Kortizon (İğnesi) Enjeksiyonu Nedir? Ne İşe Yarar? Nerelerde Kullanılır?

0
Advertisement

Kortizon iğnesi nedir? Kortizon enjeksiyonu neden yapılır, nerelerde kullanılır, ne işe yarar, avantaj ve dezavantajları nelerdir?

Kortizon (İğnesi) Enjeksiyonu

Kortikosteroidler nelerdir?

Kortikosteroidler, bir steroid olan kortizona bağlı bir ilaç sınıfıdır. Bu sınıfın ilaçları iltihabı kuvvetli bir şekilde azaltır. Çeşitli hastalıklardan kaynaklanan iltihabı azaltmak için kullanılırlar. Kortizon, kortikosteroidin bir türüdür.
Kortikosteroidler ağızdan alınabilir, inhale (nefes yoluyla) edilebilir, cilde uygulanabilir, damardan damar içine verilebilir veya vücudun dokularına enjekte edilebilir. Kortikosteroidlerin örnekleri, triamsinolon (Kenalog), betametazon (Celestone), metilprednizolon (Depo-Medrol) ve diğerleri (örn., Farmasötik Farmasötik Bileşikler), prednison ve prednizolon (ağızdan verilir), metilprednizolon sodyum süksinat enjeksiyonu (Solu-Medrol) vücut dokularına enjeksiyon ile verilir). Bu makale yumuşak dokulara ve eklemlere kortizon enjeksiyonlarının rolü hakkında bilgi veriyor.

Kortizon enjeksiyonlarını hangi doktorlar uyguluyor?

Birçok farklı sağlık uzmanı kortizon enjeksiyonlarını uygularlar. Kortizonu idare eden uzmanlık, tedavi edilen duruma bağlıdır. Örneğin, bir birinci basamak sağlık görevlisi veya hemşire uygulayıcısı alerjik bir reaksiyonu tedavi etmek için gluteus kasına sistemik bir kortizon enjeksiyonu uygulayabilir. Ortopedik cerrahlar çoğunlukla diz osteoartritinin tedavisinde kortizon enjeksiyonu gibi bir eklem içine kortizon enjeksiyonu yaparlar. Dermatologlar bazı cilt koşullarını kortizonun özel müstahzarları ile inceler (enjeksiyondan sonra derinin görünümünü değiştirme riskini en aza indirgemek için). Romatologlar romatoid artrit veya diğer artrit formlarının neden olduğu eklem iltihaplarını tedavi etmek için eklemlere kortizon enjeksiyonları uygularlar.

Kortizon enjeksiyonu sadece bir ağrı kesici mi? Geçici Bir Çözüm Mü?

Kortikosteroidler ağrı kesici değildir. Enflamasyonu azaltırlar. Kortikosteroidlerin ağrıyı hafifletmesi, ağrıya neden olan enflamasyonu azalttığı için olur.

Kortikosteroid verilen iltihap tekrarlanabilirken, kortikosteroid enjeksiyonları düzgün bir şekilde kullanıldığında aylarca yıllarca rahatlama sağlayabilir. Bu enjeksiyonlar bursan iltihaplanması ve tendinit gibi küçük bir bölgeye yerleşen doku iltihabı olduğunda hastalıkları tedavi edebilir (kalıcı olarak çözer). Aynı zamanda bazı deri iltihaplarını tedavi edebilirler.

Advertisement

Kortizon enjeksiyonları hangi durumlarda kullanılır?

Kortizon enjeksiyonları vücudun küçük bölgelerinin iltihaplanmasını tedavi etmek için kullanılabilir (lokal enjeksiyonlar) veya vücutta yaygın olan iltihabı tedavi etmek için kullanılabilir (sistemik enjeksiyonlar). Yerel kortizon enjeksiyonlarının kullanıldığı koşullara örnek olarak, bir bursan iltihabı (kalça, diz, dirsek veya omuz bursiti), tendon (tenis dirseği gibi tendinit) ve bir eklem (artrit) dahildir. Diz osteoartriti, kalça bursitleri, plantar fasiit, rotator cuff tendinitis, donmuş omuz ve diğer birçok koşul gibi ağrılı ayak koşulları, kortizon enjeksiyonlarıyla tedavi edilebilir. Alopesi (belirli bir saç dökülmesi türü) gibi belirli cilt bozuklukları kortizon enjeksiyonlarıyla tedavi edilebilir.

Omuzda verilen kortikosteroid enjeksiyonları omuzdaki bursit veya tendinit gibi lokalize yumuşak doku inflamasyonunu tedavi edebilir. Omuzun kortizon enjeksiyonu, rotator cuff sendromu ve impingement sendromu (omuz sıkışma sendromu) tedavisinde fizik tedavi ile birlikte kullanılabilir.

