Madagaskar Nerededir? Özellikleri, Konumu, İklimi, Ekonomisi Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Ülkeler Rehberi Madagaskar – Madagaskar ile ilgili bilgi, başkenti, ekonomisi, bayrağı, komşuları, coğrafi konumu hakkında bilgi

Madagaskar bayrağı

Kaynak: pixabay.com

MADAGASKAR

  • Yüzölçümü: 587.041 km2.
  • Başkenti: Antananarivo.
  • Dil: Malagasi, Fransızca.
  • Din: Animist (% 50), Katolik (%25) Protestan (% 20), Müslüman (% 5). Madagaskar’daki çeşitli etnik grupların dinleri de farklıdır. Ancak 19. yüzyıl başlarında ülkeye gelen misyonerlerin etkisiyle, günümüzde ülke halkının yaklaşık % 50’si Hristiyanlığı benimsemiştir. Hristiyanlar ya Katoliktir ya da yerel Protestan Kilisesi’ne bağlıdır. Merinalar arasında Hristiyanlık daha yaygındır. Buna karşılık Afrika kökenlilerin çoğu animizm ve atalara tapmayı içeren geleneksel inançlara bağlıdır (% 50). 270 bin kadar Müslüman vardır.
  • Para birimi: 1 Madagaskar frankı = 100 centimes
  • Dil. Ülkede çeşitli dillerin konuşulmasına karşın, adanın ortak dili Mahagasidir. Fransızcanın resmi dil olarak kullanılması sürdürülmektedir.
  • Başlıca kentleri: Toamasina, Antsirabe, Mahajanga, Fianarantsoa, Antsiranana, Toliara.

Güneydoğu Afrika’da ada devletidir. Madagaskar Adası ile çevresindeki birkaç küçük adadan oluşan ülke; Hint Okyanusu’nda, Mozambik’in yaklaşık 400 km batısında yer alır.

Madagaskar

Kaynak: pixabay.com

Yüzey Şekilleri;

Madagaskar’da üç doğal bölge gözlenir: Batıda geniş ovalar, orta kesimde dağlık yaylalar, doğuda dar kıyı şeridi. Ülkenin en yüksek noktası olan Maromokotro (2.876 m), verimli vadilerin ve Antsiranana’da (önceki adıyla Diego-Suarez) büyük doğal bir limanın bulunduğu kuzey bölgesini, adanın öteki kesimlerinden ayırır. Kıyılarında mercan kayalıklarının ve volkanik adacıkların bulunduğu batıdaki ovalar, alüvyon açısından zengindir. Doğu kıyılarında derin lagünler vardır. Doğuda hızlı akan kısa ırmaklar; batıdaysa daha uzun ırmaklar bulunur.

İklimi;

İklim, rüzgârlar ve adanın göze çarpan yüksekliğinin karşılıklı etkileşimiyle belirlenir. Güneydoğudan sürekli esen alizeler, tropikal doğu kıyılarında sağanak yağmurlara (kasırgayla birlikte) neden olur (Tamatave’ de yıllık yağış tutarı ortalama 3.000 mm’dir). Ancak, ülkenin orta kesimlerinde, dağlar engel oluşturduğundan, batıdaki ovalarda iklim sıcak ve kurudur. Bu kesimde yazları esen muson rüzgârları, yağmur getirir (Mahajanga’ da yıllık ortalama yağış tutarı 1.650 mm). Güney bölgesi kıraç, yan çöldür.

Bitki Örtüsü ve Hayvanlar;

Doğu kıyılarında, çam ve palmiye ağaçlarıyla, lagünlerde sazlar ve “villa” olarak adlandırılan geniş yapraklı kulkas gibi bitkiler yetişir. Yaylalarda ormanlar, otlaklara dönüşmüştür: Batıdaki ovalar savanlarla kaplıdır. Çeşitli kertenkeleler (özellikle ufak kertenkeleler) deniz ve karakaplumbağaları, flamingo, balıkçıl, baykuş adanın başlıca hayvanlarıdır.

Madagaskar

Kaynak: pixabay.com

Ekonomisi;

Tarım: Ülke topraklarının önemli bir bölümü ekime elverişli değildir. Başlıca tarımsal ürün pirinçtir. Onu manyok, şekerkamışı, patates, muz izler. Öteki önemli ürünler; kahve, mango, vanilya, karanfil bahan, tütün, meyve-sebze, portakal, avokado ve az miktarda pamuktur.

Advertisement

Hayvancılık: Ülkede sığır, domuz, koyun ve keçi üretilir. Sığır eti üretimi 120 bin, domuz eti üretimi 24 bin, koyun eti üretimi 6 bin tondur. Yıllık balık üretimi 560 milyon kg olup bunun büyük bir bölümü iç sularda yapılır.

Endüstri: Madagaskar endüstrisi ağırlık tüketim mallan üretimine yöneliktir. Besin ve dokuma önde gelen dallardır. Aynca cam, eşya, çimento, motorlu taşıtlar montajı, kâğıt ve petrol rafinajı yapan işletmeler vardır. Doğal Kaynaklar. Başlıca yeraltı zenginlikleri krom ve grafitten oluşur. 1986’da krom üretimi 83 bin, grafit ise 161.788 tondu. Bunların yanı sıra az miktarda mika ile 11 bin ton tuz elde edilir. Kereste üretimi ise 6.262 milyon m3 olup, bunun % 90’ı yakacak odundan oluşur.


Leave A Reply