Karaciğer Kanseri Nedir? Belirtileri Nedenleri Teşhis ve Tedavi Yöntemleri

0
Advertisement

Karaciğer Kanseri nedir, nasıl teşhis edilir? Karaciğer Kanserinin belirtileri, risk altındaki kişiler ve tedavi seçenekleri nelerdir?

Karaciğer Kanseri Nedir?

Karaciğer kanseri, karaciğerde meydana gelen kanserdir. Karaciğer vücuttaki en büyük glandüler organdır ve vücudu toksinlerden ve zararlı maddelerden uzak tutmak için çeşitli kritik işlevler yerine getirir. Karın sağ üst çeyreğinde, kaburgaların hemen altında bulunur. Karaciğer, yağları, vitaminleri ve diğer besinleri sindirmenize yardımcı olan bir madde olan safra üretiminden sorumludur. Bu hayati organ, glikoz gibi besinleri de depolar, böylece yemek yemediğiniz zamanlarda beslenirsiniz. Ayrıca ilaçları ve toksinleri de parçalamaktadır. Karaciğerde kanser geliştiğinde, karaciğer hücrelerini yok eder ve karaciğerin normal işlev görmesini engeller.

insan vucudu

Kaynak : pixabay.com

Karaciğer kanseri genellikle birincil veya ikincil olarak sınıflandırılır. Birincil karaciğer kanseri, karaciğer hücrelerinde başlar. İkincil karaciğer kanseri, başka bir organdaki kanser hücreleri karaciğere yayıldığında gelişir. Vücuttaki diğer hücrelerin aksine, kanser hücreleri birincil bölgeden veya kanserin başladığı yerden ayrılabilir. Hücreler kan dolaşımından veya lenfatik sistemden vücudun diğer bölgelerine gider. Kanser hücreleri sonunda başka bir vücut organında toplanır ve orada büyümeye başlar.

Bu yazı birincil karaciğer kanserine odaklanmaktadır.

Farklı Primer (Birincil) Karaciğer Kanseri Türleri Nelerdir?

Farklı birincil karaciğer kanseri türleri, karaciğeri oluşturan çeşitli hücrelerden kaynaklanır. Birincil karaciğer kanseri, karaciğerde büyüyen tek bir yumru olarak başlayabilir veya karaciğer içinde birçok yerde aynı anda başlayabilir. Şiddetli karaciğer hasarı olan kişilerin birden fazla kanser büyüme bölgesine sahip olma olasılığı daha yüksektir. Başlıca karaciğer kanseri türleri şunlardır:

Hepatoselüler karsinoma

Hepatoselüler karsinom (HCC), hepatom olarak da bilinir ve tüm karaciğer kanserlerinin yüzde 75’ini oluşturan en yaygın karaciğer kanseri türüdür. Bu durum, baskın karaciğer hücreleri olan hepatositlerde gelişir. Karaciğerden pankreas, bağırsak ve mide gibi vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. HCC’nin aşırı alkol kullanımı nedeniyle ciddi karaciğer hasarı olan kişilerde görülme olasılığı daha yüksektir.

Advertisement
Kolanjiyokarsinom

Daha çok safra kanalı kanseri olarak bilinen kolanjiyokarsinom, karaciğerdeki küçük, tüp benzeri safra kanallarında gelişir. Bu kanallar sindirime yardımcı olmak için safra kesesine safra taşır. Safra kanalı kanseri tüm karaciğer kanserlerinin yaklaşık yüzde 10 ila 20’sini oluşturur. Kanser, karaciğer içindeki kanalların bölümünde başladığında, buna intrahepatik safra kanalı kanseri denir. Kanser, karaciğer dışındaki kanalların bölümünde başladığında buna ekstrahepatik safra kanalı kanseri denir.

Karaciğer Anjiyosarkomu

Karaciğer anjiyosarkomu, karaciğerin kan damarlarında başlayan nadir bir karaciğer kanseri türüdür. Bu kanser türü çok hızlı bir şekilde ilerleme eğilimindedir, bu nedenle genellikle daha ileri bir aşamada teşhis edilir.

