Mim Kemal Öke Kimdir? Ünlü Türk Doktor ve Cerrahın Hayatı

1
Advertisement

Mim Kemal Öke kimdir? Mustafa Kemal Atatürk’ün de doktorluğunu da yapmış olan ünlü Türk cerrah ve doktorun hayatı ve çalışmaları hakkında bilgi.

Mim Kemal Öke

Mim Kemal Öke (d. 1884, İstanbul – ö. 30 Ocak 1955, İstanbul), karın cerrahisi alanındaki çalışmalarıyla tanınan cerrah. Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane’yi (Askeri Tıbbiye) yüzbaşı rütbesiyle bitirdi. Gülhane Askeri Tatbikat Mektebi’nde staj yaptı. Almanya’dan getirtilen modern röntgen aygıtlarını kullanmak üzere uzman yetiştiren kurslara katıldıktan sonra, Gümüşsüyü Askeri Hastanesi’nde bu alanda çalışmaya başladı. Aynı zamanda Gülhane’nin hariciye kliniğinde asistan oldu. Trablusgarp Savaşı’na (1911-12) gönüllü katılarak Derne’ye gitti.

Savaştan sonra Çanakkale’de çok sayıda ağır yaralıyı tedavi ederek cerrahi alanında deneyim kazandı. Daha sonra cerrah ve röntgen uzmanı olarak Gümüşsüyü Askeri Hastanesi’ne atandı. I. Dünya Savaşı sırasında ağır yaralılann bakımına aynlan bu hastanede yaptığı ameliyatlar ve bulaşıcı hastalıklara karşı başlattığı aşı uygulamalarıyla tanındı. 1918’de Gülhane’de cerrahi muallimliğine getirildi.

Kurtuluş Savaşı sırasında Ankara Cebeci Askeri Merkez Hastanesi’nde cerrah olarak çalıştı. 1922’de İsparta’da cephe savaşı için hazırlanan Hilal-i Ahmer Ağır Yaralı Hastanesi’ nin başhekimliğine getirildi; savaşın sonuna değin orada çalıştı. Savaştan sonra Gülhane’deki görevine döndü. 1941’de emekli oluncaya değin Gülhane’de I. Hariciye Kliniği profesörlüğünü ve klinik şefliğini sürdürdü. 1946’da siyaset yaşamına atılarak sekizinci dönem İstanbul milletvekili oldu.

Meslek yaşamının büyük bölümünü savaş yaralılarının tedavisine adayan Öke özellikle kann cerrahisinde uyguladığı yeni tekniklerle tanındı. Mide kapısındaki daralma (pilor stenozu) nedeniyle mide içinde toplanan sıvıyı boşaltmak amacıyla geliştirdiği gastroantrostomi ameliyatı tıp literatürüne Mim Kemal yöntemi olarak geçti. 1927’deki ABD Tıp Kongresi’nde Türkiye’yi temsil eden Öke’nin başlıca yapıtlan Karın Cerrahisi (1935) ile Diyabet ve Şirurji’dir (1939).

Advertisement

1 Yorum

  1. ŞANLI HİLAL on

    BU ÜLKE İÇİN BU KADAR ÖNEMLİ BAŞARILAR ELDE ETMİŞ BÖYLE DAHİ İNSANLARI ÜLKE OLARAK NEDEN BİLMEYİZ ? BU İNSANLAR NEDEN BİZLERE ÖĞRETİLMEDİ ? ÇOK MU ZOR DU ? ALLAH GANİ GANİ RAHMET EYLESİN.

Leave A Reply