Metiyonin nedir, ne işe yarar? Metiyoninin vücudumuzdaki görevi, yararları, yan etkileri nelerdir? Metiyonin hangi gıdalarda bulunur?
Metiyonin
Amino asitler vücudunuzun dokularını ve organlarını oluşturan proteinleri oluşturmaya yardımcı olur. Bu kritik fonksiyona ek olarak, bazı amino asitlerin başka özel rolleri vardır. Metiyonin, vücudunuzda birkaç önemli molekül üreten bir amino asittir. Bu moleküller, hücrelerinizin düzgün çalışması için gereklidir.
Ürettiği önemli moleküller nedeniyle, bazıları metiyonin alımını arttırmayı önermektedir. Bununla birlikte, diğerleri olası olumsuz yan etkiler nedeniyle sınırlandırılmasını önerir.
Bu makale metiyoninin önemini ve diyetinizdeki miktar hakkında endişelenmeniz gerekip gerekmediğini tartışacaktır. Kaynaklar ve potansiyel yan etkiler de tartışılmaktadır.
Metiyonin Nedir?
Metiyonin, gıdalardaki proteinler ve vücudunuzun dokularında ve organlarında bulunanlar da dahil olmak üzere birçok proteinde bulunan bir amino asittir. Proteinler için bir yapı taşı olmasının yanı sıra, birkaç benzersiz özelliği daha vardır. Bunlardan biri, önemli kükürt içeren moleküllere dönüştürülebilmesidir.
Sülfür (kükürt) içeren moleküller, dokularınızın ve DNA’nızın korunması ve hücrelerinizin düzgün çalışmasını sağlama dahil olmak üzere çeşitli işlevlere sahiptir. Bu önemli moleküller kükürt içeren amino asitlerden yapılmalıdır. Vücutta protein yapmak için kullanılan amino asitlerden sadece metiyonin ve sistein kükürt içerir.
Vücudunuz amino asit sisteini kendi başına üretebilse de, metiyonini besinlerden almalısınız. Ek olarak, metiyonin, eski proteinler parçalanırken sürekli olarak meydana gelen, hücrelerin içinde yeni proteinler yapma sürecinin başlatılmasında kritik bir rol oynar.
Örneğin, bu amino asit kaslara yeni bir protein üretme sürecine, onlara zarar veren bir egzersiz seansından sonra başlar.
Normal Hücre Fonksiyonu İçin Kritik Moleküller Üretebilir
Metiyoninin vücuttaki en önemli rollerinden biri, diğer önemli molekülleri üretmek için kullanılabilmesidir. Vücutta protein oluşturmak için kullanılan diğer kükürt içeren amino asit olan sistein üretiminde rol oynar. Sistein, proteinler, glutatyon ve taurin dahil olmak üzere çeşitli moleküller oluşturabilir.
Glutatyon, vücudunuzun savunmasındaki kritik rolü nedeniyle bazen “ana antioksidan” olarak adlandırılır. Ayrıca vücuttaki besin maddelerinin metabolizmasında ve DNA ve proteinlerin üretiminde rol oynar .
Taurin, hücrelerinizin sağlığını ve düzgün çalışmasını sağlayan birçok işleve sahiptir. Metiyoninin dönüştürülebilen en önemli moleküllerinden biri S-adenosilmetionin veya “SAM” dır. SAM, bir kısmını DNA ve proteinler de dahil olmak üzere diğer moleküllere aktararak birçok farklı kimyasal reaksiyona katılır. SAM ayrıca hücresel enerji için önemli bir molekül olan kreatin üretiminde de kullanılır.
Genel olarak, metiyonin, üretebildiği moleküller nedeniyle vücuttaki birçok önemli sürece doğrudan veya dolaylı olarak dahil olur.
DNA Metilasyonunda Rol Oynar
DNA’nız sizi siz yapan bilgileri içerir. Bu bilgilerin çoğu tüm hayatınız boyunca aynı kalsa da, çevresel faktörler DNA’nızın bazı yönlerini değiştirebilir. Bu, metiyoninin en ilginç rollerinden biridir – SAM adı verilen bir moleküle dönüşebilir. SAM, ona bir metil grubu (bir karbon atomu ve bağlı hidrojen atomları) ekleyerek DNA’nızı değiştirebilir.
Diyetinizdeki metiyonin miktarı bu sürecin ne kadarını etkileyebilir, bu konuda birçok cevaplanmamış soru var.
