Jim Crow Yasaları nedir, neyi içerir? Jim Crow Yasaları ne zaman ve nerede, nasıl uygulanmışlardır? Jim Crow Yasaları yürürlükten kaldırılması, tarihçesi.
Jim Crow yasaları neydi?
Jim Crow yasaları Amerika’da güneyde ırk temelli yasalardı. Okullar, ulaşım, tuvaletler ve restoranlar gibi halka açık yerlerde, beyazlar ve siyahlar arasında ayrım yapılmasını zorunlu kıldılar. Ayrıca siyahların oy vermesini de zorlaştırdılar.
Jim Crow yasaları ne zaman uygulandı?
İç Savaştan sonra Güney’de İmar denilen bir dönem vardı. Bu süre zarfında federal hükümet güney eyaletlerini kontrol etti. Ancak, Yeniden Yapılanma sonrasında, devlet hükümetleri geri döndü. Jim Crow yasalarının çoğu 1800’lerin sonunda ve 1900’lerin başında yürürlüğe girdi. Birçoğu 1964 tarihli İnsan Hakları Yasası’na kadar uygulandı.
Neden “Jim Crow” deniyorlardı?
“Jim Crow” adı, 1832’den kalma bir şarkıda Afrikalı-Amerikalı bir karakterden geliyor. Şarkı çıktıktan sonra, “Jim Crow” terimi genellikle Afrikalı Amerikalıları ifade etmek için kullanıldı ve sonrasında ayrışma yasaları “Jim Crow” yasaları olarak anıldı..
Jim Crow Yasalarından Örnekler
Jim Crow yasaları, siyah beyaz insanları birbirinden uzak tutmak için tasarlandı. Toplumun birçok yönüne değindiler. Farklı eyaletlerdeki yasalara birkaç örnek:
- Alabama – Tüm yolcu istasyonlarında beyaz ve renkliler için ayrı bekleme odaları ve ayrı bilet pencereleri bulunacaktır.
- Florida – Beyaz çocuklar ve siyah çocuklar için okullar ayrı ayrı yürütülecektir.
- Georgia – Cenazelerde sorumlu memur, beyazların gömülmesi için ayrılan yerlere herhangi bir renkli kişiyi gömmeyecektir.
- Mississippi – Hapishanelerde beyaz hükümlülerin hem yeme hem de uyku için zenci hükümlülerden ayrı dairelere sahip olacaktır.
Siyahların oy kullanmasını engellemeye çalışan yasalar da vardı. Bunlara anket vergileri (insanların oy vermek için ödemek zorunda oldukları bir ücret) ve insanların oy vermeden önce geçmeleri gereken testleri okumak da dahildi.
Büyükbaba Maddeleri
Tüm beyazların oy kullanabilmesini sağlamak için, birçok eyalet oylama yasalarına “büyükbaba” hükümleri koydu. Bu yasalarda, atalarınız İç Savaştan önce oy kullanmışsa, okuma sınavını geçmeniz gerekmediğini belirtildi. Bu, oy kullanamayan beyaz insanlar için oy kullanma imkanı sağladı. “Büyükbaba maddesi” terimi buradan gelmektedir.
Kara Kodlar
İç Savaştan sonra, birçok güney eyaleti Kara Kodlar adı verilen yasalar yarattı. Bu yasalar Jim Crow yasalarından bile daha sertti. Savaştan sonra bile güneyde köleliği korumaya çalıştılar. Bu yasalar, siyahların mevcut işlerini bırakmalarını zorlaştırdı ve hemen hemen her nedenden dolayı tutuklanmalarına fırsat verdi. 1866 İnsan Hakları Yasası ve On dördüncü Değişiklik Kara Kodlara son vermeye çalıştı.
Ayrışma ile Mücadele
Afrikalı-Amerikalılar, 1900’lerde ayrımcılık ve Jim Crow yasalarını organize etmeye, protesto etmeye ve savaşmaya başladı. 1954 yılında Yüksek Mahkeme, ünlü Brown – Eğitim Kurulu davasında okulların ayrılmasının yasadışı olduğunu söyledi. Daha sonra Montgomery Otobüs Eylemi, Birmingham Kampanyası ve Washington’daki Mart gibi protestolar Jim Crow meselesini ulusal ilgi odağına getirdi.
Jim Crow Yasalarının Sonu
Jim Crow yasaları 1964 İnsan Hakları Yasası ve 1965 Oy Hakları Yasası’nın kabulü ile yasadışı hale getirildi.