Jean Baptiste Biot Kimdir? Fransız Fizikçinin Hayatı ve Bilime Olan Katkıları

0
Advertisement

Jean-Baptiste Biot Kimdir? Fransız fizikçi Jean-Baptiste Biot hayatı, biyografisi, çalışmaları ve Biot Savart Yasası hakkında bilgi.

Jean-Baptiste Biot

Jean-Baptiste Biot (Kaynak : wikipedia.org)

Jean-Baptiste Biot; Fransız fizikçisidir (Paris 1774 – ay. y. 1862). Politeknik Okulu’nda okudu; 1800’de College de France’da fizik dersi vermeye başladı. 1804’te ısı iletkenliği kuramını geliştirdi. Paris Gözlemevi’nde boylamlar bürosunda çalıştı. 1809’da Fen Fakültesi’nde astronomi okutmaya başladı. Aynı yıl sesin yayılmasına ilişkin matematik kuramını kurdu. 1815’te şeker eriyiği gibi bazı sıvıların Ay çizgisel olarak polarılmış ışının titreşimi yönünden çark gibi döndüğünü kanıtladı; Félix Savait ile bir dizi deneyim gerçekleştirdikten sonra 1820’de düz akım taşıyan bir iletken maddenin yanındaki elektrikli manyetik güç alanı iletkenden olan uzaklıkta ters orantılıdır diye belirten Biot-Savart Yasası’nı formülleştirdi. Madensel biyolite (karamika) onun adı verildi. 1828’de kutup şafaklarını inceledi. Gazların ışığı kırma derecesini ölçtü. Yazıları ve araştırmaları Mélanges Scientifiques et Littéraires (Bilimsel ve Edebi Karmalar) 1856, adıyla yayımlandı.

Biot Savart Yasası:

Bir iletkenin çevresindeki manyetik alanla iletken üzerindeki akım arasındaki bağıntıyı veren fizik yasası. Bu yasaya göre uzun bir iletkenin çevresindeki manyetik akı yoğunluğu iletkenden geçen akımla doğru orantılı, iletkenden uzaklıkta ters orantılıdır. Üzerinden akım geçen böyle bir iletkenin çevresinde oluşturduğu manyetik akı yoğunluğu her noktada, bu noktayı ve iletkeni içeren düzleme diktir. İndüksiyon çizgileri, merkezleri iletkenin kendisi olan daireler biçimindedir, her indüksiyon çizgisi kapalı bir eğri oluşturur. Aynı adla anılan ve akışkanlar dinamiğinde girdap hareketleri ile ilgili başka bir fizik yasası daha vardır. Her iki Biot-Savart yasası arasında çok yakın bir eşleşim vardır.

Optik. Polarize ışık

1812’de Biot dikkatini optik çalışmalarına , özellikle de ışığın polarizasyonuna çevirdi . 19. yüzyıldan önce ışığın “korpüsküller” adı verilen ayrı paketlerden oluştuğuna inanılıyordu . Bununla birlikte, 19. yüzyılda birçok bilim adamı ışığın dalga teorisi lehine cismin cisimcik teorisini görmezden gelmeye başladı . Biot, elde ettiği sonuçların ancak ışığın cisimciklerden oluşması durumunda gerçekleşebileceğini göstermek için polarizasyon üzerine çalışmalarına başladı. Daha sonra bulgularının ışığın dalga teorisi kullanılarak da elde edilebileceği gösterilmiş olsa da, optiğin çeşitli alanlarında büyük ilerlemelere izin verdi.

Belirtildiği gibi, Biot’un ışığın polarizasyonu üzerindeki çalışması, optik alanında daha sonraki birçok ilerlemeye yol açmıştır. Televizyon ve bilgisayar ekranları gibi her iki sıvı kristal ekran (LCD), bir elektrik akımına maruz kalan, iletilen ışığın yoğunluğunu modüle etmek için bir filtre görevi gören bir sıvı kristal içinden polarize ışığın geçişini kullanır. Polarize filtreler , istenmeyen yansımaları gidermek veya yansımayı geliştirmek için fotoğrafçılıkta yaygın olarak kullanılmaktadır.

Ayrıca 1815’te polarize ışık çalışmasıyla optik alanına kayda değer bir katkı yaptı. Yaptığı deneyde, çeşitli organik maddelere nüfuz eden polarize ışığın etkilerini analiz etti ve “ışığın, malzemenin optik eksenine bağlı olarak sağa veya tersine dönebileceğini” belirledi .

Advertisement

Leave A Reply