Kedi Uzanamadığı Ciğere Mundar Der Atasözünün Anlamı ve Açıklaması

0
Advertisement

Kedi uzanamadığı ciğere “mundar” der atasözü neyi anlatıyor? Kedi Uzanamadığı Ciğere Mundar Der atasözünün anlamı ve açıklaması

kedi uzanamadığı ciğere mundar der

Kedi Uzanamadığı Ciğere Mundar Der

Atasözü : Kedi uzanamadığı ciğere “mundar” der.
Açıklaması : Bazı insanlar çok istedikleri bir şeye sahip olamadıkları zaman onu kötüleyerek, kendilerine layık olmadığını söyleyerek beceriksizliklerini gizlerler. Ancak asıl düşünceleri tabii ki bu değildir ancak bu kişiler kıskançlıklarını çekememezliklerini kendilerine dahi itiraf edemezler.

ÇEKEMEMEZLİK

Güçsüz kişiler, güçsüzlüklerini örtmek için, elde etmek istediği şeyi istemiyormuş, beğenmiyormuş gibi görünürler. Kıskançlık yaparlar. Hatta o şeyi kötülerler.

İnsan çok sevdiği bir şeyi elde etmeye çalışır, çabalar. Kimine gücü yeter, kimine gücü yetmez. Oysa gücü yetmediğini de elde etmek istediğini davranışlarıyla başkalarına göstermiştir. Elde edemediğine karşı güçsüzlüğünü belli etmemek veya başkalarına karşı utancını gizlemek için, bunun elde edilmeye değer olmadığım söylemeye başlar. Hatta başkaları da elde etmesin diye, olmayan bir sürü kusuru olduğunu söylemeyi de ihmal etmez. Bütün bunlar iyi insanın özellikleriyle bağdaşmaz. Çünkü iyi insan doğru söyleyen insandır. Kendisini olduğu gibi göstermekten kaçınmayan insandır.

Atasözünün Açıklaması

Kıskançlık hayattaki belki de içinde en çok kötülük taşıyan duygudur. Bu duygu bu atasözünde çok güzel verilmiştir. Bazı insanlar başkalarının başarılarını yada sahip oldukları şeyleri elde edemedikleri ancak elde etmeyi çok istedikleri zaman kıskançlık yaparlar. Ancak bu kıskançlık duygusunu kimi zaman bastırmak kimi zaman da saklamak amacıyla o kıskanılan başarıyı yada varlığı, her neyse, kötüleme yoluna giderler. Zaten ben hiç beğenmemiştim. O evi aldı ama aslında hiç de ferah bir ev değil gibi saçma sapan kötülemeler yapıp, başkaları için sevinmeden yoksun kişilerle mutlaka karşılaşmışsınızdır. Kocasının aldığı yüzük hiç de güzel değil, giydiği kıyafet hiç yakışmamış, o araba çok yakıyor, neden aldı ki. İşte bu cümleler mundar demenin başka yollarıdır.

Advertisement

Bu atasözünde kedi kıskanan, fesatlanan kişiyi temsil ediyor. Ciğeri çok istiyor ama ulaşamıyor. Ciğer güzel ama ben elde edemedim demek yerine, ciğeri kötüleme yoluna gidiyor hatta mundar diyor. Tabi bu ciğeri mundar değil, kediyi kıskanç yapıyor.


Leave A Reply