Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir? Kalp Krizi Nasıl Olur? İlk Yardım Nasıl Yapılır?

0
Advertisement

Kalp krizi nedir? Kalp krizinin belirtileri, alınması gereken önlemler, ilk yardım hakkında bilgi. Kalp krizi riski altında olanlar kimlerdir?

kalp steteskop

Kaynak: pixabay.com

Kalp krizi nedir?

Kalp organına kan taşıyan damarlardan herhangi birinin (bu çoğunlukla koroner arteri olmaktadır) tıkanma yaşaması sonucu oluşan ani durumlara kalp krizi adı verilmektedir. Bu damarlardan biri tıkandığı noktada, kalp kendi işlevlerini yerine getirebilmek için ihtiyacı olan oksijeni yeterli derecede alamadığından ya çalışması çok yavaşlar ya da tamamen durur.

Bu anlatılan olaylar zaman içerisinde gerçekleşen olaylar olduğundan damarların tıkanmasına bağlı olarak gerçekleşen kalp krizlerinin yaratacağı zarar yıllar sürebilmektedir. Bu tip damar tıkanıklıkları, damarlarda biriken ve bir süre sonra damarı tıkayacak boyutlara gelen plaklar sebebiyle meydana gelmektedir. Burada en önemli nokta, bu tip damar tıkanıklıklarının kalple bağlantısı olan noktalarında damarın tıkanmasıyla birlikte bu bağlantı noktasında dokular ölmeye ve böylelikle kalpte ölü dokular oluşmaya başlamasıdır. Hal böyle olunca damar tıkanıklığının erken teşhis edilmesinin ne kadar önemli olduğunu vurgulamak gerekmektedir. Çünkü tıkanan damar ne kadar çabuk temizlenirse kalbin üzerindeki kas dokusunun ölü dokuya dönüşmesi o kadar önlenmiş olur.

Bunun dışında kalp krizine neden olan bir başka sebep ise koroner arter dediğimiz bölgede ani kasılmaların meydana gelmesidir. Bu ani kasılmalar sonucunda kalbe giden kanın akışı durmakta ve bunun sonucunda da doğal olarak kalp krizi yaşanmaktadır. Bu iki sebebin sonucunda da kalp işlev yapamaz hale gelerek durur ve vücudun ihtiyacı olan kanın pompalanması, temizlenmesi ve kirli kanın toplanması işlevi yapılamayacak durumda olur. Kalp krizi durumu, dünya genelinde en fazla ölüme sebep olan hastalıktır. Durum bu kadar ciddiyken kalp krizini asla hafife almamalı ve kalp krizi geçirme riskimizi arttıracak etkenlerden mümkün olduğunca uzak durmamız gereklidir.

Bu durumu rakamsal olarak belirtmek gerekirse dünya üzerinde her yıl yaklaşık olarak 17.000.000 insan kalp hastalıkları ve damar hastalıkları sebebiyle hayata gözlerini yummaktadır. Bu tip ölümlerin tam 7.000.000’luk kısmı da kalp krizi geçirildiğinden ötürü yaşanmaktadır. Kalp krizi durumlarının, damar hastalıklarının ve kalp hastalıklarının en çok görüldüğü (yüzde 80’lik bir payda) kişilerin genel olarak ya orta gelirli ülkelerde yaşadığı ya da düşük gelirli ülkelerde yaşadığı tespit edilmiştir. Kalp krizi durumu bu tip bireylerde erkekler ve kadınlar arasında eşit miktarda görülebilmektedir.

kalp krizi

Kaynak: pixabay.com

Kalp krizi belirtileri nelerdir?

Baş dönmesi : Hissedeceğiniz göğüs ağrısının yanında şiddetli ağrılanmadan dolayı bayılacakmış gibi hislerin gelmesi ve başınızın dönmesi muhtemel ihtimaller arasındadır.

Advertisement

Karın ağrısı : Kalp krizi anında yaşanan ağrı durumları çoğu kez mide bölgesine de inebilmekte, midenizde yanmalara ve reflü hastalığına sahip kişilerin daha yakından aşina olduğu reflü ağrılarına benzer ağrılar çekmenize sebep olabilmektedir.

Terleme : Vücut aniden terlemeye başlayarak olması gereken ısının altına düşmektedir.

Kaygı durumu : Herhangi bir sebep olmamasına rağmen kendinizi ani bir şekilde çok kaygılı bir durumda bulabilirsiniz.

Mide bulantısı : Bir anda mideniz aşırı derecede bulanmaya başlayabilir.

Göğüs bölgesinde ağrılar ve rahatsızlık hissi : Kalp krizi geçirildiği esnada göğüse giren ağrı, bir anda bıçak gibi devreye giren bir ağrıdır. Göğüs kısmının orta kısmına sanki bir baskı uygulanıyor ya da sıkı bir şekilde sıkıştırılıyor gibi hissetmeniz mümkündür. Ağrı durumu üç dakika sürüp geçse de tekrarlaması muhtemeldir.

Solunumda güçlük yaşama : Kalp krizi geçirdiğiniz esnada derin bir şekilde nefes alıp vermeye çalıştığınız zaman bunu başaramadığınızı fark edeceksinizdir. Hatta nefes alıp vermede güçlük kısmı göğsünüzdeki ağrılanma sürecinden daha önce yaşanmaktadır.

Advertisement

Üst vücut kısmında ağrılar yaşanması : Göğüs kısmında yaşanan ağrılanma olayı sadece bir bölgede de yoğunlaşabilmektedir. Örneğin; sadece göğüsteki ağrılar değil üst sırt bölgesi, çene bölgesi, omuz bölgesi ya da kollarda oluşan ani ve şiddetli ağrılar da kalp krizinin habercisi olabilmektedir.

Kalp krizi riski altında olanlar kimlerdir?

Kalp krizini tetikleyen belirli başlı etmenlerin bir çoğu kontrol edilebilir seviyededir. Bu etmenlerin farkında olup önlem aldığımız taktirde kalp krizi riskimizi azaltmamız mümkündür. Kalp krizi riski altında olunmasına sebep olan faktörlerin başlıcaları ise şunlardır;

  • Yüksek tansiyon hastalığı
  • Sağlıksız beslenme alışkanlığı
  • Yüksek kolesterol rahatsızlığı
  • Spor yapma alışkanlığının bulunmaması
  • Sigara kullanımı
  • Yüksek değerlerde kan şekerine sahip olmak
  • Aşırı kilolu olma ya da obezite olma

Saydığımız bu faktörlerden yüksek değerlerde kan şekerine sahip olma, yüksek tansiyon hastalığı ve aşırı kilolu olma durumu hep birlikte görülür ve bunun ismine “metabolik sendrom” adı verilmektedir. Metabolik sendroma sahip olan kişiler normal bir bireyden 5 kat daha fazla risk altındadır.

Kalp krizinden korunmak için neler yapılabilir?

  • Sağlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir.
  • Aşırı kiloların hepsi bir diyetisyen kontrolünde sağlıklı bir şekilde verilmelidir.
  • Alınan sütün ve süt ürünlerinin mutlaka yağsız olmasına dikkat edilmelidir.
  • Sigara kullanımı varsa acilen son verilmelidir.
  • Hareketlilik ve spor hayatın bir parçası haline getirilmelidir.
  • Bünyede şeker, tansiyon ve kolesterol tipi hastalıklar barınıyorsa mutlaka düzenli kontrole gitmeye dikkat edilmelidir.

Sağlık Uyarı


Leave A Reply