Kütle Hareketi Nedir? Neden Oluşur? Etkileyen Faktörler ve Kontrolü

0
Advertisement

Heyelan olarak da bilinen kütle hareketi nedir? Kütle hareketini etkileyen faktörler nelerdir? Kütle hareketini nedenleri ve önleme yolları.

heyelan

Kütle Hareketi

Kaya malzemesi ayrışma ile daha küçük, dengesiz parçalara ayrıldıktan sonra, malzeme yerçekimi nedeniyle kütle israfı (kütle hareketi veya heyelan olarak da adlandırılır) denilen yokuş aşağı hareket etme potansiyeline sahiptir. Çeşitli heyelan türlerine bakmadan önce, onları etkileyen faktörler incelenmelidir. Sonuçta, bu iki faktörün dinamiklerine bağlıdır: yerçekimi ve eğimin dikliği. Eğim ne kadar dik olursa, yerçekiminin nesneleri aşağı çekme potansiyeli artar. Eğim ne kadar sığ olursa, yerçekiminin nesneleri aşağı çekmede daha az etkisi olur.

Kütle hareketini etkileyen çeşitli faktörler vardır, ancak sonuçta sürtünme ve yerçekimi arasındaki bir savaştır. Bir kayadaki sürtünme, belirli bir eğim için yer çekiminden daha güçlü ise, kaya malzemesi muhtemelen kalacaktır. Ancak yerçekimi daha güçlü ise, sürtünme başarısız olacaktır. Bir eğimin zemin kaymadan önce olabileceği en dik açı, yaslanma açısı adı verilen yaklaşık 35 derecedir. Çoğu zaman, bir yola veya diğer yerleşimlere yer açmak için bir eğimi oluştururuz. Bu nedenle, eğimin bu kesim alanları boyunca kaymasını önlemeye yardımcı olmak için istinat duvarları inşa edilmelidir.

Yamaç Malzemesinin Birleşimi

Kütle hareketini belirleyen bir diğer faktör, eğimin malzemesidir. Toplu hareket, kil ve şeyl içeren yamaçlarda daha fazladır. Burada büyük ayrıntılara girmeden, tek tek kil parçacıklarının şekli ve bileşimi suyu emebilir ve suyun toprağa karışmasını önleyebilir. Eğimli bir kil tabakası suyun eğimden süzülmesini engelleyebilir. Bunun yerine, su yüzeye yakın durur ve zemini doyurur. Bu, yüzey katmanlarının sürtünmeyi kaybetmesine neden olabilir.

Eğimin Ağırlığı ve Sürtünmesi

Bir kütle hareketinin olup olmayacağını etkileyen üçüncü bir faktör, o eğimin yükü veya ağırlığıdır. Zayıf bir eğime ağırlık eklemek, özellikle dik eğimlerde daha kolay kaymasına neden olabilir. Bu ilave ağırlık, zayıf eğimlerin üzerine inşa edilerek, eğimin dikliğini artırarak veya eğimin aşırı doygunluğuyla ortaya çıkma eğilimindedir. Daha önce belirtildiği gibi, eğim boyunca sürtünme yerçekiminden daha güçlü olduğu sürece, zeminin kayması muhtemel değildir. Ancak bu sürtünme zayıflarsa, kayma daha olası hale gelir. Sürtünmenin bir eğim boyunca azaltılabilmesi için başka yollar da vardır: yangınlar, bitki örtüsünün kaldırılması veya çok fazla su eklenmesi. Yerçekimi kuvveti, gezegendeki her şeyi Dünya’nın merkezine doğru çeker. Yerçekimi olmasaydı, kütle hareketi olmazdı. Ancak diğer birçok faktörün aksine, insanların yerçekimi üzerinde hiçbir etkisi veya kontrolü yoktur.

Advertisement

Bölgesel İklim Koşulları

Bir bölgenin iklimi aynı zamanda heyelan olasılığını da belirleyebilir. İklim sıcaklık ve yağışa bağlıdır. İlkbaharda kar erimesi, su doygunluğu ve akışın en fazla olduğu zaman kütle kaybı fazladır. Ayrıca iklim tipi, kütle hareketi türünün belirlenmesine yardımcı olacaktır. Nemli iklimler, suya doymuş yamaçların kaymasına sebep olma eğilimindedir. Daha kuru iklimlerde düşen kayaların oluşma eğilimi vardır; özellikle erken ilkbaharda.

heyelan

Yamaçlardaki Su İçeriği

Topraktaki su miktarı bir eğimin stabilitesinde önemli bir faktördür. Kumdan bir kale inşa ettiğinizde, duvarları ve kuleleri inşa etmek için suya ihtiyaç vardır. Çünkü suyun yüzey gerilimi vardır ve birbirine çekilir. Bu, durma açısından daha büyük kuleler inşa etmenizi sağlar. Böylece biraz su eğimlerin kaymasını önleyebilir. Ancak çok fazla su, her bir tanecik arasındaki sürtünmeyi azaltan tek tek tortu tanelerini yağlar, böylece kütle kaybı olasılığı artar. Topraklardaki suyun artması aşırı sulama, boru veya yüzme havuzu sızıntıları veya uzun süreli fırtınalı havalardan kaynaklanabilir. Birçok dağlık bölgede, kar erimesi, topraktaki su içeriğini arttırır.

Yerçekimi

Son olarak, yerçekimi kütle hareketinin itici gücüdür. Yerçekimi kuvveti, gezegendeki her şeyi Dünya’nın merkezine doğru çeker. Ancak diğer birçok faktörün aksine, insanların yerçekimi üzerinde hiçbir etkisi veya kontrolü yoktur.

Kütle Hareketini Sınırlama

Drenaj Kontrolleri

Kütle hareketini önlemek imkansızdır çünkü yerçekimi her zaman var olacaktır, ancak daha akıllı yapılanma risk ve tehlikeleri en aza indirmeye yardımcı olabilir. Heyelan azaltmadaki bir bileşen suyun temel drenaj kontrolüdür. Su, tek tek toprak tanelerini yağladığı için suyun eğimlerin sürtünmelerini kaybetmesine neden olabileceğini hatırlayın. Ve eğer bir eğimi oluşturunca destek için bir istinat duvarı koyarsanız, suyun süzülmesini engelliyor olabilirsiniz. Bu nedenle, istinat duvarlarının tabanında, yeraltı suyunun yamaçların içine boşalmasına izin veren drenjlar yapılmalıdır.

Eğimin Derecesi ve Desteği

Eğim desteği, potansiyel kütle hareketini azaltma türlerinden biridir. Yukarıda belirtildiği gibi, dik bir eğimi desteklemek için bir istinat duvarı yapılabilir. Ardından, duvarı eğime tutmak için istinat duvarı eğim içindeki anakayaya sabitlenmelidir. Başka bir eğim desteği türü bitki örtüsü dikmektir. Bitki örtüsünün kökleri toprağı yerinde tutmaya meyillidir, bu nedenle çeşitli bitki ve ağaç dikimleri, bir eğimi stabilize etmenin basit ve ucuz bir yolu olabilir.

Advertisement


Leave A Reply