Köpüklü İdrar Neden Olur? Neyin Belirtisidir? Ne Zaman Doktora Gidilmeli?

0
Advertisement

Köpüklü İdrar nedir, neden olur? Köpüklü idrar tehlikeli midir, neyin belirtisidir? Köpüklü İdrar durumunda ne zaman doktora görünülmelidir?

Köpüklü İdrar

Köpüklü İdrar

İdrar normalde soluk sarı ila koyu amber renktedir ve ayrıca köpüklü değildir. Beslenmeden, ilaçlara ve hastalığa kadar çeşitli faktörler idrarınızın renginde ve köpüklülüğünde değişikliklere neden olabilir.

İdrarınız köpüklü görünüyorsa, mesanenizin dolu olması ve idrarın, hızlı şekilde akması nedeniyle olabilir. Ancak bazı sağlık durumları köpüklü idrara yol açabilir ve doktorunuza görünmeniz gerekebilir.

Hangi Durumlarda Doktora Görünmek Gerekir?

İdrar arada bir köpürebilir. Bu genellikle idrar akışının hızından kaynaklanır.

Köpüklü idrar, sıklıkla görülürse veya zaman içinde daha da kötüleşirse hastalık belirtisi olabilir.

Advertisement

İdrarınız köpüklü ise, aynı zamanda başka semptomların var olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Bu belirtiler, tıbbi bir soruna neden olduğu konusunda ipuçları olabilir. Aşağıda dikkat etmeniz gereken semptomlar verilmiştir:

ellerinizde, ayaklarınızda, yüzünüzde ve karın bölgesinde şişme, böbreklerden sıvı birikmesinin belirtisi olabilir
yorgunluk
iştah kaybı
mide bulantısı
kusma
uyku problemi
Ürettiğiniz idrar miktarındaki değişiklikler
bulanık idrar
koyu renkli idrar
eğer erkekseniz, orgazm sırasında hiç sperm gelmemesi

Köpüklü idrarın nedenleri nelerdir?

Köpüklü idrarın en belirgin nedeni idrara çıkma hızıdır. Tuvalete hızlı bir şekilde çarpan idrar köpüklenir. Bazen, idrar konsantre olduğunda da köpürebilir. Çok fazla su içmediyseniz ve susuz kaldıysanız idrarınız daha konsantre olur. Hamilelik durumunda da aynı şey söz konusu olabilir.

Köpüklü idrar ayrıca idrarınızda albümin gibi bir proteinin çok fazla olduğunu gösterebilir. İdrarınızdaki protein köpük oluşturmak için havayla reaksiyona girer.

Normalde böbrekleriniz ekstra suyu filtreler ve kanınızdaki ürünleri idrarınızla atar. Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu protein ve diğer önemli maddeler böbrek filtrelerine sığmayacak kadar büyük olduğundan kan dolaşımınızda kalırlar.

Fakat böbrekleriniz zarar gördüğünde, olması gerektiği gibi süzemezler. Hasarlı böbrekler çok fazla proteinin idrarınıza sızmasına izin verebilir. Buna proteinüri denir. Son dönem böbrek hastalığı adı verilen kronik böbrek hastalığının veya geç dönem böbrek hasarının bir belirtisidir.

Advertisement

Köpüklü idrarın daha az yaygın bir sebebi, erkeklerde spermin penisten salınmak yerine mesaneye döndüğünde ortaya çıkan bir durum olan retrograd boşalmadır.

Bazı idrar yolu enfeksiyonu ilaçları da nadir olarak idrarın köpürmesine neden olabilirler. Ve bazen, sorun aslında sadece tuvaletindir. Bazı tuvalet temizleme kimyasalları idrarınızın köpüklü görünmesine neden olabilir.

Risk Faktörleri Nelerdir?

İdrardaki protein köpüklenmeye neden olabilir ve genellikle böbrek hastalığından kaynaklanır. Aşağıdaki durumlarda böbrek hastalığına yakalanma olasılığınız daha yüksektir:

şeker hastalığı
aile böbrek hastalığı öyküsü
yüksek tansiyon

Retrograd boşalma nedenleri şunlardır:

şeker hastalığı
yüksek tansiyon, genişlemiş prostat veya ruh halini tedavi etmek için kullanılan ilaçlar
omurilik yaralanması, diyabet veya multipl sklerozdan kaynaklanan sinir hasarı
prostat veya üretra ameliyatı

Böbrek hastalığınız veya retrograd boşalmanız olduğundan şüpheleniyorsanız veya idrarınız köpüklü görünmeye devam ediyorsa doktorunuza başvurun.