Hepatoblastom

Hepatoblastom oldukça nadir görülen bir karaciğer kanseri türüdür. Neredeyse her zaman çocuklarda, özellikle 3 yaşın altındaki çocuklarda bulunur. Ameliyat ve kemoterapi ile, bu tür kanserli insanlar için görünüm çok iyi olabilir. Hepatoblastom erken aşamalarda tespit edildiğinde sağkalım oranı yüzde 90’ın üzerindedir.

Karaciğer Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Birçok insan primer karaciğer kanserinin erken evrelerinde semptom yaşamaz. Semptomlar ortaya çıktığında şunları içerebilir:

  • karın rahatsızlığı, ağrı ve hassasiyet
  • sarılık denilen cildin ve gözlerin beyazlarının sararması
  • beyaz, kireçli dışkı
  • mide bulantısı
  • kusma
  • kolayca morarma veya kanama
  • zayıflık
  • yorgunluk

Kimler Karaciğer Kanseri için Risk Altındadır?

Doktorlar neden bazı insanların neden karaciğer kanseri olduğundan emin değiller. Bununla birlikte, karaciğer kanseri gelişme riskini arttırdığı bilinen bazı faktörler vardır:

  • Karaciğer kanseri 50 yaşın üzerindeki kişilerde daha yaygındır.
  • Uzun süreli hepatit B veya C enfeksiyonu karaciğerinize ciddi zarar verebilir. Hepatit, kan veya meni gibi enfekte bir kişinin vücut sıvılarıyla doğrudan temas yoluyla kişiden kişiye yayılır. Doğum sırasında anneden çocuğa da geçebilir. Cinsel ilişki sırasında koruma kullanarak hepatit B ve C riskinizi azaltabilirsiniz. Sizi hepatit B’ye karşı koruyabilecek bir aşı da var.
  • Yıllar boyunca her gün iki veya daha fazla alkollü içecek tüketmek karaciğer kanseri riskinizi artırır.
  • Siroz, sağlıklı dokunun yaralı doku ile değiştirildiği bir karaciğer hasarı türüdür. Yaralı bir karaciğer düzgün çalışamaz ve sonuçta karaciğer kanseri de dahil olmak üzere çok sayıda komplikasyona yol açabilir. Uzun süreli alkol kullanımı ve hepatit C, sirozun en yaygın nedenleridir. Karaciğer kanseri olan insanların çoğunda karaciğer kanseri gelişmeden önce siroz vardır.
  • Aflatoksine maruziyet bir risk faktörüdür. Aflatoksin, yer fıstığı, tahıl ve mısırda yetişebilen bir tür küf tarafından üretilen toksik bir maddedir.
  • Diyabet ve obezite de risk faktörleridir. Diyabetli insanlar aşırı kilolu veya obez olma eğilimindedir, bu da karaciğer sorunlarına neden olabilir ve karaciğer kanseri riskini artırabilir.

Karaciğer Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?

Karaciğer kanseri tanısı tıbbi bir öykü ve fizik muayene ile başlar. Uzun süreli alkol kullanımı veya kronik hepatit B veya C enfeksiyonu öykünüz varsa doktorunuza bildirdiğinizden emin olun.

Advertisement

Karaciğer kanseri için tanı testleri ve prosedürleri şunları içerir:

  • Karaciğer fonksiyon testleri, kanınızdaki protein, karaciğer enzimleri ve bilirubin seviyelerini ölçerek doktorunuzun karaciğerinizin sağlığını belirlemesine yardımcı olur.
  • Kanda alfa-fetoprotein (AFP) varlığı karaciğer kanserinin bir işareti olabilir. AFP üretimi normal olarak doğumdan sonra durur.
  • Karın BT veya MRI taramaları, karaciğer ve karındaki diğer organların ayrıntılı görüntülerini üretir. Doktorunuzun bir tümörün nerede geliştiğini saptamasına, boyutunu belirlemesine ve diğer organlara yayılıp yayılmadığına karar vermesine izin verebilir.

