Karbon Devri Nedir? (Kısaca)

0
Advertisement

Karbonifer dönemde denilen Paleozoik çağın beşinci evresi olan Karbon Devri ile ilgili olarak kısaca bilgi veren yazımız.

Karbon devrine ait bir deniz kestanesi fosili

Karbon devrine ait bir deniz kestanesi fosili

KARBON DEVRİ (Karbonifer)

Jeolojik zamanlardan Paleozoik Çağın beşinci devridir. Bu devirde, dünyadaki kömür tabakaları teşekkül etmiş, ayrıca dünyanın çevresinde de birtakım değişiklikler olmuştur.

Bundan 250.000.000.000 yıl önce başlı-yan Karbon Devri’nde hava ıslak, rutubetliydi. Bitkilerin çoğu tuhaf görünüşlü otlar, hiç çiçek vermiyen ağaçlardı. Bu bitkiler öldükten sonra, onların gübrelerinden, başka bitkiler yetişmeye başladı. Bu durum binlerce yıl sürdü. Çürüyen bitkilerin kalıntısı, zamanla, kaskatı birer tahta levha haline geliyordu.

Bir süre sonra dünyanın dış görünüşünde de büyük değişmeler oldu. Toprakların bîr kısmı su altında kaldı. Irmaklar, okyanuslar karaları kapladı Beraberlerinde bol miktarda çamur, kum da getirmişlerdi. Üstteki suyun basıncı toprağın altındaki gübre tabakasını iyice sıkıştırıyordu. Bunlar, zamanla, kömür haline geldiler. Üstten yapılan basınç ne kadar fazla olursa, teşekkül eden kömürün de cinsi o kadar iyi oluyordu. Karbon devrinde yaşıyan hayvanlar arasında dev sürünücüler, akrep, örümcek, sümüklüböcek gibi hayvanlar vardı.

Advertisement

Leave A Reply