Kulağakaçan Nasıl Bir Böcektir? Özellikleri Hakkında İlginç Gerçekler

3
Advertisement

Kulağakaçan nedir, nasıl bir böcektir? Kulağakaçan böceğinin özellikleri, yaşam ortamı, yapısı hakkında ilginç gerçekler.

kulağakaçan

Kaynak: pixabay.com

Kulağakaçan; Düzkanadlılardan, karnının gerisinde çatal biçimi iki uzun çıkıntı bulunan bir böcektir. Adına bakarak böceğin kulağa kaçtığı, kıskaçlarıyla sokarak insanı sağır ettiği söylenirse de doğru değildir. Böceğe bu ad, eskiden kuyumcuların küpe takmak için kulak memesini deldikleri alete benzeyen uzantılarından ötürü verilmiştir.

Kulağakaçan, bitkisel maddeleri yiyerek beslenir, meyvalara, sebzelere, özellikle portakal bahçelerine büyük zararlar verir. Daha çok geceleri ortaya çıkar, çok hızlı koşup, hızlı uçar. Vücudu pas rengine çalan kahverengidir.

Kulağakaçan, nemli yerlerde, taş altlarında, ağaç kabuklarının içinde yaşar. Birçok Avrupa memleketlerinde, Amerika’nın da Florida, Kaliforniya gibi nemli, sıcak bölgelerinde çok bulunur. Dişisinin gerisindeki çıkıntıları daha düz, birbirine daha yakındır.

Dünyada 1.700’den fazla kulağakaçan böcek türü bulunmaktadır. Kulağakaçan, gezegende en az 208 milyon yıldır var. Barınak ve yemek sağlayan karanlık, ıslak alanlarda yaşarlar. Kulağakaçan ormanlarda, tarlalarda, bahçelerde, ve evlerde bulunur. Duvarlardaki deliklerden binalara kolayca girerler ve mutfaklar, banyolar, garajlar ve bodrumları işgal ederler. Kulağakaçanlar, tarımsal alanlarda ve meyve bahçelerinde, ticari açıdan önemli bitkiler ve meyveler üzerinde hasarlar meydana getirirler. Kulağakaçan türlerinin çoğu, vahşi doğada çok sayıdadır.

kulağakaçan

Kaynak: pixabay.com

Kulağakaçan İle İlgili Bilgiler

*** Kulağakaçan 1,25 ila 7,5 santim uzunluğunda olabilir.

Advertisement

*** Kulağakaçanın koyu kahverengi, kırmızımsı-kahverengi veya siyah renkli gövdesi vardır.

*** Kulağakaçan, 3 çift bacaklı uzun, dar, düzleştirilmiş vücuda sahiptir. Çoğu türün kısa, önkanatları ve ince arka kanatları vardır, ancak nadiren uçarlar.
*** Kulağakaçanlar kara canlılarıdır.

*** Kulağakaçanın başında bir çift anten bulunur. Bunlar 10 veya daha fazla bölümden oluşur. Kulağakaçanın ayrıca, avın yakalanmasını kolaylaştıran ve yırtıcılara karşı bir silah olarak hizmet eden vücudun arka ucunda bir çift kıskacı vardır. Bu kıskaçlar dişilerde düz, erkeklerde kavislidir.

*** Kulağakaçanlar, kulaklarına sık sık girdikleri ve insan beyninin içinde yumurta bıraktıkları yönündeki yanlış inançlardan dolayı bu ismi almıştır. Kulaklara girmelerine rağmen, kulak kanalında yiyecek ve nem eksikliği nedeniyle oradan uzak durmayı tercih ederler.

*** Kulağakaçanlar insanlar için zararsızdır. Hastalıkları iletmezler ve can yakmazlar.
  • *** Kulağakaçan gece yaratığıdır (geceleri aktiftir).
  • *** Gün boyunca, içi boş ağaçların içinde veya kayaların, yaprakların ve kabuğun altında gizlenirler.
  • *** Kulağakaçan yaprakları, çiçekleri, meyveleri, küfleri ve böcekleri yer. Taze ve ölü bitki atıklarını tüketir.
  • *** Kulağakaçanlar büyük gruplar halinde yaşarlar. Birbirlerini bulmalarına yardımcı olan feromonlar salgılarlar. Kulağakaçanlar, yırtıcıları püskürtmek için kötü kokulu madde üretir ve serbest bırakırlar.
  • *** Kulağakaçanların doğal düşmanları kuşlar, böcekler, memeliler, kurbağalar, kurbağalar ve örümceklerdir.
  • *** Kulağakaçanlar kış uykusuna yatarlarken yerin 6 ila 7 fit derinliğinde yuva yaparlar.
  • *** Kulağakaçanların çiftleşme mevsimi sonbaharda gerçekleşir. Dişi spermleri, yumurtaların döllenmesi için kullanıldığı ilkbahara kadar vücudunda saklar.
  • *** Dişinin yumurtası 7 günden sonra açılır ve 3-50 yumurta bırakır. Larva yumurtadan çıkar ve nihayetinde yetişkin bir böceğin büyüklüğüne ulaşması için 30 gün sürer.
  • *** Diğer böcek türlerinden farklı olarak, dişiler yavrularıyla ilgilenir.
  • *** Kulağakaçanlar, vahşi doğada bir yıla kadar yaşayabilir.


3 yorum

  1. Kulağa kaçan böceği arıcilarin6 dostudur onlar kovan ve sandıklarda ki arı kurtlarını ve yumurtalarını yeyip doğal temizleyicilerdir ilaç kullanılmadan o beladan kurtulabilir ler

Leave A Reply