Kılıçkuyruk Balığı Özellikleri ve Bakımı

0
Advertisement

Kılıçkuyruk Balığı ( Xiphophorus helleri) nasıl bir balıktır? Kılıçkuyruk Balığı türleri, üretimi, yaşam koşulları, beslenmesi, bakımı ve özellikleri hakkında bilgi.

KILIÇKUYRUK (XIPHOPHORUS HELLERİ)

Güney Meksika kaynaklı olan bu balık kuyruğunun biçimi dolayısıyla Kılıçkuyruk adıyla anılır. Bulunduğu akvaryuma renk kazandıran değişik ve çekici özellikleri vardır.

Gonopod-anal yüzgeç farklılığından başka erkeği dişisinden renginin daha canlı, gövdesinin daha küçük ve ince, kuyruk yüzgecinin altında kılıcı anımsatan bir uzantıya sahip olmasıyla ayrılır. Erkeğinin boyu kuyruğu hariç altı, kuyrukla birlikte on iki santimi bulur. Vahşi Kılıçkuyruklarda ve bazı seçkin türlerde kuyruk gövdeden daha uzun olabilir. Dişisi erkeğinden daha hantal ve büyüktür. Karın yöresinde koyu bir leke göze çarpar.

Kılıçkuyruk, çilesinin en dayanıklı balıklarındandır. 20 ilâ 30 C arasındaki ısılarda rahatça yaşayabilirler. Ailenin diğer üyeleri gibi daha çok karma yemlerden: Kuru yem, donmuş taze yem, canlı yem ve alg’den hoşlanırlar. Alglerin yerine haşlanmış ıspanak veya marul da verilebilir.

Kılıçkuyruk türleri genellikle doğurgan olmakla beraber, verdikleri yavru sayısı cinsten cinse değişmektedir. Melez olmayan türler melezlere nazaran daha çok yavru verirler. Örneğin, Yeşil Kılıçkuyruk bir defada 100 ilâ 200 arasında yavru yapabilir. Canlı yemle beslenen balıklarda daha iyi sonuç alınmaktadır.

Advertisement

Doğada Kılıçkuyrukların yalnız yeşil renkte bulunmasına karşın bugün renk ve biçim yönünden değişiklik getiren pek çok çeşidi türetilmiştir. Bunları şöyle sıralayabiliriz.

Kırmızı Kılıçkuyruk : Kırmızının çeşitli tonlarında olanları görülür. Koyu renkte olanları daha tutulmakta, açık renklileri tercih edilmemektedir. Lekesiz pembe, bu türün beğenilen cinslerindendir. Kırmızı Kılıçkuyruk, Yeşil Kılıçkuyrukla, Kırmızı Platy’nin çiftleşmesinin ürünüdür.

Altın Sarısı Kılıçkuyruk : Tatlı sarı renktedir. Fakat bu türe pek seyrek rastlanılmaktadır.

Siyah Kılıçkuyruk : Parlak siyah rengi vardır. Bu tür, yeşil dişi Kılıçkuyrukla, erkek siyah Platy’nin melezidir.

Berlin Kılıçkuyruğu : Bu tür de, Kırmızı Kılıçkuyrukla, siyah Platy’nin çiftleşmesinin ürünüdür.

Albino Kılıçkuyruğu : Beyazi yakın açık sarı renktedir. Yarı saydam görünümü vardır.

Advertisement

Tuxedo Kılıçkuyruğu : Gövdelerinin büyük bir kısmı kalın bir siyah bantla örtülü olup sırt, karın ve yüzgeçler kırmızıdır.

Kırçıl Kılıçkuyruk : Gövdelerinin iki renk karışımıyla kırçıllı bir görünüm kazandığı türlerdir.

Simpson Kılıçkuyruk : Bu türde sırt yüzgeci aşırı bir gelişmeye uğrayarak bir yele gibi balığa görkemli görünüm kazandırmıştır. Çok beğenilen türlerdendir

Tuxsdo Simpson Kılıçkuyruk : İsminden de anlaşılacağı üzere Tuxedo ile Simpson karmasıdır. Form olarak Simpson, renk olarak ise Tuxedo’nun özelliklerini taşır.

Lir Kuyruk : En son elde edilen çok değerli bir tür olup «Çift Kılıçlı Kılıçkuyruk» adıyla da anılır. Kuyruk yüzgecinin üst kısmı aşırı bir gelişmeyle alt kısım gibi uzamıştır. Aynı aşırı gelişmeyi sırt yüzgeci ve anal yüzgeçlerde de görülür.

Siyah Kuyruk : Gövdenin lekesiz kırmızı veya sarı olmasına karşın kuyruk koyu siyah renktedir. «Jet Kılıçkuyruk» adıyla da anılır.


Leave A Reply