Mikroskop Nedir? Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir? Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Mikroskop nedir ve nasıl çalışır? Mikroskop çeşitleri ve özellikleri nelerdir? Mikroskoplar ve kullanımı hakkında ansiklopedik bilgi.

mikroskop

MİKROSKOP, bir mercek sistemiyle, son derece küçük nesnelerin çok büyütülmüş görüntülerini veren ve bunların gözleminde kullanılan optik aygıt. Mikroskopta bir objektifle bir göz merceği bulunur. Objektif, odak uzaklığı çok küçük olan ve odağın çok yakınına yerleştirilmiş bir nesnenin büyütülmüş gerçek bir görüntüsünü veren küçük merceklerden oluşur.

Göz merceği de genellikle iki yakınsak mercekten oluşur. Bir büyüteç gibi çalışan göz merceği, objektifin verdiği gerçek görüntünün büyütülmüş bir görüntüsünü verir. Objektifin göz merceğine olan uzaklığı değişmez ve objektifi taşıyan mikroskop borusu, çok duyarlı mekanik düzenek yardımıyla incelenecek nesneye yaklaştırılır ya da nesneden uzaklaştırılırsa, sistem bir bütün halinde hareket eder. İncelenecek nesne, ince ve saydam bir kesit haline getirilerek, alttan bir kondasörle aydınlatılan cam bir lamın üzerine yerleştirilir. Yüksek bir ayırma gücü sağlamak için, incelenecek nesne ile objektif araşma ışık kırıcı bir sıvı damlatılır.

Bir nesnenin ayrıntılı olarak incelenmesinde, sırayla değişik güçte objektifler kullanılır. Revoller adı verilen bir düzenek, döner bir levha yardımıyla bir objektifin yerine bir başkasını geçirir. Optik mikroskoplarla herhangi bir nesneyi, iki bin kez büyütme olanağı vardır. Ancak elektronik mikroskoplarla 100 bin kez büyütme olanağı elde edilmiştir. Günümüzde yapılan bazı elektron mikroskoplarının gücü birkaç yüz bine ulaşır. Mikroskop 17. yüzyılda bulunmasından bu yana kimya, biyoloji, tıp, metalürji vb laboratuvarlarının temel aygıtı olmuştur. Günümüzde çeşitli bilim dalları mikroskoptan önemli ölçüde yararlanır.

Mikroskop Çeşitleri

Mikroskop bir mercek düzeni aracılığıyla, bakılacak cisimden yansıyan ışınların büyük gösterilmesi esasına dayanır. Başlıca 1. — Yalın; 2. — Bileşik olmak üzere iki çeşit mikroskop vardır.

Advertisement

Yalın Mikroskoplar. — Bir cismin en çok 400 defa büyük görünmesini sağlayabilir. Bunlardan tek bir mercek sistemi vardır. En basit yalın mikroskop büyüteç’tir.

Bileşik Mikroskoplar. — İki tane mercek sistemi vardır. Bu sayede cisimleri çok daha büyük göstermek mümkün olur. Bir cismi 2.500 defa büyütür.

Elektron Mikroskobu. — İlk defa 1932’de yapılan bir mikroskop çeşididir. Bunda bildiğimiz ışık yerine elektron akımı kullanılır, özel bir düzenle 50 – 100.000 voltluk bir gerilim verilen elektronlar bir manyetik alandan geçerken kırılır, sanki bir mercekten geçiyormuş gibi yansırlar. Bundan sonra objektifler yardımıyla daha da büyütülen görüntüyle, bir cismi rahatça incelemek mümkün olur. Elektron mikroskopları ile bir cisim 200-300.000 defa büyütülebilir.


Leave A Reply