Diyette artan metiyoninin SAM’ın bir sonucu olarak DNA’nızın değişimini artırabilir veya azaltabilir. Ayrıca, bu değişiklikler meydana gelirse, bazı durumlarda yararlı olabilir, ancak bazılarında zararlı olabilir. Örneğin, bazı araştırmalar DNA’nıza metil grupları ekleyen besinlerde daha yüksek diyetlerin kolorektal kanser riskini azaltabileceğini göstermiştir. Bununla birlikte, diğer araştırmalar, daha yüksek metiyonin alımının, belki de DNA’ya daha fazla metil grubu eklenmesi nedeniyle şizofreni gibi durumları kötüleştirebileceğini göstermiştir.
Düşük Metiyoninli Diyetler Hayvanlarda Ömrü Uzatır
Metiyoninin vücutta önemli rolleri olmasına rağmen, bazı araştırmalar bu amino asitte düşük olduğu diyetlerin faydalarını göstermektedir. Bazı kanser hücreleri büyümek için metiyonine bağımlıdır. Bu durumlarda, diyet alımınızı sınırlandırmak, kanser hücrelerini aç bırakmanıza yardımcı olabilir.
Bitkilerden alınan proteinler metiyonin açısından hayvansal proteinlerden daha düşük olduğundan, bazı araştırmacılar bitki bazlı diyetlerin bazı kanserlerle savaşmak için bir araç olabileceğine inanmaktadır. Ek olarak, hayvanlarda yapılan çeşitli çalışmalar metiyoninin azaltılmasının ömrü uzatabileceğini ve sağlığı iyileştirebileceğini göstermektedir.
Bir çalışma, düşük metiyoninli diyetle beslenen farelerde yaşam süresinin % 40’ın üzerinde olduğunu bulmuştur. Bu uzun ömür, stres direncinin ve metabolizmanın iyileştirilmesinin yanı sıra, vücut hücrelerinin çoğalma yeteneğinin korunmasından kaynaklanabilir. Bazı araştırmacılar, düşük metiyonin içeriğinin farelerde yaşlanma oranını gerçekten yavaşlattığı sonucuna varmıştır.
Bu faydaların insanlara yayılıp yayılmadığı henüz net değildir, ancak bazı test tüpü çalışmaları insan hücrelerinde düşük metiyonin içeriğinin faydalarını göstermiştir. Bununla birlikte, herhangi bir sonuca varılmadan önce insan araştırmasına ihtiyaç vardır.
Metiyoninin İçeren Gıdalar
Hemen hemen tüm protein içeren gıdalar bir miktar metiyonine sahip olsa da, miktar büyük ölçüde değişir. Yumurtalar, balıklar ve bazı etler yüksek miktarda bu amino asidi içerir. Yumurta beyazlarındaki amino asitlerin yaklaşık % 8’inin sülfür içeren amino asitler (metiyonin ve sistein) olduğu tahmin edilmektedir. Bu değer tavuk ve sığır etinde yaklaşık % 5 ve süt ürünlerinde % 4’tür. Bitki proteinleri genellikle bu amino asitlerden daha düşük miktarlara sahiptir.
Bazı araştırmalar, farklı diyet türlerinde kükürt içeren amino asitlerin (metiyonin ve sistein) toplam miktarını da incelemiştir. En yüksek içerik (günde 6.8 gram) yüksek proteinli diyetlerde rapor edilirken, vejetaryenler (günde 3.0 gram) ve veganlar (günde 2.3 gram) için daha düşük alımlar mevcuttu.
Vejetaryenler arasındaki düşük alım miktarına rağmen, diğer araştırmalar, aslında kanda metiyonin konsantrasyonlarının et ve balık yiyenlerden daha yüksek olduğunu göstermiştir. Bu bulgu, araştırmacıları diyet içeriği ile metiyoninin kan konsantrasyonlarının her zaman doğrudan ilişkili olmadığı sonucuna götürmüştür.
Bununla birlikte, bu çalışmalar veganların hem düşük diyet alımına hem de düşük kan metiyonin konsantrasyonlarına sahip olduğunu bulmuştur.
Alım, Toksisite ve Yan Etkiler
Araştırmacılar, sülfür içeren amino asitlerin (metiyonin ve sistein) önerilen günlük alımını belirlediler, ancak çalışmalar aynı zamanda daha yüksek dozların yan etkilerini de incelediler.
Önerilen Alım Miktarı
Metiyonin artı sistein günlük önerilen alımı yetişkinler için günde 8.6 mg / lb’dir (19 mg / kg), bu da 68 kilogram ağırlığındaki biri için yaklaşık 1.3 gramdır.
