerek Sosyete Adaları olarak adlandırdığı takımadaları ve Yeni Zelanda’yı buldu (Ekim 1769). Yeni Zelanda’nın kıyı haritalarını altı aylık bir çabayla çıkarıp Avustralya’ya yöneldi. Ulaştığı yöreyi Glamorganshire’a benzeterek buraya “New South Wales” (Yeni Güney Galler) adını verdi.

Yerlilerin direnişiyle karşılaşınca iç bölgelere doğru ilerleyemedi, kıyılara İngiltere adına el koyup Batavia’ya (günümüzde Cakarta), oradan da Ümit Burnu yoluyla ülkesine döndü (1771). Bir yıl sonra iki gemiyle (Adventure ve Resolution), var olduğu öne sürülen Terra Australis adlı kıtayı bulmak için yeniden yola çıktı, 1773’te Yeni Zelanda’ya vardı. Büyük Okyanus’un Güney Yarıküre’de kalan bölümünü taradı. Gemilerinin parçalanmasını göze alarak kutba kadar yaklaştı. Ancak söylencesel kıtayı bulamadan kuzeye yönelerek Paskalya Adası’nı ve Tonga Takımadalarını buldu, buraların deniz haritalarını çıkardı. Daha kuzeye yönelerek Yeni Kaledonya’yı, dönüşünde ise Atlantik Okyanusu’nda Güney Georgia Adası’ nı buldu. 1775’te İngiltere’ ye ulaştı, Royal Society’ye üye seçildi.

James Cook

James Cook

1776’da bilim adamlarınca varsayılan, Büyük Okyanus’u Atlantik’e bağlayan geçidi bulmak üzere üçüncü yolculuğuna çıktı. Resolution ve Discovery adlı gemileriyle Ümit Burnu yoluyla Yeni Zelanda’ya oradan da Sosyete Adaları’na doğru ilerledi. Önceki yolculuklarında gördüğü küçük bir takımada grubuna kendi adını verdi. Tahiti’den kuzeye yönelerek Havai Adaları’nı buldu ve buraya dostu Amiral Lord Sandvic’e armağan olarak Sandviç Adaları adını verdi. Oradan Kuzey Amerika kıyılarını izleyerek Bankizi yolunu kesince istediği sonuca ulaşamadı ve kışı geçirmek için döndüğü Havai’de yerlilerle giriştiği çatışmada öldürüldü.

Buluşları sonraki gezginlere önemli ipucu bırakan James Cook, yolculukları sırasında C vitamini eksikliği ve yetersiz beslenmeden kaynaklanan iskorbüt hastalığına karşı aldığı önlemlerle de hekimlik alanında değerli bir kalıt bıraktı; bu çalışması ona Royal Society’ nin altın madalyasını kazandırdı.


Leave A Reply