Körfez Akıntısı (Gulf Stream) Nedir? Akıntının Çevreye Olan Etkileri ve Özellikleri

0
Advertisement

Körfez akıntısı (Gulf Stream) nedir? Körfez akıntısı nerelerde gerçekleşir? Körfez akıntısının etkisi ve nedenleri nelerdir? körfez akıntısının özellikleri nelerdir?

Körfez Akıntısı; Amerika Birleşik Devletleri kıyılarının 16 ila 800 km (10 ila 500 mil) doğusunda, batı Kuzey Atlantik Okyanusunda kuzeye akan güçlü bir okyanus akıntısına verilen isimdir. Adı 16. yüzyılda ortaya çıktı ve akıntının Meksika Körfezi’nde üretildiği inancını yansıtıyordu. Artık bunun doğru olmadığı bilinmesine rağmen, isim uluslararası kullanımda kalmaktadır.

Körfez Akıntısı (Gulf Stream), yaygın olarak düşünüldüğü gibi bir “sıcak su nehri” değil, bunun yerine solundaki soğuk, yoğun suyu sağındaki Sargasso Denizinin ılık sularından ayıran dar, yüksek hızlı bir akıştır. Bu ad genellikle Florida Boğazı’ndan Norveç Denizi’ne akan akıntılara uygulanır, ancak daha doğru bir şekilde Florida Boğazı’ndan Grand Banks açıklarında yaklaşık 40° N enleminde ve 50°’de uzanan bir alana kadar uzanan akıntıyı belirtmelidir. W boylamı. Bu bölgenin doğusunda akıntı daha az belirgin hale gelir ve Kuzey Atlantik Akıntısı olarak yeniden adlandırılır.

Körfez Akıntısı’nın ve ilgili Kuzey Atlantik akıntılarının genel konumu hakkında bilgi, insan için büyük önem taşıyordu. Denizciler, Kuzey Amerika’dan Avrupa’ya giderken akıntıyla birlikte buharlaşarak Körfez Akıntısını kullanırlar, böylece zamandan ve yakıttan tasarruf edilirler. Dönüş yolculuğunda denizciler akıntıdan kaçınırlar.

Benjamin Franklin'in 1769'da Londra'da basılan Gulf Stream haritası (

Benjamin Franklin’in 1769’da Londra’da basılan Gulf Stream haritası (Kaynak: wikipedia.org)

İklim Üzerindeki Etkileri:

Körfez Akıntısı’nın Avrupa’nın iklimini doğrudan değiştirdiği genel kabul görmüş bir görüştür. Ancak bilim adamları, önemli olanın akarsuyun kendisi değil, içine aldığı ılık suyun konumu olduğunu belirlediler. Böylece, nehir bu sıcak, merkezi su kütlesinin kuzey sınırlarını belirlerken, Avrupa’nın iklimi üzerinde en büyük etkiye sahip olan bu Kuzey Atlantik merkezi su kütlesinin kendisidir. Aslında, nehir tarafından taşınan su hacminde bir artış olduğunda, Avrupa’da ısınma yerine soğutma etkisi kaydedilmiştir.

Özellikleri ve Su Akışı

Körfez Akıntısı’nın öne çıkan özellikleri, aşırı darlığı (yaklaşık 60 mil veya 100 km), yüksek hızı ve derin bir karşı akıntının varlığıdır. Karşı akım hakkında, saniyede 7 inç veya 18 cm (0,4 mph) maksimum hıza sahip olması dışında çok az şey bilinmektedir. Körfez Akıntısı Florida Boğazı’ndan ilk çıktığında, su derinliği yaklaşık 2.600 fit (800 metre) ile sınırlı dar bir bantta tutularak kıta yamacının üzerinden akar. Mevcut hız saniyede 4 mil veya 180 cm kadardır ve mevcut taşıma saniyede 7 milyar galon (26 milyon metreküp) sudur.

Advertisement

Hatteras Burnu civarında, Körfez Akıntısı kıtasal yükselişin üzerinden akmaya başlar ve daha da derinleşerek 13.000 ila 16.000 fit (4.000 ila 5.000 metre)’ye kadar uzanır. Su taşımacılığı saniyede yaklaşık 22 milyar galondur (82 milyon metreküp). Akıntı genişler, artık okyanus tabanı tarafından ciddi şekilde kısıtlanmaz. Aynı genel yönde yanal olarak hareket eden bir dizi dolambaçlı iplikten oluştuğu şeklinde tanımlanabilir. Filamentlerin konumu, standart dikey sıcaklık ve tuz içeriği ölçümleriyle veya ani renk değişikliği, hız veya beyaz kapak sayısı gibi yüzey özellikleriyle belirlenebilir.

Çevredeki Sularla Kontrast

Akıntının sağındaki ve güneyindeki ılık, tuzlu sular, solundaki daha taze, daha soğuk sularla keskin bir tezat oluşturuyor. Sargasso Denizi’ndeki yüzey sıcaklıkları yaklaşık 68° ila 75° F (20° ila 24° C) arasında kalırken, diğer taraftaki yüzey sıcaklıkları 54° ila 68° F (12° ve 24° C) arasında dalgalanır. Körfez Akıntısı ile kuzey suları arasındaki sınır hem yüzeyde hem de derinlikte iyi tanımlanmıştır ve “soğuk duvar” olarak adlandırılır. Akıntının sağındaki su seviyesi, yalnızca farklı su kütleleri nedeniyle değil, aynı zamanda hareket ve düşük ve yüksek atmosferik basınç bölgeleri.

Körfez Akıntısı Çalışmaları

Körfez Akıntısını incelemek için gemiler, sürüklenen şişeler ve hatta denizaltılar kullanılıyor. Akıntıyla birlikte istenilen herhangi bir derinlikte sürüklenmek üzere programlanan şamandıralar, elektronik darbelerini hız, yön ve ilgili su özelliklerinin analiz edildiği gemi bilgisayarlarına geri gönderir. Akım ölçerler, akışın uzun menzilli varyasyonları hakkında veri toplayarak aylarca istenen derinlikte kalabilir.

Binlerce metre derinlikte çekilen fotoğraflar, akıntının deniz tabanına ulaşıp ulaşmadığını ve oradaki çökeltileri ne kadar rahatsız ettiğini gösteriyor. Uçaklar ayrıca akıntıyı araştırmak için de kullanılır; aletleri, kısa bir zaman aralığında uzun bir mesafedeki akışın sıcaklık sınırlarını belirleyebilir. Körfez Akıntısı’nın araştırılması, geniş kapsamı nedeniyle hala oldukça yavaş ilerliyor, ancak bu yüzyılda geliştirilen teknikler, Körfez Akıntısı’nın bir parçası olduğu tüm dolaşım sisteminin daha iyi anlaşılmasıyla sonuçlandı.


Leave A Reply