Kırık durumunda ilk yardım yapmak için ne yapılır? Kırıkların tedavisi, bacak ve kol kırıklarında uygulanacak ilk yardım.
Bir kaza ya da düşme veya çarpma sonucu vücudumuzun herhangi bir yerindeki kemiklerde çatlak ya da kırık meydana gelebilir. Kırığın acısı çatlağa göre çok fazladır ve dayanılamayacak şiddettedir.
Kırıklar, kapalı kırık ve açık kırık olmak üzere genelde ikiye ayrılır. Kapalı kırıklarda, kırılan kemik derinin üzerine çıkmamıştır. Açık kırıkta ise, kırık kemiğin ucu deriyi delerek dışarı çıkar. Açık kırıklar çok daha tehlikelidir ve hemen hastaneye götürülerek bir ameliyatı gerektirebilir. Kapalı kırıklarda da yine hastaneye gitmek ve kırılan yeri alçıya aldırmak kaçınılmazdır. Bu arada uygulanacak ilk yardım yöntemleri şunlardır:
- -Eğer bir kanama varsa ya kırılan kemiğin ucu dışarı çıkmışsa, temiz bir gazlı bezle derhal sarın.
- -Kırılan kemiğin ya da yerinden oynayan eklemin yerleştirilmesini ancak bir doktor yapabilir. Bu konuda hiçbir müdahalede bulunmayın.
- -Yardım beklerken vücudunuzu sıcak tutarak soğukkanlı olmaya çalışın.
- -Genel anesteziyle bir ameliyat olasılığına karşı hiçbir şey yiyip içmemek gerektiğini unutmayın.
- -Eğer yardım gecikirse, çıkığın en rahat pozisyonda sarılması ya da desteklenmesi gerekir.
Kol kırığında:
En rahat pozisyonda kolu göğüse yaslayıp arasını besleyin. Kolun ağırlığını, beslediğiniz yastıkla birlikte bir bezle omuzdan askıya alın. Kolun ağırlığını tahta bir destekle hafifletebilirsiniz. Eğer kol bükülemeyecek bir pozisyondaysa bandajlayın ve sarkıtıp vücuda yaslayarak destekleyin.
Omuz, boyun kemiği, dirsek çıkık ve kırıklarında kolun ağırlığını en rahat pozisyonda askıya alın.
Bacak kırığında:
Kırık ya da çıkık bacağı diğerine destekleyerek bağlayın. Mümkünse iki bacağın arasına iyice beslenmiş ince bir tahta koyun. Eğer diz bükük kalmışsa, aynı şekilde bırakarak destekleyin. Ama diz bükülmüyorsa, alttan bacağın uzunluğu kadar bir tahtayla destekleyin. Tahtanın diz arkası ve topuğa gelen kısmını iyice besleyin.
Özellikle kol ve bacak kırık-çıkıklarında bu bölgeyi hareketsiz kılmak amacıyla tahta destekler kullanılır. Hareketsizlik acıyı hafiflettiği gibi kırık ya da çıkık bölgenin daha fazla hasar görmesini önler. Acil durumlarda bir cetvel hatta rulo yapılmış gazete kağıtları da bu görevi görür. Bu destek hiçbir zaman çok sıkı olmamalıdır. Ancak hasar gören nokta her iki taraftan sarılarak kıpırdamayacak şekilde sabitleştirilmelidir.
Baştaki kırıklar:
Kafatasında, çenede ya da boyunda meydana gelebilecek kırıklar ve zedelenmeler çok daha önemlidir ve hemen uzman doktorun el koymasını gerektirir.
Çene kemiği kırıklarında kanama da olabileceği için, hastayı doktora götürürken, kan yutmasını önlemek için başını öne eğik tutun. Çünkü, hasta bu arada bilincini yitirebileceğinden boğaza kaçan kan boğulmasına neden olabilir.
1 Yorum
Cok sagolun