Karadeniz Bölgesi İklim ve Bitki Örtüsü, Karadeniz İkliminin Özellikleri

0
Advertisement

Karadeniz Bölgesi’nin iklimi ve bitki örtüsü nasıldır, özellikleri nelerdir? Karadeniz Bölgesi’nin iklimi ve bitki örtüsü hakkında bilgi.

karadeniz iklim

Kaynak: pixabay.com

Karadeniz Bölgesi İklim ve Bitki Örtüsü

Kuzey Anadolu Dağları’nın kıyıya paralel uzanması bölgede kıyı ile iç kesimin farklı iklimlere sahip olmasına neden olmuştur. Kıyıda Karadeniz iklimi, iç kesimlerde ise Karasal İklim özellikleri görülür.

Bölgenin kıyı kesiminde görülen Karadeniz İkliminde her mevsim yağışlı geçer. Türkiye’de yağış rejimi düzenli olan tek bölge Karadeniz’dir. Yıllık sıcaklık farkı azdır. Yazın sıcaklık pek yükselmez, kışın da denizellik etkisiyle ılıman bir hava vardır. Karadeniz İklimi’nde en yağışlı mevsim sonbahar, en az yağışlı mevsim ise ilkbahardır.

Bölge kıyısında her mevsimin yağışlı olması ve ılıman bir iklimin görülmesi aşağıdaki özelliklerin oluşmasına neden olmuştur.
  • ***Bulutlu gün sayısının en çok, güneşli gün sayısının en az olduğu bölgedir. Türkiye’de güneş enerjisinden en az faydalanılan bölgedir.
  • ***Tarımda sulama ihtiyacının en az olduğu bölgedir. Bu nedenle nadas alanları en dar olan bölgedir.
  • ***Ormanların en kolay yetiştiği bölgedir. Türkiye’de yok edilen ormanların kendi kendini yenileyebildiği tek bölge Karadeniz’dir.

***Türkiye’de ormanların en çok ve en sık olduğu bölge Karadeniz’dir. Ormanlar hemen kıyıdan başlar. Bunun nedeni nemliliğin yıl boyunca yüksek olmasıdır. 800 m yüksekliğe kadar geniş yapraklı ağaçlardan oluşan orman örtüsü, 1500 m’ye kadar geniş yapraklılarla birlikte iğne yapraklılarında bulunduğu karma orman kuşağı, 1500 m’nin üzerinde ise iğne yapraklı ormanlar yer alır. 2000 m nin üzerinde dağ çayırları yetişebilir.

  • ***Türkiye’de doğal orman yangılarının en az görüldüğü bölge Karadeniz’dir.
  • ***Heyelanın en kolay ve en sık oluştuğu bölge Karadeniz’dir.
  • ***Akarsuların en kolay ve en sık oluştuğu bölge Karadeniz’dir.
  • ***Kış mevsiminin ılık geçmesinden dolayı bölgenin bazı alanlarında zeytin, turunçgil, incir az da olsa yetiştirilebilmektedir.
  • ***Yaz mevsiminin kurak geçmemesi nedeniyle büyükbaş hayvancılık yapılır.
  • ***Her mevsim yağışlı geçtiği için fındık, çay, mısır yetiştirilebilir. Buna karşılık yaz kuraklığı isteyen buğday, arpa, pamuk gibi tarım ürünleri yetiştirilemez.
çay bitkisi

Kaynak: pixabay.com

Hemen kıyıdan başlayan ve kıyıya paralel uzanan Kuzey Anadolu Dağları Karadeniz üzerinden gelen nemli havanın bölgenin iç kesimlere sokulmasını engeller. Bu nedenle bölgenin iç kesimlerinde karasal (step) iklim özellikleri görülür. Nemce fakir olan iç kesimlerde kıyıya göre yazlar daha sıcak, kışlar daha soğuktur. Yıllık sıcaklık farkı daha fazladır. Kışın kar yağışı daha çok görülür. Yazlar kuraktır. Yağış miktarı oldukça az, en yağışlı mevsim ilkbahar, en az yağışlı mevsim yazdır. Bitki örtüsü dağlarda soğuğa dayanıklı iğne yapraklı orman, düz alanlarda ve dağların alt yamaçlarında bozkırdır (step).

Bölgenin iç kesiminde kıyıya göre farklı iklim özelliklerinin yaşanması birçok coğrafi özelliğin kıyıdan farklı olmasına neden olmuştur. Bitki örtüsü zayıflamış ormanların yerini bozkır almıştır. Tarım ürünleri değişmiştir. Kıyıda yetişen çay ve fındık iç bölgelerde yetişememektedir. Sulanabilen alanlarda mısır yetiştirilebilir. Nadas alanları artmıştır. Kış ılıklığı isteyen zeytin, turunçgil, incir tarımı yapılamaz. Tahıllardan en çok buğday üretilir. Kıyıdaki büyükbaş hayvancılığın yerini küçükbaş hayvancılık almıştır.

Advertisement

Leave A Reply