Milli Kültürümüz Konulu Maket Çalışması, Milli Kültür ve Öğeleri Etkinliği

0
Advertisement

Milli kültürümüz, Türk kültürü ve özellikleri konulu 3 boyutlu maket çalışması örneği. Kültür temalı maket çalışması nasıl yapılır?

Milli Kültürümüz Konulu Maket Çalışması

Öğretmeni kızımıza Milli Türk kültürü konulu maket çalışması ödevi verince soluğu Kemeraltı’nda aldık. Kemeraltı’nın Kızlarağası Hanı ve arka sokaklarındaki hediyelik eşya dükkanlarında Türk kültürünü yansıtabilecek objeler aramaya koyulduk. Kumaş satan bir mağazadan yapacağımız kutuyu kaplamak için kilim desenli kumaştan bir parça kestirdik. Kahve satan bir dükkana uğrayıp biraz çekilmemiş kahve çekirdeği ile, kına ve bir adet kına torbası aldık. Semazenleri Kızlararağası hanındaki bir dükkandan edindik. Sünnet şekeri satan bir dükkandan ise lokumluk, çarık ve fener gibi diğer objeleri edindik. Hisarönünden bir adet tespih aldık.

İncik boncuk satan bir dükkandan kaftan şeklinde bir kolye ucu ile üzerinde tuğra olan bir kolye ucu aldık. Bu kolye uçlarını düğünlerde ve kına gecelerinde kullanılan mendillerin üzerine iğneledik. Küçük ev maketini ahşap malzemeler satan bir dükkandan temin ettik.

Eve geldiğimizde bir karton kutuyu kullanarak alt ve yan zemini, hazırladık. Yan zeminin dik durabilmesi için yine kartondan yaptığımız desteği kutuda açtığımız düz bir yarığa yerleştirdik. Yan zemine evimizde bulunan Türk bayrağını raptiyeler ile tutturduk. Türk bayrağımıza ise olmazsa olmaz Atamızın resmini yerleştirdik.

Advertisement

Kutunun alt zeminini kilim desenli kumaş ile kapladık. Bu gibi yapıştırma işlemleri için ahşap yapıştırıcı kullandık. Üstüne lokumluk, semazenler, içine kahve çekirdekleri yapıştırılmış küçük kase ve ahşap ev maketini ve evde bulduğumuz tahta kaşıkları yapıştırdık.

Geri kalan mendil, kınalık, tespih gibi malzemeleri ise kutuya diktik ki sağlam olsunlar. Hatta çarığı bile dikme imkanımız oldu. Feneri de iplikle sabitledik. Ortaya çıkan çalışmadan öğretmenimiz gayet memnun kaldı ve sergiye konuldu. Size de benzer çalışmalar için fikir vermesi amacıyla paylaşıyoruz.

Milli Kültürümüzü Oluşturan Öğeler Nelerdir? Kısa Açıklamalar Halinde

Milli kültürümüzü oluşturan öğeler dil, din, gelenek ve görenek, sanat, dünya görüşü ve tarihtir.

Advertisement

Dil

Milli kültür öğelerinin başında dil vardır. Diğer unsurların ortaya çıkabilmesi için dil bu öğeler arasında ilk sırada bulunur. Dil olmadan diğer milli kültür öğeleri meydana gelemez. Milletin ses dünyasını dil oluşturur ve her milletin dili farklı şekillerin algılanması ve yorumlanmasıyla ortaya çıkmıştır. Milli kültürün tüm değerlerini bünyesinde barındıran dil, bir kültür hazinesi niteliği taşır. Her milletin kendine has kullandığı dil, o milletin düşünce yapısını ve zihninin ortaya koyar.

Din

İmparatorlukların milli topluluklara geçme dönemine kadar ilk sırada tutulan milli kültür öğesi din, rolü değişse de kültürdeki yerini korumaya devam etmiştir. Dini bayramlar, törenler dinin milli kültürdeki yerini ön plana çıkarır.

Gelenek ve Görenek

Yazılı olmayan ya da bir kısmı yazılı olan milletlerin sözlü kanunları olarak bilinir. Yazılı kanunlar pek çoğuysa gelenek ve göreneklere göre şekil almıştır. Anayasası bulunmayan ülkelerde geçerli olan hala gelenek ve göreneklerdir ve bunlar toplum düzenini sağlar. Toplum içerisinde sosyal ilişkileri belirleyen unsurlar gelenek ve görenek olarak nitelendirilir.  Konuşmak, yazma, saygı göstermek, selamlaşmak gibi davranışlar gelenek ve göreneklerin içerisinde yer alır.

Sanat

Milli değerler arasında bir milleti diğerinden ayıran zevkleri ve millete özgü duyguların şekillenmesi sanat olarak adlandırılır. Her milletin sergilediği sanat eğilimi birbirinden farklıdır. Sanat bir milletin ortak zevkini ifade ediş şeklidir. Sanat kültürü edebiyat, resim, heykel, mimari gibi farklı kollara ayrılır.

Dünya Görüşü

Sosyal olaylara karşı bireylerin tutum ve davranışlarının ortak olduğu ve bir milleti diğerlerinden ayıran hayat felsefesi olarak nitelendirilir. Namus, temizlik, ölüm, ahlak gibi kavramları içerir.

Tarih

Kültürü ortaya çıkaran unsurlar arasında bulunan tarih, dünü bugüne bağlar. Tarih sayesinde aynı milletten olan insanlar akrabalıklarını bilir ve hayatını da ona göre şekillendirir.


Leave A Reply