Karaciğer biyopsisi

Mevcut bir başka tanı testi de karaciğer biyopsisidir. Karaciğer biyopsisi, küçük bir karaciğer dokusunun çıkarılmasını içerir. İşlem sırasında herhangi bir acı hissetmenizi önlemek için her zaman anestezi kullanılarak yapılır.

Çoğu durumda, iğne biyopsisi yapılır. Bu prosedür sırasında doktorunuz, bir doku örneği elde etmek için karnınıza ve karaciğerinize ince bir iğne sokacaktır. Daha sonra numune, mikroskop altında kanser belirtileri açısından incelenir.

Karaciğer biyopsisi, bağlı bir kameraya sahip ince, esnek bir tüp olan laparoskop kullanılarak da yapılabilir. Kamera, doktorunuzun karaciğerin neye benzediğini görmesini ve daha kesin bir biyopsi yapmasını sağlar. Laparoskop, karındaki küçük bir kesi yoluyla sokulur. Diğer organlardan doku örneklerine ihtiyaç duyulursa, doktorunuz daha büyük bir kesi yapar. Buna laparotomi denir.

Karaciğer kanseri bulunursa, doktorunuz kanserin evresini belirleyecektir. Evreleme, kanserin şiddetini veya derecesini tanımlar. Doktorunuzun tedavi seçeneklerinizi ve görünümünüzü belirlemesine yardımcı olabilir. Evre 4, karaciğer kanserinin en ileri aşamasıdır.

karaciğer

Kaynak: pixabay.com

Karaciğer Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?

Karaciğer kanseri tedavisi aşağıdaki durumlara göre değişir:

  • karaciğerdeki tümörlerin sayısı, boyutu ve yeri
  • karaciğerin ne kadar iyi çalıştığı
  • siroz olup olmadığı
  • tümörün diğer organlara yayılıp yayılmadığı

Özel tedavi planınız bu faktörlere dayanacaktır. Karaciğer kanseri tedavileri aşağıdakileri içerebilir:

Hepatektomi

Karaciğerin bir kısmını veya tüm karaciğeri çıkarmak için hepatektomi yapılır. Bu ameliyat genellikle kanser karaciğerle sınırlı olduğunda yapılır. Zamanla, kalan sağlıklı doku eksik kısmı yeniden düzenler ve değiştirir.

Karaciğer nakli

Karaciğer nakli, hastalıklı tüm karaciğeri uygun bir donörden sağlıklı bir karaciğerle değiştirmeyi içerir. Nakil ancak kanser başka organlara yayılmamışsa yapılabilir. Reddetmeyi önleyen ilaçlar nakilden sonra verilir.

Ablasyon

Ablasyon, kanser hücrelerini yok etmek için ısı veya etanol enjeksiyonlarının kullanılmasını içerir. Lokal anestezi kullanılarak yapılır. Bu, herhangi bir acı hissetmenizi önlemek için alanı uyuşturur. Ablasyon, ameliyat veya nakil için aday olmayan kişilere yardımcı olabilir.

Kemoterapi

Kemoterapi, kanser hücrelerini yok eden agresif bir ilaç tedavisi şeklidir. İlaçlar intravenöz olarak veya bir damar yoluyla enjekte edilir. Çoğu durumda, kemoterapi ayakta tedavi olarak verilebilir. Kemoterapi karaciğer kanserinin tedavisinde etkili olabilir, ancak birçok insan tedavi sırasında kusma, iştah azalması ve titreme gibi yan etkiler yaşar. Kemoterapi ayrıca enfeksiyon riskinizi artırabilir.

Advertisement

Radyasyon tedavisi

Radyasyon tedavisi, kanser hücrelerini öldürmek için yüksek enerjili radyasyon ışınlarının kullanılmasını içerir. Harici ışın radyasyonu veya dahili radyasyon ile verilebilir. Dış ışın radyasyonunda, radyasyon karın ve göğsü hedef alır. Dahili radyasyon, hepatik artere küçük radyoaktif küreler enjekte etmek için bir kateter kullanımını içerir. Radyasyon daha sonra karaciğere kan sağlayan bir kan damarı olan hepatik arteri yok eder. Bu, tümöre akan kan miktarını azaltır. Karaciğer arteri kapandığında portal ven karaciğeri beslemeye devam eder.

