Komşu komşunun külüne muhtaçtır ile ilgili Kompozisyon, Yazı Örneği

0
Advertisement

Komşu komşunun külüne muhtaçtır komnulu yazı / kompozisyon.Son zamanlarda daha da anlamlanan Komşu komşunun külüne muhtaçtır atasözü anlamı ile ilgili yazı / kompozisyon

Komşu Komşunun Külüne Muhtaçtır

Komşu komşunun külüne muhtaçtır ile ilgili kompozisyon

YARDIMLAŞMA

Komşular, birbirlerine en küçük şey için bile muhtaçtırlar. Kimi zaman önemsiz bir şeyin eksikliği işimizi aksatır. O zaman komşu imdada yetişir.

Birlikte yaşama, insanlık tarihinin ilk yıllarından beri bir zorunluluktur. Kişi çevresindekilerle iyi ilişkiler kurmak umudundadır. İyi ilişkiler kuramazsa toplum dışına itilebilir. Kişi yalnızlığa sürüklenir. Güç durumda kaldığında kişinin en büyük düşmanı bu yalnızlığı olur.

İnsan ilişkilerinin temelinde karşılıklı özveri yatar. Yardımlaşmanın en güzel örneğini gördüğümüz kırsal kesimde insan ilişkileri bir özveriye dayanır. İmece, yardımlaşma olgusunun somut örneğidir. İşini erken bitiren köylü, komşusuna yardıma gider. Başka bir zaman da komşusu onun yardımına koşar.

Günümüz kent yaşamında bu ilişkiyi bulmak güçtür. Komşuluk ilişkileri gittikçe zayıflıyor. Aynı apartmanda oturdukları halde birbirlerini tanımayan kişilerin sayısı her geçen gün artıyor.

Advertisement

İnsan toplumsal bir varlıktır. Bu özelliğinden ötürü, birlikte yaşama uğraşı verdiği kişilerle bir yardımlaşma içinde olmak zorunluluğunu duymalıdır. Bu ilişkiler dostça olmalıdır. Hastalandığı zaman komşusunun ona bir tas çorba getirmesi, o kişiyi mutlu kılar. Tüm bu nedenlerle komşularımızla iyi ilişkiler içinde olmalıyız.


Komşu komşunun külüne muhtaçtır

Özellikle son dönemlerde toplumda şehirleşmenin artması hatta şehirleşmiş olan kısımların apartmanlaşması sebebi ile sık sık telafuz etmeye başladığımız naciz bir atasözümüz “Komşu komşunun külüne muhtaçtır

Peki ama neden? Herkes komşuluk ilişkilerinden şikayet eder bir hale gelmiş iken neden insanlar artık eskiler gibi komşuluk yapamıyorlar. Özellikle müstakil evlerden apartman, site tarzı yaşamlara dönüldükçe görülüyor ki insanlar artık karşı kapı komşularını dahi tanıyamayacak hale geliyorlar. Kimse kimse ile zorunlu olmadıkça konuşmamaya muhatap olmamaya başladı. Ancak yine aynı kişiler komşuluğun öldüğünden de bahsederler. Tamamen zıt ve tezat bir durum olsa bile bu da bu durumun traji komik tarafıdır.

Son dönemlerde özellikle sosyal medyanında etkili olması ile ekonomik anlamda oluşan küreselleşme bir nevi insanların ilişkilerini de küreselleştirdi. Yanıbaşında oturan kişiler ile iletişim kurmayı sonradan beni sık sık rahatsız eder mantığı ile red eden ya da uzak duran bir çok insan tipi maalesef toplum içerisinde türemiş vaziyettedir.

Dikkat edin artık televizyonlarda en çok tercih edilen diziler “Mahalle temalı diziler” olmaya başladı. İnsanların birbirlerini tanıdığı evlerin genellikle bahçeli ve müstakil olduğu, herkesin herkesi tanıdığı tanımayı bırakın yardım ettiği neşeli eski mahalle ortamları özlemle anılmaya izlenmeye devam ediyor. özellikle apartman tarzı yaşamı sonradan tatmak zorunda kalan nesil bu şekilde geçmişe duydukları özlemi alevlendiriyorlar.

Advertisement

Şehir merkezlerinden uzaklaştıkça karşılacağınız yerleşim yerlerinde insanlar çok daha fazla birbirleri ile iletişim haldedirler. Bir kasaba ya da köye ulaştığınızda ise bu durum had safhaya ulaşmaktadır. Düşünsenize bir köy düğünü oluyor. Bu düğüne sadece elinde davetiye olanlar değil. Hiç davetiye basılmamış olmasına rağmen herkes katılıyor. Çünkü davet edilmesine gerek yok o onun komşusu ve onun iyi gününde de kötü gününde de zaten yanında olmak onun normal yaşam tarzı.

Komşuluk ilişkilerini geliştirmek belkide şimdiki nesile düşecek. Bu kadar kişinin birbirinden uzak yaşamaya çalışması ardından oluşacak hoşnutsuzluk umut ederiz ki yerini yepyeni sağlıklı komşuluk ilişkilerine bırakacaktır.


Leave A Reply