Kortizon enjeksiyonu ve lidokain gibi anestetikler, bazen tanı doğrulamak için de kullanılır. Örneğin, kalçada kortizon enjeksiyonu yapıldıktan sonra kalça ve kasık ağrıları düzelirse, ağrı düşük bel ağrısı artritinden ziyade kalça artritinden kaynaklanır.

Omurgaya (lomber epidural) epidural enjeksiyonlar, bir uzman tarafından röntgen kılavuzluğu (floroskopi) ile bel çevresi omurilik kanalının belirli bir yerine sokulan kortizon enjeksiyonlarıdır. Bu enjeksiyonlar bel ağrısı ve siyatik rahatsızlığı hafifletmeye yardımcı olabilir. Üst sırt ve boyun ağrısını gidermek için omurilik kanalının diğer bölgelerinde epidural enjeksiyon da yapılabilir.

Sistemik kortikosteroid enjeksiyonları, alerjik reaksiyonlar, astım ve romatoid artrit gibi birçok eklemi veya deriyi etkileyen daha yaygın koşullar için kullanılır. Bu enjeksiyonlar genellikle kas içinden, kalçadaki gluteus kasları ya da omuzdaki deltoid kası gibi geniş bir kas grubuna verilir. Daha sonra kortikosteroid kanda emilir ve iltihabı tedavi etmek için kan dolaşımıyla dolaşır. Sistemik kortikosteroidler, daha şiddetli yaygın inflamasyonu tedavi etmek için intravenöz olarak da uygulanabilir.

Kortizon enjeksiyonlarının avantajları nelerdir?

Bir eklem şiştiğinde, eklem sıvısı, kortizon enjekte edilmeden önce çıkarılabilir. Sıvı çıkarılırsa, eklemin şişmesine neden olan neyin saptanması için laboratuvar testleri ile analiz edilebilir. Güçlü ve doğru bir teşhis yöntemi olduğu için bu büyük bir avantajdır.

Advertisement

Bir kortikosteroit enjeksiyonunun belirgin bir yararı, belirli bir vücut bölgesindeki lokalize inflamasyonun hafifletilmesinin, aspirin gibi ağızdan verilen geleneksel anti-inflamatuar ilaçlardan daha hızlı ve güçlü olmasıdır. Tek bir enjeksiyon aynı zamanda birçok oral anti-enflamatuar ilaçlara, özellikle de midenin tahrişine eşlik eden bazı yan etkileri önleyebilir. Kortizon enjeksiyonları doktor muayenehanesinde kolayca uygulanabilir. Diğer avantajlar, ilaç tedavisinin hızlı başlangıcını, güvenilirliğini, yüksek başarı oranını ve en düşük yan etkileri içerir.

Kortizon enjeksiyonlarının dezavantajları ve yan etkileri nelerdir?

Kortizon enjeksiyonlarının dezavantajları potansiyel kısa ve uzun vadeli yan etkileridir. Bu yan etkilerin her biri mümkün olsa da genellikle ortaya çıkmadığı vurgulanmalıdır.

Kısa süreli kortizon enjeksiyon komplikasyonları nadirdir, ancak aşağıdakileri içerir:

enjeksiyon bölgesinde cildin büzülmesi (atrofi) ve rengin açılması (depigmentasyon), vücuda bakteri enfeksiyonu girişi, ciltte veya kasdaki kırık kan damarlarındaki lokal kanama,
enjeksiyon yerinde ağrı,
Kortikosteroid ilaçlara tepkiler nedeniyle enjekte edilen bölgedeki iltihapların şiddetlenmesi.
Enjeksiyondan sonra artmış ağrı tipik olarak enjeksiyondan kaynaklanmaktadır çünkü kortizona karşı gerçek alerjiler çok nadirdir. Tendonlar, tendonların içinde veya yakınında uygulanan kortikosteroid enjeksiyonları ile zayıflatılabilir. Sonuç olarak tendon yırtılmaları oluşur. Terleme, baş dönmesi ve uykusuzluk nadir görülen yan etkilerdir. Sinir hasarı çok nadir bir yan etkidir.

Diyabet hastalarında kortizon enjeksiyonu kan şekeri seviyesini yükseltebilir. Altta yatan enfeksiyonu olan hastalarda, kortizon enjeksiyonu, vücudun enfeksiyonla mücadele kabiliyetini biraz bastırabilir ve muhtemelen enfeksiyonu kötüleştirebilir veya inflamasyon semptomlarını ve işaretlerini bastırarak enfeksiyonu maskeleyebilir. Genellikle, kortizon enjeksiyonları, diyabetli insanlarda dikkatli kullanılmaktadır ve aktif enfeksiyonlu insanlardan kaçınılmaktadır. Kortizon enjeksiyonları, kanama bozukluğu olan insanlarda da dikkatli kullanılmaktadır.

