Kabakulak Nasıl Bir Hastalıktır? Kabakulak Hastalığı Belirtileri, Bulaşma Yolları ve Tedavisi

0
Advertisement

Kabakulak nedir? Nasıl bir hastalıktır? Nedenleri, belirtileri, bulaşma yolları ve tedavisi hakkında bilgiler. Çocuklarda kabakulak hastalığı ne kadar önemlidir?

kabakulak

Kabakulak; En çok çocuklarda ve genç yaştaki insanlarda görülen bulaşıcı bir hastalıktır. Kabakulak çok eskiden beri bilinen bir hastalık olmakla beraber, mikrobunun bir virüs olduğu daha sonraları anlaşılmıştır. Bu virüs hastaların ve bazı sağlam taşıyıcıların ağızlarında, boğazlarında, salyalarında bulunur.

Ağzımızda üç çift tükrük bezi vardır. Bunlardan bir çifti kulak altında, bir çifti çene altında, bir çifti de dil altındadır. İşte, kabakulak virüsü başlıca bu bezlere yerleşir, hastalık, mikrobun vücuda girmesinden 21 gün kadar sonra, bu bezlerden bir veya birkaçının iltihaplanmasıyla kendini gösterir, ateş, halsizlik, kırıklık başlar. En çok şişen kulakaltı bezidir, Kulağın alt ve ön kısımlarında hamur yumuşaklığında bir şişlik ortaya çıkar, kulak memesi kabarıp yukarı doğru kalkar. Yüz bazen aşırı derecede şişer. Hasta ağzını açmakta zorluk çeker.

Kabakulak bir hafta kadar sürer, sonra ateş düşer, tükrük bezlerindeki şişkinlik yavaş yavaş iner. Hastalığın şiddeti herkeste bir olmaz. Şiddetli de olsa öldürücü bir hastalık değildir. Yalnız, bazı durumlarda hem hastalık uzar, hem de kötü sonuçlar doğurur.

Kabakulakta en sık olarak parotis bezi, bazen dış salgı bezleri, bazen de merkezi sinir sisteminin iltihaplandığı görülür. Ateşli ve bulaşıcı bir çocuk çağı hastalığıdır.

Advertisement

Nedenleri

Hastalık etmeni olan virüsün kalıtsal maddesi RNA’dır. Kılıflıdır ve uzunca yuvarlak şekillidir. Virüs insana ağı ve burun yoluyla girer. Epitel dokusunda çoğaldıktan sonra kana karışır ve bu yolla tükürük bezlerine ve bazı organlara geçerek yerleşir.

Çocuklarda Kabakulak

En fazla iki yaşından büyük çocuklarda görülen bir enfeksiyondur. Bir virüs tarafından meydana getirilen bu hastalığın kuluçka dönemi (yani virüsün bulaşmasıyla hastalığın ortaya çıkmasına kadar geçen süre) 17-28 gündür. Başlıca belirtiler ortaya çıkmadan bir-iki gün önce çocukta genel bir kırıklık görülür. Kulağın önündeki ve altındaki, ayrıca da çenedeki tükürük bezleri şişer; hastanın ateşi yükselebilir. Bu şişlik, çocuğunuzun yüzünün değişik bir görünüm almasına neden olur; önce bir veya öbür tarafta görülerek daha sonra diğer tarafa geçebilir veya birlikte her iki tarafta birden görülebilir. Bu şişlik yutma sırasında ağrı yapar ve tükürük bezleri artık tükürük yapmadığından çocuk, ağzının kuruduğundan şikâyet eder. Hayaların veya yumurtalıkların şişmesi, enderde olsa görülebilen bir belirtidir. Bu durum erkek çocuklarda yerel ağrıya, kız çocuklarında ise karın ağrısına neden olur.

kabakulak

Ne kadar önemlidir?

Kabakulak, hafif bir hastalıktır ama aradan on gün geçtikten sonra çocuğunuzda baş ağrısı ve ense sertliği ortaya çıkarsa, menenjit veya ensefalit tablosu gelişmiş olabilir.

Muhtemel belirtiler

Kuluçka dönemi genellikle 14-21 gündür. Hastalık kırıklık, ateş ve bazen baş ağrısıyla başlar, daha sonra parotis bezi şişer.Olay %30 hastada belirtisiz seyredebilir. Hastalıkta parotis bezlerinin biri yada ikisi tutulur ve şişer.

  • Çenenin ve kulakların yakınında olmak üzere yüzün bir veya iki taraflı şişmesi
  • Yutkunurken ağrı hissedilmesi
  • Ağızda kuruma
  • Ateş
  • Baş ağrısı
  • Erkek çocuklarda havaların şişmesi ve ağrıması; kız çocuklarda karnın aşağı kısımlarında ağrı hissedilmesi.

İlk olarak ne yapmalısınız?

  1. Çocuğunuzun ateşini ölçün, yüksek bulursanız ıslak süngerle vücudu silerek düşürmeye çalışın
  2. Çocuğunuza sıvı besinler verin, zorluk çekiyorsa bir kamışla beslenmesini sağlayın.
  3. Bol miktarda sıvı verin ve ağzındaki kuruluğu gidermek için ağzını sık sık çalkalamasını söyleyin.

Doktora başvurmalı mısınız?

Kabakulak teşhisinin doğrulanması için veya oğlunuzun hayalarında ya da kızınızın karnında şiddetli ağrı varsa, hemen doktora başvurun. Aradan 10 gün geçtikten sonra çocuğunuzun durumu kötüleşir, baş ağrısı ve ense sertliği ortaya çıkarsa; hiç zaman kaybetmeden doktora başvurmanız gerekir.

Advertisement

Doktor ne yapacaktır?

  • Kabakulağın özel bir tedavisi yoktur. Sizden çocuğunuzu, şişlik indikten beş gün sonrasına kadar okula göndermemenizi isteyecektir.
  • Hayalar şişmişse, bunlar inene kadar tam yatak istirahatı tavsiye edecek; bunların verdiği ağrının ya da kız çocuklarındaki karın ağrısının giderilmesi için bebek aspirini yada parasetamol içerikli bir şurup yazacaktır.

Siz nasıl yardımcı olursunuz?

  • Çocuğunuza kolayca yutabileceği yoğurt, yumurta sarısı karıştırılmış süt, çorba gibi besinler verin.

Kabakulak Nedir? – Sözlük Anlamı

“Kabakulak” : Tükürük bezlerinin, özellikle kulak altı bezlerinin iltihaplanmasıyla beliren bulaşıcı, salgın ve ateşli bir hastalık,
“Her ikisi de şimdiye değin kabakulak geçirmemiş olduklarından, uzak durmaları gerekiyordu kardeşimden.” – E. Şafak
“kabakulak olmak ” : kabakulak hastalığına yakalanmak
“Ahmet kabakulak oldu, üç hafta evden dışarıya çıkamadı.”
“kabakulak otu ” : Lohusa otu
“kabaşiş ” : kabakulak


Leave A Reply