Mesane Nedir? Mesane Nerede Bulunur? Mesane Hastalıkları Nelerdir?

0
Advertisement

Mesane nedir? Mesane nerede bulunur? Mesane ne işe yarar, görevleri, özellikleri, hastalıkları, mesane urları ve taşları hakkında bilgi.

İdrar torbasının içini gösteren bir çizim.

İdrar torbasının (Mesane) içini gösteren bir çizim.

Mesane; böbrekler tarafından hazırlanan idrarın vücuttan dışarı atılmadan önce biriktiği kesedir. Mesane (sidik torbası, idrar kesesi de denir) küçük pelvis boşluğu içinde bulunur. Mesanenin dört yüzü vardır. Bunlar arka-taban yüzü, üst yüz ve iki tane de ön-alt-yan yüzlerdir. Arka-taban yüzü kabaca üçgen biçimindedir ve aşağı-arkaya bakar. Bu yüz kadınlarda dölyolunun ön duvarıyla, erkeklerde rektumla komşudur.

Üreterler, mesaneye arka-taban yüzünden girerler. Arka-taban yüzünün alt ucunda mesanenin boyun bölgesi bulunur. Mesanede birikmiş olan idrarı vücut dışına taşıyan bir kanal işlevi görür. Mesanenin üst yüzü üçgen biçimindedir ve gerek erkekte, gerekse kadında tümüyle karın zarıyla örtülüdür. Üst yüzün arka bölümü, yalnız kadında dölyatağının ön yüzüyle komşudur. Mesanenin ön-alt-yan yüzleri hemen öde bulunan pubisten “pubis arkası yağ dokusu” ile ayrılmıştır. Mesanede 400 ml kadar idrar birikebilir. Mesane içindeki idrar miktarı 280 ml’ ye vardığında idrara çıkma duygusu uyanır.

Mesane Taşları

Mesanede taş oluşumuna çok rastlanır. Çoğunluğu böbrekten mesaneye düşmüş olan böbrek taşlarıdır. Böbrek taşı önce üretere, oradan da mesaneye ulaşır. Mesaneye ulaşmış olan böbrek taşı, daha geniş olan üretme yoluyla vücuttan atılır. Mesane enfeksiyonu, mesane taşlarının oluşumunu kolaylaştıran bir etkendir. A vitamini eksikliği de mesanede taş oluşmasına yol açabilir. Ağrı, mesane taşlarının en özgün belirtisidir. Kural olarak idrar yapmanın sonunda şiddetlenir.

Eğer mesanedeki taş dikenliyse, hasta yürürken taşın hareket etmesiyle ağrı duyar. Mesane taşları üretra yoluyla vücut dışına atılamazsa özel aletlerle üretradan görülüp mesane taşı içinde kırılıp çıkarılabilir. Bazı durumlarda taşın cerrahi yolla çıkartılması gerekebilir.

Mesane Urları

Vücutta gelişen urların % 3’ünü oluşturur. Mesane tümörleri 40 yaşından sonra ve özellikle de 60 yaşından sonra sık görülürler. Erkeklerde kadınlara oranla dört kat daha sık rastlanır. Bazı endüstri dallarında (örneğin boya, plastik, kauçuk vb) çalışanlarda mesane kanserleri daha sık görülür. Çünkü bu sanayi dallarıda çalışın kimseler mesane için kanser yapıcı (karsinojen) olan bazı maddelerle yakın temas halindedirler. Mesane kanserlerindeki başlıca belirtiler şunlardır: İdrarda kan çıkması, idrar yapmada güçlük ve ağrı, sık idrar yapma. Mesane urlarının tedavisinde urun cinsine, özelliklerine ve hastanın durumuna göre, cerrahi, ışın ya da diatermi tedavisi uygulanır.

Advertisement

Leave A Reply