Kahvaltı Yapmamanın Ne Zararı Var Demeyin? İşte Zararları

0
Advertisement

Kahvaltı yapmamak neden zararlıdır, ne gibi zararları vardır? Kahvaltı yapmanın önemi, kahvaltıyı atlamanın vücudumuza etkileri.

kahvalti

Kaynak: pixabay.com

Kahvaltı Yapmamanın Zararları

Kilo vermek istiyorsanız ve kahvaltı atlama alışkanlığınız varsa, şimdi ikinci kez düşünün. Kahvaltı yapmamanın olumsuz etkileri üzerine yapılan araştırmalara göre, sabah kahvaltısı yapmamak, zayıflama amacına tamamen aykırı bir davranış şekli.

Kahvaltı atlamak, şekerli ve yağlı gıdalar için istek uyandırır. Artı, açlık atakları çok yoğun olacağından, gün boyunca karşılaştığınız her şeyi altüst edersiniz. Açlık seviyeniz ne kadar yüksekse, o kadar çok yiyecek alımı olur. Ve, bu bazen tavsiye edilen günlük kalorimetrenizi aşmanıza sebep olur. Kahvaltın atlanması konusundaki sürekli bir uygulama nihayetinde kilo kaybına değil kilo alımına yol açacaktır.

kalp

Kaynak: pixabay.com

1. Kalbiniz İçin Kötü:

Kahvaltıdan kaçınan kişilerin sırasıyla hipertansiyona duyarlılığı arttığı bilinmekte ve arter tıkanmalarına neden olmaktadır. Öte yandan, bu, onları inme dahil olmak üzere kronik kardiyovasküler sağlık koşulları geliştirme riski altına sokar.

2. Tip 2 Diyabet Riskini Arttırır:

Harvard Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu, yeme alışkanlıkları ile sağlık arasında bir korelasyon bulmayı amaçlayan bir çalışma yaptı. Yaklaşık altı yıldır yapılan araştırmaya 46.289 kadın katıldı. Çalışmanın sonuçları şaşırtıcıydı. Sonuçlara göre, kahvaltıdan kaçınma alışkanlığına sahip kadınlar, günlük kahvaltı yapan kadından daha fazla Tip-2 diyabet gelişme riski altındaydı.

4. Duygudurum ve Enerji Seviyelerini Olumsuz Etkiler:

1999’da Fizyolojik Davranış adlı bir dergide yayınlanan bir araştırmaya göre, kahvaltıdan kaçınılması, enerji ve ruh hali üzerinde olumsuz etkilere sahiptir. İngiliz araştırma ekibi, 144 sağlıklı kişi üzerinde bir araştırma yaptı. Grup üç bölüme ayrıldı. Bir gruba sağlıklı, ılıman bir kahvaltı, ikinci grupta sadece kahve ve üçüncü gruba kahvaltı verilmedi. Daha sonra gruplar birkaç saat boyunca izlendi. Çalışmaya göre, kahvaltı verilmeyen grup, en yoksul bellek becerileri ve en yüksek yorgunluk düzeylerini gösterdi. Diğer iki grup arasında anlamlı fark yoktu.

Advertisement

Sonuç olarak kahvaltıdan kaçınma, enerji düzeyinizi düşürebilir ve hafızanızı olumsuz yönde etkileyebilir.

5. Kanser Riski:

Kahvaltı atlamak, gün içinde yiyeceklerde aşırıya kaçmanıza sebep olabilir. Bu da, obeziteye yol açar. Aşırı kilolu veya obez kişilerde kanser gelişimi riski artar.

kanser

Kaynak: pixabay.com

6. Bilişsel İşlevselliğe Etkiler:

Günlük beslenmeye, kahvaltı dahil etmek, daha iyi bilişsel işlevsellik kazandırır. İki denemede 12 ila 15 yaş arasındaki gençlerden oluşan bir grup üzerinde bir çalışma yürütülmüştür. Denemelerden birinde, grubun kahvaltı yapmasına izin verildi ve ikinci denemede gruptan sabah kahvaltısı çıkarıldı. Sonuçlar ilginçti. Grup, kahvaltı yaptığında görsel arama testinde daha iyi bir doğruluk sergilerken, kahvaltı yapmadığında sonuçlar kötüydü.

Sonuç olarak kahvaltı yapılması, bilişsel işlevin artırılmasını sağlar. Çalışma ergenlerin üzerinde yapılırken, yetişkinlere de kolayca uygulanabilir.

7. Migrene Neden Olabilir:

Hipoglisemi düşük kan şekeri seviyelerini göstermek için kullanılan tıbbi terimdir. Öğün atlamak, şeker seviyelerine büyük bir dalgalanma meydana getirir ve düşük glikoz seviyelerini telafi edebilen hormonların salınmasını tetikler. Bu, diğer yandan, kan basıncını arttırarak migren ve baş ağrısını tetikler.

saç

Kaynak: pixabay.com

8. Saç Dökülmesini tetikler:

Kahvaltı atlamanın en büyük yan etkilerinden biri saç dökülmesine neden olur. Kahvaltı, günün ana yemeğidir ve saç folliküllerinin büyümesini destekleyen önemli bir role sahiptir. Öyleyse, sıfır saç dökülmesiyle gür, kuvvetli saçların tadını çıkarmak isterseniz, o zaman günlük protein açısından zengin bir kahvaltı gerekir.

Advertisement

9. Metabolizmanızı Etkileyebilir:

Hiç yakıt yoksa aracınız çalışır mı? Benzer şekilde, metabolizmanıza bir başlangıç için kahvaltıya ihtiyacınız var. Kahvaltı yaklaşık 12 saat dinlendirildikten sonra, vücudunuzu beslediğiniz günün ilk yemeğidir. Kahvaltının önemi üzerine yapılan çeşitli araştırmalara göre, kahvaltı yapan kişilerin daha yüksek seviyede istirahat metabolizması vardır.

10. Akşamdan Kalmalığa Kötüdür:

Önceki gece alkol tüketimini aşırıya kaçarsan kişilerin besleyici bir kahvaltı yapması gerekir. Demir, folik asit ve diğer mineraller ile vitaminlerden zengin sağlıklı bir kahvaltı, vücudunuzun kaybolan besin maddelerini telafi etmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca enerji düzeylerinizi de yükselteceksiniz.

Unutmayın – kahvaltı atlamak, şeker seviyelerini düşürerek akşamdan kalmalığı kötüleştirebilir. Baş ağrısı ve bulantıya neden olabilir.

Kahvaltı atlamanın bu olumsuz etkileri, bir insanı kahvaltı yapmaya ikna edecek kadar iyidir.


Leave A Reply