Kanlı Ay Nedir? Ay Neden Kırmızı Olur?

1
Advertisement

Kanlı ay nedir? Kanlı ay nasıl meydana gelir? Ay neden kırmızı olur? Kan ay ne zaman meydana gelecek, nereden gözlenecek hakkında bilgi.

Kanlı Ay

Kanlı Ay Nedir? Ay Neden Kırmızı Olur?

Tam ay tutulması yaşandığında Kanlı Ay meydana gelir. Astronomik olarak özel bir önemi olmasa da, beyazımsı ayın kırmızı veya kırmızı-kahverengi renge dönüşmesi gökyüzünde etkileyici bir manzara meydana getirir. NASA’nın takvimine göre kanlı ay tutulmasının gerçekleşeceği zamanların ve izlenebileceği yerlerin listesi aşağıdaki gibidir.

Bir sonraki ay tutulması ne zaman?

Son ay tutulması (tam tutulma) 31 Ocak 2018’de gerçekleşti. Bir sonraki tutulma yüzyılın en uzun sürecek ay tutulması olacak olan 27 Temmuz 2018 gecesi gerçekleşecek. Tutulma ülkemizden izlenebilecek. Saat 22:30 da başlayıp 00:30 a kadar devam edecek.

27 Temmuz 2018: Tam tutulma. Güney Amerika, Avrupa, Afrika, Asya, Avustralya’dan görülebilir.
19 Ocak 2019: Tam tutulma. Kuzey ve Güney Amerika, Avrupa, Afrika’dan görülebilir.
16 Temmuz 2019: Kısmi tutulma. Güney Amerika, Avrupa, Afrika, Asya, Avustralya’dan görülebilir.

Neden ay kırmızı renk alıyor?

Dünya Güneş etrafında yörüngesinde dönerken, Ay da Dünya etrafında yörüngesinde dönüyor. Ayın, Dünya etrafındaki dönüşü yaklaşık 27 gün sürer ve 29.5 günlük bir döngüde düzenli aşamalardan geçer. Bu iki devirdeki fark, ayın yörüngesi boyunca değişen güneşin, Dünya’nın ve ayın göreli konumları ile ilgilidir.

Advertisement

Ay tutulmaları sadece dolunay sırasında gerçekleşebilir. Her dolunayda tutulma olmaz çünkü Ay, Dünya’dan ve güneşten biraz farklı bir yörüngede döner. Ancak, zaman zaman bu yörüngeler çakışır. Dünya, ay ve güneş arasına geçer ve güneş ışığını keserek bir tutulmaya neden olur.

Tam bir ay tutulması yaşandığında, muhteşem bir şey olur. Ay, Dünya’nın gölgesinde kalır. Aynı zamanda, Dünya’nın güneş ışığından ve gün batımından (gezegenin diski üzerindeki) bir miktar ışık, ayın yüzeyine düşer. Işık dalgaları gerildiğinden, kırmızı görünürler. Bu kırmızı ışık ayın yüzeyine çarptığında da kırmızı görünür.

Kanlı Ay Tutulması

Kanlı Ay Tutulması

Ayın ne kadar kırmızı göründüğü, atmosferde ne kadar kirlilik, bulut örtüsü veya kalıntı olduğuna bağlı olabilir. Örneğin, bir tutulma volkanik bir patlamadan kısa bir süre sonra gerçekleşirse, atmosferdeki parçacıklar ayın normalden daha koyu görünmesini sağlar.

Güneş sisteminin başka gezegenler ve uyduları olsa da, sa26dece Dünya ay tutulması yaşayacak kadar şanslıdır, çünkü onun gölgesi, ayı tamamen kaplayacak kadar büyüktür.

Eski kültürler, ayın neden kırmızıya döndüğünü bilmediklerinden bu durum korkuya neden olurdu. En azından bir kaşif – Christopher Columbus – bunu 1504’teki avantajına kullandı.

Columbus ve ekibi Jamaika’da karaya oturmuştu. İlk başta buradaki insanlar tarafından hoş karşılandı, ancak zamanla Columbus’un ekibi ile yerliler arasında anlaşmazlıkla çıktı ve yerliler mürettebatın yiyecek bulmasına yardımcı olmadılar. Columbus kıtlığın yakınlaştığını fark etti.

Advertisement

Columbus, bir sonraki ay tutulmasının ne zaman gerçekleşeceğini önceden bildirdi. Bu bilgiye dayanarak, Jamaikalılara, Hıristiyan tanrısının Columbus ve ekibine yiyecek vermediği için mutsuz olduğunu söyledi. Columbus, Tanrı’nın öfkesinin Ay’ı kırmızıya çevirdiğinden bahsetti. Olayın gerçekleşmesiyle birlikte, korkmuş Jamaikalılar ekibe yardımcı oldular.


1 Yorum

Leave A Reply