Kortikosteroid enjeksiyonlarının uzun vadeli komplikasyonları, enjeksiyon doz ve sıklığına bağlıdır. Yüksek dozlar ve kortikosteroide toplam sistemik maruziyeti arttıran sık uygulanması ile potansiyel yan etkiler arasında

cildin incelmesi,
kolay morarma, kilo alma,
yüzün şişmesi,
akne (steroid sivilce),
tansiyon yükselmesi,
katarakt oluşumu,
kemiklerin incelmesi (osteoporoz),
büyük eklemlerin kemiklerine nadir ancak ciddi bir hasar (avasküler nekroz veya osteonekroz).

Kortizon eklemi enjeksiyonlarında oluşabilecek özel yan etkiler var mı?

Bir eklem içine kortizon enjeksiyonları yukarıda açıklananlara ek olarak yan etkilere sahip olabilir. Eklem enjeksiyonlarının benzersiz yan etkileri, özellikle tekrarlanan enjeksiyonlarla eklem dokularına zarar verir. Bu yaralanmalar arasında eklem kıkırdağının incelmesi, eklem bağlarının zayıflaması, kristalleşen bir kortikosteroid reaksiyonu ve eklem içine enfeksiyon girmesi nedeniyle artmış iltihaplanma (artrit) sayılabilir.

Eklem iltihabı (artrit) için kortizon enjeksiyonlarının kullanımında özel avantajlar var mı?

Eklemdeki kortizon enjeksiyonları, eklem ağrısını hızla azaltırken iltihap ile immobilize olan bir vücut parçasına, örneğin artritik diz ya da dirseğe fonksiyon kazandırmakta faydalı olabilir. Yukarıda tarif edildiği gibi potansiyel ve nadiren bildirilen yan etkilere rağmen, düşük, aralıklı kortikosteroid dozlarının önemli yan etkileri olma riski çok az olduğu düşünülmektedir.

Eklem içerisine kortizon enjeksiyonu da, kortikosteroidler eklemden dolaşıma emildiğinde hastalıklı eklemdeki iltihaplanmayı azaltır.

Yumuşak dokuların kortizon enjeksiyonları nasıl yapılır?

Enjeksiyonun uygulandığı tıp uzmanı, bir şırınga içine kortikosteroid çektirir. Bir lokal anestetik (örneğin lidokain) şırınga içine aynı anda çekilebilir. Sonra, enjekte edilecek alan seçilir. Genellikle, enjekte edilecek alan üzerindeki cilt, alkol veya Betadin gibi sıvı bir solüsyon ile sterilize edilir.

Advertisement

Bazen etil klorid gibi bir sprey kullanılarak hızlı soğutularak topikal olarak anestezi uygulanır. Şırınganın iğnesi daha sonra enjekte edilecek olan dokuya sokulur ve solüsyon şırıngadan iltihaplanma bölgesine çıkarılır. Daha sonra iğne çekilir ve enjeksiyon bölgesine steril bir bandaj uygulanır.

Bir kortizon enjeksiyonundan sonra iyileşmek ne kadar sürer?

Kortizon enjeksiyonundan sonra iyileşme uzun sürmüyor. Enjeksiyondan sonra eklemi dinlendirmek iltihaplanmayı azaltmak için önemlidir.

Kortizon enjeksiyonu ne kadar sürede rahatlatır?

Bazen bir kortizon iğnesinin rahatlatması işlemden hemen sonra başlar, ancak bazen rahatlama için bir hafta gerekebilir. Bazı koşullar için uygulanan bir kortizon enjeksiyonu iyileştirici olabilir (belirli bursit tipleri veya hafif tetik parmakları için olduğu gibi), ancak bazı koşullar altında durumun semptomları haftalar ya da aylar sonra tekrar eder. Bu durumda, başka bir kortizon enjeksiyonu yapılabilir, ancak yan etki riskleri daha sık veya düzenli enjeksiyonlarla artar.

Ne sıklıkla kortizon iğnesi yaptırılabilir?

Kortizon iğnesinin yapılma sıklığı enjeksiyonun sebebine bağlı olarak değişir. Bu, sağlık uzmanı tarafından vaka bazında belirlenir. Tek bir kortizon enjeksiyonu iyileştirici ise, daha ileri enjeksiyonlar gereksizdir. Bazen, bir dizi enjeksiyon gerekebilir; Örneğin, tetik parmak için kortizon enjeksiyonları her üç haftada bir etkilenen parmak içinde en fazla üç defa verilebilir. Diz osteoartriti gibi başka durumlarda, ikinci bir kortizon enjeksiyonu, ilk enjeksiyondan yaklaşık üç ay sonra verilebilir, ancak enjeksiyonlar genellikle düzenli olarak devam etmez.

Kaç tane kortizon enjeksiyonu alabilir?

Bir kişinin alabileceği maksimum kortizon enjeksiyonu sayısı yoktur. Enjeksiyon sayısı arttıkça yan etki riski artar ve bu nedenle her enjeksiyonun riskleri ve yararları uygulama öncesi dikkatle değerlendirilir. Kortizon iğnesini aynı yerde rutin olarak uygulamak alışılmadık bir durumdur.

Sağlık Uyarı


Leave A Reply