Laktik Asit Nedir?

0
Advertisement

Laktik asit ne demek nedir? Laktik asit formülü ve özellikleri ile ilgili yazımız.

Laktik Asit

LAKTİK ASİT, laktik asit bakterilerinin süte etkileriyle oluşan ve süt asidi diye anılan bir organik oksikarboksilli asite verilen isimdir. Şurup kıvamında, tatlı ve kokusuz olup, glikoz, fruktoz ve galaktoz adı verilen monosakkaritlerin mayalanmasından oluşur. Kimyasal bileşimi CH3-CHOH-COO-H formülüyle gösterilir.

Ekşimiş sütten başka, yoğurtta, mayalanmış hamurda, bozada, turşuda ve çeşitli bitkilerde bulunur. Kasların çalışması sırasında glikojenden glikoz ve sonra laktik asit oluşur. Gerekli enerji bu yolla sağlanır. Bir süre çalıştıktan sonra kaslarda laktik asit biriktiği için, yorgunluk hissi duyulur. Mide özsuyunda da, monosakkaritlerin mayalanması sonucu oluşan bir miktar laktik asit, sinirimi kolaylaştırıcı bir rol oynar. Şurup kıvamındaki laktik asit, su ve alkolle tam olarak karışık, eterde ise az erir. Isıtıldığında laktike dönüşür.

Sülfirik asitçe aseteldehit ve karbonmonoksite ayrıştırılır. Yükselt-gen maddelere karşı aside dönüşür. Yapı bakımından karboksilli asit ve alkol özellikleri gösterip, dericilikte, dokumacılıkta kullanıldığı gibi mide ve bağırsak hastalıklarında ilaç olarak da kullanılır. Su ve alkolle her oranda karışır. Şurup ya da damla olarak hazırlanabilmektedir.

Advertisement

Leave A Reply