Kış Uykusu Nedir? Neden Bazı Hayvanlar Kış Uykusuna Yatar?

0
Advertisement

Neden bazı hayvanlar kış uykusuna yatar? Kış uykusu ne kadar sürer? Kış uykusuna yatan hayvanlar ve özellikleri hakkında bilgi.

kış uykusu

Kaynak: pixabay.com

Kış Uykusu; bazı hayvanların kış aylarında yiyecek bulamama nedeniyle açlığa ve soğuğa karşı koyabilmek için daldıkları uyuşukluk halidir. Genellikle tembel hayvanlar kış uykusuna yatarlar. Aylarca süren bu uyku sırasında hayvanlar bazı değişmelere uğrarlar, uyku sırasında hemen hemen hiç soluk almazlar ve kalpleri çok az atar. Bunun nedeni fazla enerji harcamamaktır. Vücut ısıları çok düşer, uyku süresince hayvan, ağırlığının yaklaşık 1/3’ünü yitirir. Uykuda bulunduğu zaman içinde yazdan vücudunda depo ettiği yağları kullanarak beslenmesini sağlar. Kış uykusundan uyandıktan sonra yitirdiği kiloları kısa sürede yeniden kazanır.

Kış uykusuna yatan hayvanlar genellikle dünyanın soğuk bölgelerinde yaşayan hayvanlardır. Çoğu otçul olan bu hayvanlar, kış ayları yaklaştığında ağırlaşmaya, şişmanlamaya ve uyuşmaya başlayıp toprak altına, ağaç kovuklarına ve korunaklı yerlere çekilirler. Hayvanlar dünyasını memelilerden bırakırlar. Sürüngenlere, kuşlara, böceklere varıncaya kadar birçok hayvan kış uykusuna yatar. Bu hayvanlar kış aylarında besin bulamayan ya da depo edemeyen hayvanlardır. Memeli hayvanlar arasında üç ile yedi ay arasında kış uykusuna yatan başlıca hayvanlar şunlardır: Dağ sıçanları, fareler, ayılar, sincaplar. Ayılar kış boyunca zaman zaman uykularından uyanıp besin ararlar ve yeniden uykuya dalarlar.

Dişi ayılar ise yavrulayacakları zaman uyanırlar ve yavrularını beslemek için bir daha uyumazlar. Sürüngenler arasında kış uykusuna yatan hayvanların başında yılanlar gelir. Yılanlar bu dönemi yeraltında oydukları oyuklarda, kayalar arasındaki inlerde geçirirler. Yeraltında oydukları oyuklar bazen 4-5 m derinlikte olabilir. Eğer bu oyuk yeterince büyük olursa, yüzlerce yılan üstüste kışı burada geçirir. Balıklar arasında da kış uykusuna yatanları vardır. Kayabalıklarından olan kurbağabalığı, bir çeşit pisibalığı ve tatlısu balıklarından olan sazanbalığı da bir tür kış uykusuna yatar.

Kış boyunca hiçbir şey yemeden suyun dibinde bir köşeye çekilirler.

Kuşların çoğunluğu kış aylarında sıcak ülkelere göç etmekle birlikte, kışın tembelleşen, zaman zaman uykuya dalan ve hiç uyanmadan kışı geçiren kuşlar da vardır. Kurbağalar da kış uykusuna yatan hayvanlardır. Kışı su birikintileri arasındaki taşların altında geçirirler, yavruları da çamura gömülürler. Kurbağalar arasında ağaç kovuklarında toprak altında oydukları oyuklarda kış uykusuna yatan cinsler de vardır. Böcekler arasında kış uykusuna yatanlar vardır. Bu hayvanlar genellikle kuru yaprakların altında ya da toprak altına yaptıkları yuvalarda bu dönemi geçirirler. Kelebek ve güve gibi böcekler de vücutlarının etrafına bir koza örerek kış aylarını bunun içinde geçirirler. Hanımböceği gibi bazı cinslerin de yüzlercesi biraraya gelerek kış uykusuna yatarlar.

Kış uykusu

Advertisement

Kış uykusunun yanında özellikle çöllerde yaşayan bazı hayvanlar yaz uykusuna yatarlar. Yaz aylarında çöllerdeki kızgın sıcak yüzünden besin bulamayan bazı hayvanlar yazın uyuyarak geçirmeyi yeğ tutarlar. Bu hayvanların başında salyangozlar gelir. Çöllerde yaşayan küçük kemiriciler de yaz uykusuna yatan hayvanlardır.


Leave A Reply