Hedefli Terapi

Hedefli terapi, savunmasız oldukları yerlerde kanser hücrelerini vurmak için tasarlanmış ilaçların kullanımını içerir. Tümör büyümesini azaltır ve tümöre kan akışını durdurmaya yardımcı olurlar. Hedefe yönelik tedavi, hepatektomi veya karaciğer nakli için aday olmayan kişiler için yararlı olabilir. Bununla birlikte, hedefe yönelik tedavinin önemli yan etkileri olabilir.

Embolizasyon ve Kemoembolizasyon

Embolizasyon ve kemoembolizasyon cerrahi prosedürlerdir. Hepatik arteri bloke etmek için yapılırlar. Bu, tümöre akan kan miktarını azaltır. Kemoembolizasyonda, doktorunuz parçacıklar enjekte edilmeden önce hepatik artere kemoterapi ilaçları enjekte eder. Oluşan tıkanıklık kemoterapi ilaçlarını karaciğerde daha uzun süre tutar.

Karaciğer Kanseri Nasıl Önlenebilir?

Karaciğer kanseri her zaman önlenemez. Bununla birlikte, karaciğer kanserine yol açabilecek durumların gelişmesini önlemek için adımlar atarak karaciğer kanseri riskinizi azaltırsınız.

Hepatit B Aşısı Yaptırın
Hepatit C’yi Önlemek için Önlemler Alın

Hepatit C için bir aşı yoktur, ancak aşağıdakileri yaparak enfeksiyona yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz:

  • Koruma kullanın. Her zaman tüm cinsel partnerlerinizle prezervatif kullanın. Eşinizin hepatit veya cinsel yolla bulaşan başka bir enfeksiyonla enfekte olmadığından emin değilseniz asla korunmasız cinsel ilişkiye girmemelisiniz.
  • Yasadışı uyuşturucular kullanmayın. Yasadışı uyuşturucular, özellikle de eroin veya kokain gibi enjekte edilebilen ilaçlar kullanmaktan kaçının.
  • Dövmeler ve piercingler konusunda dikkatli olun. Piercing veya dövme yaptırdığınızda güvenilir bir mağazaya gidin. Çalışanlara güvenlik uygulamalarını sorun ve steril iğneler kullandıklarından emin olun.
Siroz Riskinizi Azaltın

Aşağıdakileri yaparak siroz riskinizi azaltabilirsiniz:

  • Alkol alıyorsanız, ılımlı bir şekilde için. İçtiğiniz alkol miktarını sınırlamak karaciğer hasarını önlemeye yardımcı olabilir. Kadınlar günde birden fazla kadeh içmemeli ve erkekler günde ikiden fazla kadeh içmemelidir.
  • Sağlıklı bir kiloyu koruyun. Haftada en az üç kez 30 dakika egzersiz yapmak kilonuzu korumanıza yardımcı olabilir. Dengeli bir diyet yemek de kilo yönetimi için önemlidir. Yemeklerinizin çoğuna yağsız protein, kepekli tahıllar ve sebzeler veya meyveler eklediğinizden emin olun. Kilo vermeniz gerekiyorsa, her gün yaptığınız egzersiz miktarını artırın ve tükettiğiniz kalori miktarını azaltın. Ayrıca bir beslenme uzmanıyla görüşmeyi de düşünebilirsiniz. Kilo verme hedeflerinize daha hızlı ulaşmanızı sağlayan bir yemek planı ve egzersiz rutini oluşturmanıza yardımcı olabilirler.

Zaten bu durumlardan birine sahipseniz ve karaciğer kanseri riskiniz konusunda endişeleriniz varsa, karaciğer kanseri taraması hakkında doktorunuzla konuşun.


Leave A Reply