Jean Auguste Dominique Ingres Kimdir?

0
Advertisement

Jean Auguste Dominique Ingres kimdir? Ünlü bir Fransız ressamı olan Jean Auguste Dominique Ingres hayatı ve sanatı hakkında bilgiler.

Jean Auguste Dominique IngresJean Auguste Dominique Ingres (29 Ağustos 1780, Montauban, Fransa – 14 Ocak 1867, Paris, Fransa)

Ünlü bir Fransız ressamıdır. Romantik devirde yetişmiş, deseninin mükemmelliği, çizgilerinin temizliği, klasik çalışması ile tanınmıştır.

İngres, güney Fransa’da Montauban’da doğdu. Çok küçük yaştayken Toulouse akadedemisine girdi. Babası ve bütün ailesi güzel sanatlara meraklı, istidatlı insanlardı. İlk sanat bilgilerini de zaten babasından almıştı. Bir yandan keman dersleri de alıyordu. Müzik sevgisini ömrünün sonuna kadar yaşatmıştır. Bunaldığı, yorulduğu, sıkıldığı zamanlar hemen kemanına sarılırdı. Bundan dolayı «violon d’lngres» (İngres’in kemanı) Fransız dilinde insanın asıl mesleğinden başka, dinlenmesini sağlayacak ikinci bir uğraşını gösteren bir deyim haline gelmiştir.

İngres, 1796’da Paris’te, o zaman bütün Avrupa’da en büyük ressam olarak tanınan Louis David’in atelyesine girdi. Konularını ya eski Yunan mitolojisinden, ya da tarihten seçerek büyük kompozisyonlar hazırlıyordu. İki kere de Napoleon’un portresini yapmıştı. 1806’da ilk defa İtalya’ya gitti. 18 yıl orada kaldı. Roma’yı, Napoli’yi gezdi, bütün eski üstatları inceledi. Raffaello’ya hayrandı. Bundan dolayı, resimlerindeki kadınların adeta mermere benzer şeffaf derileri vardır. David’in tesirinden tamamen kurtulup klasik bir şekil kusursuzluğuna erişti. «Büyük Odalık», «Türk Hamamı» gibi tabloları bu devrin eserlerindendir. En çok itirazı çeken tarafı, kadın figürlerinde, görünüşün tamamen plastik güzelliğe yönelmiş olmasına rağmen, gerçekte coşkun bir dişilik belirtmek isteyişidir.

İngres 1824’te Paris’e döndü. Fransa’da karışıklıklar çıkınca, 1835’te ikinci defa İtalya’ya gitti. Villa Medici’de barındı. Artık bütün dünyaya değerini tasdik ettirmiş bir üstattı. Yıllarca Fransa’dan uzakta yaşadı. Sonra, 1841’de yeniden Paris’e döndü. Birçok ressam yetiştirdiyse de, içlerinde sanat tarihine geçmiş pek az kimse vardır. Bunun da sebebi, İngres’in kurallara fazla bağlı olması, kişiliğe yer bırakmamasıdır. Bundan dolayı, sanatı, kendisi için ne kadar yücelik sağladıysa, kendisinden başkalarını o nispette taklide düşürmüştür.

Advertisement

İngres’in eserleri, başta Paris’teki Louvre Müzesi olmak üzere, dünyanın belli başlı müzelerindedir.

Bugün, doğduğu kasaba olan Montauban’da ve Paris Güzel Sanatlar Okulu’nda Ingres’in büyük sanatkarlar tarafından yapılmış heykelleri vardır.


Leave A Reply