Korona Virüsün Mikroskop Görüntüleri, Katil Virüs Böyle Görünüyor

0
Advertisement

Korona virüsün nasıl göründüğünü merak ettiniz mi? Elektron mikroskobu tarafından alınan korona virüs görüntüleri, işte böyle görünüyor.

Korona Virüsün Mikroskop Görüntüleri

Şimdiye kadar 1.000’den fazla ölüme neden olan COVID-19 virüsü (gayri resmi olarak 2019-nCoV olarak da bilinir) 2019 Aralık ayında keşfinden bu yana medyada geniş ilgi gördü. Bir çok kişi bu garip virüsten korunmaya çalışırken aynı zamanda binlerce insanı öldüren virüs, merak da uyandırdı. Nasıl bir şey bu kadar insanın katili olabiliyor? Nasıl göründüğünü hiç merak ettiniz mi?

Ancak dünyanın dört bir yanındaki mikrobiyologlar bir aşı denemek ve geliştirmek için bu virüsü kullanıyor olsalar da, bilim insanı olmayan pek çoğumuz bu yeni koronavirüsün nasıl göründüğünü görmedik.

Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü (NIAID) Rocky Mountains Laboratories (RML), koronavirüsün mikroskop görüntülerini piyasaya sürdü. Virüs şaşırtıcı bir şekilde estetik açıdan hoş görünüyor.

Koronavirüs mikroskop görüntüsü

Yukarıda gördüğünüz, ABD’deki bir hastadan alınan COVID-19 virüsünün renklendirilmiş bir elektron mikroskobu görüntüsüdür. Viral partiküller, mavi ve pembe renkli bir hücrenin yüzeyinden çıkan sarı renktedir.

Advertisement

Koronavirüs mikroskop görüntüsü

Yukarıdaki görüntü bir transmisyon elektron mikroskobu ile yakalanmıştır. Bu birincisi kadar net değil, ancak virüsün yüzeyindeki sivri uçları görebilirsiniz (bu, koronavirüse adını verir, korona ‘taç’ anlamına gelir).

Bunlar biraz tanıdık geliyorsa, bunun nedeni SARS ve MERS gibi çoğu koronavirüsün benzer görünmesi ve yumru kaplı küresel görünümü paylaşmasıdır.

Koronavirüs ailesindeki virüslerin genomlarında sadece küçük farklılıklar vardır, virüslerin üçü arasında sadece beş nükleotit farkı vardır. Bununla birlikte, virüsler insanları enfekte etmek söz konusu olduğunda oldukça farklı etkilere sahip olabilir.

Koronavirüs mikroskop görüntüsü

Burada gördüğünüz görüntüler işbirlikçi ekip çalışmasının sonucuydu. RML araştırmacısı Emmie de Wit virüsü sağladı,  Elizabeth Fischer görüntüleri üretti, görsel tıp sanatları ofisi görüntüleri renklendirdi.

Advertisement


Leave A Reply