Lefkoşa Nerededir? Lefkoşa Tarihi

0
Advertisement

Lefkoşa hangi ülkededir? Lefkoşa şehrinin özellikleri, nerededir, tarihçesi, Kuzey Kıbrıs Lefkoşa hakkında bilgi.

lefkoseLefkoşa; Kıbrıs Adası’nda kent, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin başkentidir. Adanın kuzeydoğusunda, Trodos Dağları ile Beşparmak Dağları arasındaki Mesarya Ovası’nın ortasında, Kanlıdere (Pedias) Irmağı’nın çizdiği kıvrımın içindedir. Lefkoşe, bu derenin yığdığı alüvyonlar nedeniyle verimli topraklar üzerinde yer almasına karşın, adının en sıcak ve kurak kesimidir. Az yağış aldığı için bitki örtüsü açısından yoksuldur. Kentte narenciye ve okaliptüs ağaçları yaygındır. Besin (un, makarna, peynir, bira), dokuma, kimya, seramik, sabun, elektrikli araçlar, vb hafif endüstri etkinlikleri vardır. Seracılık ve endüstri bitkileri üretimi yaygındır. Bunlar arasında narenciye ürünleri, kayısı, zerdali, kimyon, anason sayılabilir. Kentin ticaret yaşamı oldukça canlıdır.

Tarih. Kentin İÖ 600’lerde Fenikeliler tarafından Ledra (Ledrae) adıyla kurulduğu sanılır. Ptolemaioslar döneminde yeniden düzenlendi (İÖ 3. yüzyıl). 7. yüzyılda kıyı kentlerinin Araplar tarafından yakılıp yıkılmasından sonra önem kazandı. Bizans döneminin sön yıllarında Ada’nın merkezi Konstantia’dan Lefkoşe’ye taşındı. 10. yüzyılda Latin egemenliğine girdi. Fransızlar tarafından Kıbrıs’ta kurulan krallığın merkezi oldu (1192). Bu dönemde Nicosia adıyla bayındır duruma getirildi. 1426’da Memlûk saldırısına uğradı, 1489’da Venediklilerin egemenliğine girdi ve surlarla çevrildi. 1571’de Kıbrıs’ın Osmanlı İmparatorluğu’na katılmasıyla kentte bu kez camiler ve doğu üslubunda yapılar yükseldi. bu dönemde Kıbrıs Beylerbeyi’ nin merkezi olan kent, 1878’de İngilizlere bırakıldı. 82 yıllık İngiliz yönetiminden sonra 1960’da bağımsızlığını kazanan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin merkezi oldu. Toplumlararası çatışmalar nedeniyle, 1964’te bölünen kent, 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’nın ardından yeşil hatla kesin olarak ikiye ayrıldı. Kentin kuzeyi KKTC’nin, güneyi Güney Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yönetimine girdi.

Tarihsel Eserler. Kentteki tarihsel yapıların başlıcaları: Haydar Paşa Camisi (St. Catherine Katedrali); Bedesten (St. Nicholas Katedrali); Sarayönü Camisi, Bayraktar Camisi, Lefkoşa (Venedik) Surları, Cikko Manastırı, St. Georges Katedrali, Büyük Han, Turunçlu Camisi, Sultan Mahmut Kütüphanesi, Bal Kapısı; Mağusa Kapısı, Girne Kapısı, Aziz Efendi Tekkesi, öteki Bizans kiliseleriyle Osmanlı çeşme ve türbeleridir.


Leave A Reply