Köpüklü idrarın nedeni nasıl teşhis edilir?

Doktorunuz muhtemelen idrarınızdaki protein seviyelerini test etmek için bir idrar örneği alacaktır. 24 saatlik bir süre zarfında yapılan bir idrar testi, albümin seviyelerini, kaslar parçalandığında üretilen bir madde olan kreatinin düzeyleriyle karşılaştırır.

Buna idrar albümini-kreatinin oranı (UACR) denir. Böbreklerinizin kanınızı filtreleme düzeyini gösterir. İdrar albümin kreatinin oranı, gram başına 30 miligramdan (mg / g) yüksekse böbrek hastalığınız olabilir. Doktorunuz böbreklerinizin ne kadar iyi çalıştığını kontrol etmek için başka testler yapacaktır.

Köpüklü idrarınızın retrograd boşalmasından kaynaklandığından şüpheleniliyorsa, doktorunuz idrarınızda sperm olup olmadığını kontrol edecektir.

Köpüklü idrar nasıl tedavi edilir?

Köpüklü idrar için tedavi, sebebine bağlıdır. İdrarınız konsantre hale gelirse, daha fazla su ve diğer sıvılar içmek dehidrasyonu giderir ve köpüklenmeyi durduracaktır.

Diyabet ve yüksek tansiyon tedavisi

Köpüklü idrar böbrek hasarından kaynaklandığı zaman, sebebi tedavi etmeniz gerekecektir. Genellikle, diyabet ve yüksek tansiyon böbrek hastalığına neden olur. Bu koşulları iyi yöneterek böbrek hasarının ilerlemesini yavaşlatabilirsiniz.

Advertisement

Doktorunuz dengeli bir beslenme ve diyabetin tedavisine yardımcı olmak için bol miktarda egzersiz yapmanızı tavsiye eder. Sağlıklı bir aralıkta kaldığından emin olmak için kan şekerinizi sık sık test etmeniz gerekir.

Yüksek kan şekeri böbreklerinize zarar verebilir. Ayrıca kan şekerinizi düşüren ilaç almanız gerekebilir.

Yüksek tansiyon için, diyetinizi izlemeniz ve aktif kalmanız gerekecektir. Diyetinizdeki tuzu ve proteini sınırlandırmak hem tansiyonu düşürebilir hem de böbreklerinizin çok çalışmasını engelleyebilir.

Doktorunuz kalsiyum kanal blokerleri, diüretikler veya kan basıncını düşüren diğer ilaçlar önerebilir. Anjiyotensin-dönüştürücü enzim inhibitörleri ve anjiyotensin reseptör blokerleri, kan basıncını düşüren ve böbrekleri ek hasardan koruyan iki ilaçtır.

Retrograd boşalma tedavisi

Retrograd boşalmanın, çocuk sahibi olmak istemediğiniz veya kuru orgazmın sizi rahatsız etmediği sürece tedavi edilmesi gerekmez. Doktorunuz bu durumu ilaçlar ile tedavi edebilir, böylece meni mesanenizin içine giremez.

Özetle

Köpüklü idrar arada bir gerçekleşirse sorun olmayabilir. Devam ederse, böbrek hasarınızın olduğuna dair bir işaret olabilir. Genellikle, bu belirti böbrek hastalığında geç görülür, bu nedenle acil tedavi önemlidir.

Daha az sıklıkla, eğer erkek iseniz retrograd boşalma belirtisi olabilir veya aldığınız bir ilacın bir etkisi olabilir. Durumu tedavi etmek veya neden olan ilacı durdurmak köpürmeyi durdurmalıdır.

Çoğu zaman köpüklü idrar endişelenecek bir şey değildir. Genellikle, köpüklü idrarı sadece daha fazla su içerek rahatlatabilirsiniz.

Ancak doktorunuza görünmeniz gereken durumlar:

köpüklü idrar birkaç gün içinde kaybolmazsa
ayrıca şişlik, bulantı, kusma, iştahsızlık ve halsizlik gibi semptomlarınız da varsa
idrarınız da bulanık ya da kanlıysa
Erkek iseniz, orgazm sıvınız çok az ya da hiç sıvı üretmiyorsa ya da partnerinizi bir yıldan daha uzun bir süredir hamile kalamamışsa.

Advertisement


Leave A Reply