Kayısı Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Dikimi, Bakımı, Yetiştirilmesi Kayısı Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Kayısı ağacı nasıl yetiştirilir? Kayısı fidanı ne zaman ve nasıl dikilir? Kayısı ağacı gübreleme, sulama, yetiştirme, kayısı meyvesi hakkında bilgi.

kayısı

Kaynak: pixabay.com

Kayısı (Armeniaca) Ağacı Nasıl Yetiştirilir?

Bahçede bir sürü meyve ağacı olur da kayısı olmaz mı? Güneşi çağrıştıran meyvelerini, ne seyretmeye ne de yemeye doyabilirsiniz.

Dünyada 1750’nin üzerinde kayısı türü bulunmaktadır. Ülkemizde ise beş, on türü yetişir. Malatya’da yetişen türleri hacıhaliloğlu, kabaaşı, soğancı, hasanbey, çöloğludur. Bursa’da yetişen türüne karacabey denir. Ege Bölgesinde çiğli, imrahor, Tekirdağ’da iribitirgen, diğer şehirlerde şekerpare olarak adlandırılır.

Yağışın çok olmadığı, ılıman bölgelerde çok güzel bir gelişim sergiler. Bahar aylarında oluşan don kayısıya zarar verir. Onun için en ideal toprak geçirgen, nemli ve organik maddece zengin olandır. Az meyilli topraklarda yetişir. Siz ona istediğini verince o da size tatlı, parlak, güzel kokulu meyvesini verir. Fidan, toprak yüzeyinden 60 santimetre derinliğinde açılan çukura yerleştirilir. Aşı yerlerinden iki, üç parmak yukarıda dikim yapılmalıdır. Hazırlanan bu yatak ilkbahar döneminde gübrelenmelidir. Kayısı meyveleri bir önceki yılın dalında oluşurlar. Uygun koşullar sağlandığı takdirde üç, beş yaşında haziran-temmuz aylarında meyve verirler. Rüzgar almamalı, korunaklı bir alana yerleştirilmelidir. Yaz döneminde meyveleri geliştiği için bu aylarda sulama yapılmalıdır. Kayısılarınızı toplamaya başlamadan 10 gün önce sulamayı bitirin.

kayısı

Kaynak: pixabay.com

Kayısı Meyvesi Hakkında Bilgi

KAYISI, (Lat. Prunus armeniaca). İkiçenekliler sınıfının, Gülgiller familyasının Prunoideae alt familyasından bir ağaç ve meyvesi. 4-6 metre boyunda bir ağacı vardır. Dallar dik ve yaygın, yaprakları yürek biçiminde oval, çiçekleri pembemsi beyaz ve oldukça iridir.

Çiçeklenme yapraklanmadan olur. Meyve etli, az sulu, tatlı ve kokuludur. Çekirdeğin içi de yenebilir. Dayanaklı, bol verimli, meyvesinin kurutulması kolay bir meyve ağacıdır. Kireçli toprakları sever. Meyvede bol miktarda şeker, C vitamini ve A provitamini bulunur. Türkiye’de, yetiştirilen başlıca çeşitleri: Şekerpare, Şam, Tokaloğlu, İmrahor, Muhittinbey, Hacıkız, Hasanbey ve Darende’dir.

Advertisement

Susamlı Kayısı Tatlısı Tarifi

Susamlı Kayısı Tatlısı Tarifi

Malzemeler:

1 kilo iri kayısı
2 su bardağı toz şeker
Yarım su bardağı susam
1 su bardağı ceviz içi
Su
Yarım limon

Susamlı Kayısılı Tatlı Tarifi:

Kayısıları temizce yıkadıktan sonra bir tencerede şeker, su ve yarım limonun suyuyla birlikte kaynatın. Kayısıları bir kenara alarak soğumaya bırakın. Soğuyan kayısıların içlerini açarak ceviz doldurun ve küçük bir tepsiye dizin. Kaynarken hafif ağdalaşmış şurubu üzerinde gezdirin.

Servis tabaklarına alın. Üzerlerine eşit miktarda susam serperek ikram edin.

Afiyet olsun.

Advertisement


Leave A Reply