Metallerin Özellikleri

0
Advertisement

Metaller hangileridir? Metallerin özellikleri, periyodik cetveldeki yerleri, elektron dizilimleri, önemli metaller hakkında bilgi.

METALLER

metaller Metaller günlük hayatımızın bir çok alanında kullanılan element gruplarıdır.

İnşaatlarda kullanılan demir, mutfak eşyalarının yapımında kullanılan alüminyum, elektrik kablolarının yapımında kullanılan bakır, süs ve mücevherlerde kullanılan altın ve gümüş, uçak ve helikopter gövdelerinde kullanılan magnezyum metallerden bazılarıdır.

Önemli Metaller

Lityum: Li
Sodyum: Na
Alüminyum: Al
Kalsiyum: Ca
Bakır: Cu
Altın: Au
Berilyum: Be
Magnezyum: Mg
Potasyum: K
Demir: Fe
Kurşun: Pb
Gümüş: Ag
Civa: Hg

Advertisement

Metallerin özellikleri

***Metaller, işlenebilme özelliğine sahiptir. Çoğu sağlam yapılı olabilmesine rağmen metaller işlenerek tel ve levha haline getirilebilir.

*** Metaller elektrik ve ısıyı iyi iletirler. Enerji nakil hatlarında bir metal olan bakır kullanılır.Yemek pişirme kapları iyi ısı iletkeni olan alüminyum metali veya bir metal karışımı olan çelikten yapılır.

***Metaller, oda sıcaklığında yani 25° C de civa hariç hepsi katı halde bulunur.

***Alüminyum, altın, gümüş ve kromun ışık altında parladığını defalarca görmüşsünüzdür. Bu da metallerin yüzeyinin parlak olduğunu gösterir.

***Elektron dizilimi yapıldığında son katmanında 1, 2 veya 3 elektron olan elementler genelde metaldir- Ancak hidrojen (1H) son katmanında 1 elektron bulundurmasına rağmen metal değil ametaldir.

Advertisement

metal-elektron-dizilisi

***Periyodik cetvelin taralı alanında genelde metal elementleri bulunur.

metal-periyodik-tablo

***Metaller, yüksek yoğunluklu, erime ve kaynama noktaları yüksek maddelerdir.

***Metallerin son katmanlarında 1, 2 veya 3 elektron bulunur. Bu şekilde son katmanlarında 1, 2 veya 3 elektron olan atomlar kararlı hale geçebilmek için elektron verirler. Dolayısıyla metallerin kararlı iyonları pozitif (+) yüklüdür.

***1A grubundaki metallerin ( Hidrojen hariç) son katmanlarında 1 elektron bulunur. Dolayısıyla son katmanlarındaki 1 elektronu vererek kararlı hale geçerler. Yani kararlı iyonları +1 yüklüdür.

***2A grubundaki metallerin son katmanlarında 2 elektron bulunur. Dolayısıyla son katmanlarındaki 1 elektronu vererek kararlı hale geçerler. Yani kararlı iyonları +2 yüklüdür.

***3A grubundaki metallerin son katmanlarında 3 elektron bulunur. Dolayısıyla son katmanlardaki 3 elektronu vererek kararlı hale geçerler. Yani kararlı iyonları +3 yüklüdür.


Leave A Reply