Karides Nasıl Bir Hayvandır? Karidesin Özellikleri Hakkında Bilgiler

0
Advertisement

Karides nedir? Karides nasıl bir hayvandır? Karideslerin genel özellikleri hakkında bilgilerin yer aldığı sayfamız.

Karides Hakkında Bilgi

KARİDES, tatlı ve tuzlu sularda yaşayan kabuklulardan eti yenen bir bölümüne verilen genel ad. Tümünün gövdeleri genellikle uzun ve silindirimsidir. Duyargaları çok uzundur. Tümü iyi yüzer. Ön göğüste iki çift bacakta kıskaç bulunur. İyi bilinenleri: Karamot, asıl karides, büyük karides, su catus, çalı karidesi ve küçük karidestir.

Kabuklulardan küçük bir deniz hayvanıdır. En çok 10-15 santim boyundadır. Vücudu cam gibi saydam bir kabukla örtülüdür. Bu kabuk pişirildikten sonra tatlı bir kırmızı renk alır. Karideslerin 10 ayağı vardır. Bunlardan ilk 4 tanesinin ucu çatallı ve sivridir. Bu ayakların önünde iki de el bulunur. 6 boğumlu olan kuyruğunun ucunda ayrı bir boğum halinde karın yüzgeçleri vardır. Bunlar dört yapraktan ibarettir. Karides suda bu yüzgeçlerle yürüdüğü gibi, karada da bunlarla sıçrayabilir. Ayrıca, ağzının altında 2 çift, kuyruğunun altında da 5 çift ince kanat vardır.

Yumurtalar bu kanatların üstünde durur, burada gelişir. Yavrular da biraz büyüyünceye kadar buradan ayrılmaz. Genel olarak, bütün denizlerde rastlanan karidesler bazen nehir ağızlarına kadar gider, hatta nehir boyunca içerilere kadar girerler.

Yaşamları

Karidesler iki ila üç yıl yaşayabilir. Altı ila sekiz aylıkken olgunlaşırlar ve yumurtlama kıyı sularında gerçekleşir. Karidesler yıl boyunca yumurtlama eğilimindeyken, karidesler kaplan ağırlıklı olarak ilkbahar ve yaz aylarında. Tek bir karides her yıl birden fazla yumurtlayabilir. Dişi yüz binlerce yumurta bırakır.

Advertisement

Döllenmiş yumurtalar 24 saat içinde yumurtadan çıkar ve larvalar suda yüzerek zaman geçirir, kıyıdan sığ, aşırı tuzlu (çok tuzlu) sulara doğru hareket ederken bir dizi aşamada gelişir. Bu sığ sulara ulaştıklarında “post larva” olarak adlandırılırlar ve yavru karideslere dönüşecekleri yere yerleşmeye hazırdırlar.

karides

Kaynak: pixabay.com

Fizyolojik değişiklikler çiftleşmek ve üremek için okyanus sularına dönmelerini ve yaşam döngülerini tamamlamalarını gerektirdiğinde, bir boyuta (olgun boyutlarına yakın) ulaşmadan önce fidanlık alanlarında altı aya kadar kalırlar.

Bu göç sırasında karidesler, ticari olarak hasat edilebilecekleri trol alanlarına (öncelikle kumlu veya çamurlu alt alanlar) girerler. Bu alanlar genellikle açık denizde, 10 ila 30 m derinliğindeki sulardadır. Bu göç her yıl yaz ve sonbahar aylarında gerçekleşir ve sektörde ‘işe alım‘ olarak bilinir.

Beslenmeleri

Karidesler bitki materyali, çürüyen organik madde, mikroorganizmalar, küçük kabuklu deniz hayvanları ve solucanları yerler. Karidesler ışığa duyarlıdır, bu nedenle gündüzleri yuva yaparlar ve geceleri aktif olarak beslenirler. Kaplan karidesi gece gündüz aktif olma eğilimindedir.

Karidesgiller, (Lat. Carididae). Eklembacaklı hayvanlardan, Kabuklular sınıfının, Önayaklılar takımından bir familya. Bu familyanın üyeleri yüzme organı görevi yapan iki dallı, üç çift eklentisi bulunan yumurtalardan çıkarlar. Larvanın gelişme evresi türlere göre değişir. En belirgin özellikleri, ışık etkisiyle kromatoforların yarattığı renk değiştirmeleridir. Karideslerin Jura döneminden beri yaşadıkları sanılır.

Advertisement


Leave A Reply