Bununla birlikte, bazı araştırmacılar, önerilen alımı ayarlamak için kullanılan çalışmaların sınırlamalarına dayanarak bu miktarın iki katını tüketmeyi önermiştir. Yaşlılarda genellikle metiyonin alımı düşüktür ve çalışmalar günde 2 ila 3 gram daha yüksek alımlara ihtiyaç duyabileceklerini göstermiştir. Bazı grupların metiyonin alımını arttırmaktan faydalanabilmesine rağmen, birçok diyet günde 2 gram metiyonin artı sisteini aşmaktadır.
Vegan, vejetaryen, geleneksel ve yüksek proteinli diyetler dahil olmak üzere çeşitli diyetlerin, bu amino asitlerin günde 2.3 ila 6.8 gram arasında olduğu tahmin edilmektedir.
Homosistein Üzerine Etkileri
Belki de yüksek metiyonin alımı ile ilişkili en büyük endişe, bu amino asidin üretebileceği moleküllerden birine bağlıdır. Metiyonin, kalp hastalığının çeşitli yönleri ile ilişkili bir amino asit olan homosisteine dönüştürülebilir. Yüksek metiyonin alımı homosistein artışına neden olabilir, ancak bazı kişiler bu sürece diğerlerinden daha duyarlıdır.
İlginç bir şekilde, araştırmalar, yüksek metiyonin alımının potansiyel tehlikelerinin, metiyoninin kendisinden ziyade homosistein kaynaklı olabileceğini göstermektedir. Bununla birlikte, homosistein düzeylerini değiştirebilecek başka faktörler de vardır.
Örneğin, daha düşük metiyonin alımına sahip bir diyetle beslenseler de, veganlar ve vejetaryenler düşük B12 vitamini alımına bağlı olarak omnivorlara göre daha yüksek homosisteine sahip olabilirler. Diğer araştırmalar, yüksek proteinli, yüksek metiyoninli bir diyetin, düşük proteinli, düşük metiyoninli bir diyete kıyasla altı ay sonra homosisteini arttırmadığını göstermiştir.
Ek olarak, alımını % 100’e kadar değiştirmenin, vitamin eksikliği olmayan sağlıklı yetişkinlerde homosisteini etkilediği görülmemektedir.
Yan etkiler
Vücudun metiyonine verdiği yanıtları değerlendirmek için, araştırmacılar bu amino asidin tek bir büyük dozunu verecek ve etkilerini gözlemleyecektir. Bu doz, önerilen alım miktarından çok daha büyüktür, genellikle 68 kilogram ağırlığında biri için yaklaşık 45 mg / lb (100 mg / kg) veya 6.8 gramdır.
Bu tip testler 6.000’den fazla kez gerçekleştirilmiştir, başlıca yan etkileri küçüktür. Bu küçük yan etkiler arasında baş dönmesi, uyku hali ve kan basıncındaki değişiklikler bulunur.
Bu testlerden biri sırasında önemli bir olumsuz olay meydana geldi, bu da yüksek tansiyonu olan ancak sağlığı iyi olan bir kişinin ölümüyle sonuçlandı. Bununla birlikte, önerilen alımın yaklaşık 70 katında olan aşırı dozun komplikasyonlara neden olması muhtemel görünmektedir.
Genel olarak, metiyoninin diyet yoluyla elde edilmesi neredeyse imkansız olan aşırı yüksek dozlar dışında sağlıklı insanlarda özellikle toksik olmadığı görülmektedir. Metiyonin homosistein üretimine dahil olmasına rağmen, tipik bir aralıkta alımın kalp sağlığı için tehlikeli olduğuna dair bir kanıt yoktur.
Özetle;
Metiyonin, protein oluşturmak ve vücutta birçok molekül üretmek için kullanılabilen benzersiz bir kükürt içeren amino asittir. Bunlar antioksidan glutatyonu ve DNA ve diğer molekülleri değiştirmek için kullanılan SAM molekülünü içerir.
Metiyonin, protein içeren çeşitli gıdalarda bulunur ve hayvansal proteinlerde bitki proteinlerinden daha yüksektir. Düşük metiyonin diyetlerinin hayvanlarda ömrünü uzattığı gösterilmiş olsa da, bunun insanlar için önemi olup olmadığı henüz net değildir.
Birçok farklı tipte diyet tüketen bireyler tipik olarak önerilen metiyonin alımını karşılar, ancak bazı yaşlı bireyler alımlarını arttırmaktan fayda görebilirler. Büyük dozlara yanıt olarak yan etkiler tipik olarak küçüktür, ancak normal bir diyetle elde edilebilecek olanın ötesinde aşırı yüksek dozlarda tehlikeli olabilir.
Sağlıklı insanlardaki mevcut araştırmalara dayanarak, muhtemelen diyetinizdeki metiyonin alımını özellikle sınırlamanıza veya artırmanıza gerek yoktur.