Kıl Nedir? Kılın Yapısı

0
Advertisement

Kıl nedir? Kılın vücuttaki görevleri, kıl çeşitleri, kılın yapısı hakkında bilgi.

kilin-yapisiKıl; İnsan ve bazı hayvanların vücutlarında çıkan sertçe tüylerdir. Soğuk bölgelerde yaşayan hayvanların tüyleri daha sık ve daha uzundur. Böylece bu çeşit hayvanlar soğuğa karşı korunmuş olurlar. Bununla beraber sıcak bölgelerde yaşayan hayvanların vücudunda da koruyucu olarak kıl bulunur. Kılların renk ve sertliği hayvanın yaşadığı ortama göre değişir.

İnsan vücudunda da kıllar bulunur. Tarih öncesi devirlerinde yaşayan insanların vücutlarını kaplayan kılların daha sık ve daha kalın olduğu sanılıyor. Zamanla insanların soğuktan ve dış etkilerden elbise giyerek korunmayı öğrenmesi sonucu olarak kıllar da azalmış ve koruyuculuk özelliğini kaybetmiştir. Bununla beraber kaş, kirpik, hatta erkeklerdeki bıyık gibi kıl grupları koruyucu özelliklerini devam ettirmektedirler.

Bir kılda başlıca iki kısım görülür: 1 — Derinin dışında kalan serbest kısım. Buna “kıl gövdesi” de denir. 2 — Kıl kökü. Bu kısım derinin içinde kalır. Kıl kökünün dibi tıpkı bir soğan gibi şişkindir. Buradaki hücreler canlıdır ve buralarda geçen kılcal damarlardaki kanla beslenir. Eski hücreler, yeni hücreler tarafından dışarıya doğru itildikçe kıl dışarıya doğru uzar. Bundan da anlaşılacağı gibi kılın uç kısımları daha yaşlı, dip tarafları daha gençtir.

Kılların üzerinde ince bir tabaka halinde yağlı bir madde bulunur. Bu da kıla parlaklık ve esneklik verir. Bu madde kıl kökünün hemen yanıbaşında bulunan küçük yağ bezleri tarafından salgılanır.

Advertisement

Leave A Reply